nlc.hu
Aktuális
Mit kezdhetek a diplomámmal?

Mit kezdhetek a diplomámmal?

Ez talán a legérdekesebb kérdés azok számára, akik most adták be jelentkezési lapjukat a felsõoktatási intézményekbe. De diplomával a zsebükben megtalálják-e majd helyüket a munkaerõpiacon?




– Anya, hagyj békén azzal a tanulással, ma már szinte mindenkit felvesznek valahova! – kapom meg minden alkalommal rövidesen érettségiző fiamtól, amikor felkészülésre szeretném ösztökélni. Tény, hogy a tavalyi évben a továbbtanulni kívánók felének jutott hely az egyetemek padjaiban. Ötször annyinak, mint tizenöt évvel ezelőtt. Ennyivel több tehetséges gyerek lenne? Ez elég valószínűtlen. Az ok inkább abban keresendő, hogy azóta gombamód megszaporodtak az egyetemek és a főiskolák. Ha az elsőként megjelölt, államilag finanszírozott helyekre nem sikerül a diáknak bejutnia, ott vannak még az önköltséges szakok. S melyik az a szülő, aki ne támogatná a gyerekét, akár erején felül, ha azt reméli, hogy diplomával a zsebében esélye nyílik egy jobb, könnyebb életre?! De vajon valóban nyílik-e? Képes lesz-e az amúgy is telített munkaerőpiac befogadni ezt a rengeteg frissdiplomást?

Erről beszélgettem szakértőkkel, végzősökkel, egyetemi vezetőkkel. A teljes cikket a február 28-án megjelenő Nők Lapjában olvashatjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top