Aktuális

Sakkozás a betegekkel?

Még ma sem tudjuk, néhány hónap múlva hol gyógyulhatunk. A tervezet szerint három kórház közül választhat majd a háziorvos, de a gyakorló orvosokkal való találkozásomkor számos aggályt fogalmaztunk meg a tervezet iránt.

A teljesítménykorlát miatt (ez azt jelenti, hogy egy-egy osztály csak meghatározott számú pácienst tud ellátni, mert ha többet látna el, „büntetés” jár érte, vagyis az OEP a beteg ellátását nem téríti meg) már most elkezdődött a „sakkozás” a betegekkel.




A Dél-pesti Kórház urológiai osztályán például találkoztam egy férfival, aki azt mesélte: őt másutt már kilencszer operálták, s most azzal irányították el az előző kórházból, hogy a teljesítménykorlát miatt nem tudják tovább kezelni, és visszaküldték ide, a területileg illetékes osztályra.
– Amikor ezt a háziorvosom megtudta, azt mondta, ő már csak tisztességből is ide, a Dél-pestibe fogja utalni a hasonló problémájú pácienseket, nem törődve a majdani beutalási renddel – mesélte a beteg. Ez az eset is azt tükrözi, hogy már „sakkoznak” a betegekkel, hiszen a költségesebb pácienseket egyre kevesebb kórház akarja ellátni, főleg akkor, ha nem az adott intézmény területéhez tartoznak (habár az adott beteget eddig esetleg a választott orvosa miatt éveken át ott kezelték).
Indul a kórházreform, ami jót is hozhat, azonban vannak gyenge pontjai…

A Dél-pesti Kórház urológus főorvosa, dr. Tenke Péter, valamint két gyakorló háziorvos segítségével többet tudhatunk meg a „szabad” kórházválasztásról a március 7-én megjelenő 10. heti Nők Lapjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top