Aktuális

Menjünk az orrunk után!

Az illattrendek változnak, évszakonként újabb és újabb aromakompozíciók születnek, de egyetlen dolog örök: az illatok hatnak érzelmeinkre, és befolyásolhatják párválasztásunkat.

Az illatok doppingot jelentenek a lélek számára, mert hatnak a tudatalattinkra, befolyásolják hangulatunkat, a szimpátia és az antipátia érzését, s ezáltal a párválasztást is. Mindig így volt ez a történelem folyamán, csak az illatozási szokások voltak eltérőek, amelyekre vessünk egy pillantást!

Illattörténelem
A parfüm ősi formája az illatos füst volt, füveket, fákat égettek, s a füst, amellyel megtelt a levegő, a nőket és a férfiakat egyaránt elvarázsolta. Néró császár már jó szagú porok és kenőcsök segítségével tartott illatorgiákat, amivel tovább fokozta a nemi vágyat. A középkorban furcsa szokás járt Angliában: a nők, ha szerették volna elbájolni a férfit, meghámoztak egy almát – amely a csábítás szimbóluma –, és a hónuk alá szorították. Amikor a gyümölcs kellően átvette a testük szagát, akkor ezt az abszolút egyedi „illatkompozíciót” átnyújtották a kedvesüknek. Ez a trend nem tartott túl sokáig, mert a nőket a boszorkányság vádjával illették. Persze nem biztos, hogy ez az illatosítási szokás csak emiatt ment ki a divatból…
A 17. század elején váltak népszerűvé a kis üvegcsékben tárolt illatos vizek, amelyeket nemcsak csábításra, hanem a rosszullétek elmulasztására is használtak. Ebből is látszik, hogy az orrunk mennyire érzékeny.
Jelenleg az illattrend egy bizonyos ponton visszatér az ősi formához. Ahogy az illatos füst mindkét nemre egyformán hatott, úgy napjainkban az illatpárok indultak hódító útjukra, a női és a férfi kölninek azonos az alapillata, csak a fűszerezésük eltérő.

Erotikus aura
A szakemberek azt mondják, azok a nők és férfiak, akik illatpárokat használnak, egymást az orruknál fogva vezethetik. A mágia az alapillatban rejlik, amelyet mindkét fél használ, és amikor ezt a saját bőrén napközben megérzi, akkor a partnere jut róla az eszébe.
Természetesen más fűszerekkel és virágokkal vonhat maga köré a nő és a férfi is erotikus aurát. De afrodiziákumnak – nemi vágyat fokozó – illatnak azok számítanak, amelyek inkább fűszeresebbek, melegebbek, az intimitás érzését keltik, és így ébresztik fel a vágyat. Szinte valamennyi női illatban megtalálható a szerelem virágának, a rózsának az esszenciája. A tubarózsa különösen fontos alapelem, kizárólag a parfümipar számára termesztik. A tubarózsa cseppje olyan drága, mint az arany grammja, mert a szirmokat kézzel szedik le, nedves rongyokba csomagolják, majd ezután dolgozzák fel. A másik népszerű afrodiziákum a jázmin, amelyet pirkadat előtt szüretelnek, mert ilyenkor a legerősebb az illata.
Az illatok fűszeres jelleget általában a fák, füvek, fűszerek adják. Kihagyhatatlan a női és férfi parfümökben a szantálfa, amely a szexuális vágy felkeltésén túl, eleganciát és eredetiséget kölcsönöz viselőjének. A tölgymohát a fáról vakarják le, amely beszippantva a melegség és a meghittség érzését erősíti.
A fűszerek közül népszerű a fekete bors, amely szintén a szexuális vágyat ébreszti fel. A vanília már nemcsak a női parfümöket erősíti, a férfikölnikben is megtalálható, hiszen ellazít, és a biztonság érzésével ajándékozza meg viselőjét, „szimatolóját” egyaránt.
Aki könnyebb illatokra vágyakozik, de közben szeretne csábítani, annak ajánlhatók az alma vagy a vízililiom és a citromfű kivonatát tartalmazó kölnik. Jó hangulatot teremtenek, segítségükkel rafináltan hálózhatunk be bárkit.








5 parfümözési tanács nőknek
A parfümözés alapszabálya: keveset és finoman! Ne fújjunk magunkra sokat, és ne az egész testünket, hanem csak arra a területre, ahol a bőrünk melegebb! Vagyis ahol az erek közelebb pulzálnak a bőrhöz.
Ne ismételgessük a nap folyamán a kölnizést, vagy parfümözést, mert ugyan a saját orrunk hamar kifárad, és nem érezzük az illatunkat, de mások igen.
A reggeli órákban kényesebb az orr az illatokra, ezért a nehezebb parfümökből sokkal kevesebbet tegyünk ilyenkor magunkra, mint délután vagy az esti órákban!
Az illatot ne dörzsöljük el a bőrön, mert összetörjük az illatmolekulákat, a parfüm elveszíti eredeti jellegét, és egészen más hatást kelt.
Ne feledjük, amit Coco Chanel mondott: „Minden olyan testrészünkre fújjunk parfümöt, ahol szeretnénk, hogy megcsókoljanak!”

5 illatos tipp férfiaknak
Ha gyengéd illatfelhőbe szeretne burkolódzni, fújja a kölnit a levegőbe, és hagyja, hogy a permet a hajára és a nyakára szálljon.
Ha erőteljesebben kíván illatozni, körülbelül húsz centiméterről fújja az illatot a hajtőhöz, a nyakára, vagy a csukló belső felére.
Nem árt, ha tudja, a szőrös bőrfelületen az illat tovább hat, mint a csupasz testen.
Az arcára csak after shave-et használjon, mert az összes többi illatkoncentráció – parfüm, kölni vagy kölnivíz – túlságosan erős az érzékeny bőrnek.
Soha ne fújja a kölnit a tenyerére, és ne így vigye fel a nyakára az illatot! A kölni egy része ugyanis a kezén marad, és minden kézfogás után erős nyomot hagy, s nem biztos, hogy ez pozitív hatást vált ki másokból.

Amit érdemes tudni a parfümökről
A felnyitás nélkül tárolt parfüm akár három-öt évig is megőrzi eredeti illatát.
Az illat a felnyitás után körülbelül hat hónappal kezd gyengülni, és másfél év múlva sokat veszít eredetiségéből és intenzitásából.
Ha a parfümöt napos vagy meleg, párás helyen tároljuk – például ahova besüt a nap, vagy a jól fűtött fürdőszoba –, akkor illatanyaga hamarabb tönkremegy.
Az eau de cologne-ok és az eau de toilette-ek a leggyengébb illatosítók, hamarabb elillan az aromájuk, viszont a jól ápoltság érzését keltik viselőjükben és a környezetükben.
Az eau de parfum erősebb koncentrációban tartalmazza az aromákat, reggeltől estig érezhető a hatása.
A parfüm a legintenzívebb hatású, még fürdés után is érezhető, ezért takarékosan kell bánnunk vele a felvitelkor, mert könnyen túlléphetjük vele az elviselhetőség határát.

Mire érzékeny az orrunk?
Orrunk négy-ötezer szagra érzékeny, mert egy átlagos szaglású ember ennyit tud megkülönböztetni. Amikor megcsapja egy illat az orrunkat, akkor közvetlenül, szűrés nélkül kerül az agyba, ezért befolyásolja a szimpátia és az antipátia érzését, és ezért tartják az érzékek közül a szaglást a legerősebbnek.
Miért emlékezünk az illatokra?
Mert az illatok emléke évtizedeken át raktározódhat az agyban. A gyermekkorban érzett sült alma, vagy a család által használt szappan, a nagyi levendulás illatosítója később is felidézheti egy-egy hely vagy esemény emlékét.
Mennyi illatot próbálhatunk ki egyszerre?
Háromnál többet nem, mert az orrunkban összekeveredhetnek a különböző illatot alkotó elemek. Ha parfümvásárlásra indulunk, legyen a zsebünkben, szalvétában három-négy szem pörkölt kávé, amelyet az illatok után szagolgassunk. Ez ugyanis tökéletesen kitisztítja az orrunkat, és felkészíti a következő illat érzékelésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top