Ha Mexikóban betérünk egy étterembe, biztos, hogy jó pár órán át képtelenek leszünk elhagyni a helyiséget kezdi Tamás, miközben kisüti a tortillákat. Egyrészt lassan, komótosan esznek, másrészt közben csevegnek, táncolnak, énekelnek úgyhogy ha mexikói vacsorát rendezünk, tervezzük valahogy így mi is
Fontos tudnunk, hogy a leves-főétel-desszert felállás nem jellemző rájuk, levest például csak elvétve találunk az étlapokon. Az első fogást ellenben kérés nélkül hozzák: némi ropogtatnivalót, ilyen mondjuk a nachos, vagy a frissen sült kis cipó fokhagymás olajjal ezeket itthon is szervírozhatjuk, készen kapható hozzávalókból. De a többi tipikus mexikói fogást is egyszerű elkészíteni.
Ahogy elnézem, kifejezetten élvezetes lesz ezekkel a szószokkal megtölteni a tortillánkat. Miből készültek?
A tortilla kifejezés igazából mit takar?
Egy palacsinta formájú, kukoricalisztből és vízből készült vékony lepényt, gyakorlatilag a mexikói kenyeret. A tortilla története több ezer évre nyúlik vissza: eredetileg a kikevert tésztát kerek formára nyújtották, majd forró kövön sütötték meg. Ma viszont már főleg a piacokon szerzik be a háziasszonyok, húsz-harmincasával viszik haza! (Nálunk is kapható készen a szupermarketekben!) Ha kis háromszögletű darabokra vágjuk, és forró olajban hirtelen megsütjük, akkor a hazai értelmezésben vett chipset kapjuk. A mártásokkal együtt feltálalt tortilla chipset pedig nachosnak nevezik ez a kifejezés a mozik büféiből is ismerős lehet.
Eheti főfogásod a quesadilla, azaz?
Töltött tortilla: lehet benne sajt (innen a neve: queso sajt), gomba, csirke vagy marhahús, esetleg rák is. A tölteléket két tortillalap közé tesszük, majd az egészet megsütjük. Spriccelhetünk rá egy kis lime-ot is, hogy igazán autentikusak legyünk!
Quesadilla
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús, olívaolaj, őrölt koriander, só, 1 kk. római kömény, 2 paradicsom, 1 csípős jalapeno paprika vagy csilipaprika, 4 tortilla, 20 dkg cheddar sajt, fél jégsaláta.
A darált marhahúst olívaolajban lassan elkezdjük pirítani. Sózzuk, ízesítjük őrölt korianderrel és római köménnyel. Időnként nagyon kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A végén hozzáadunk a meghámozott, kockára vágott paradicsomokat és az apróra vágott csípős paprikát. 1 tortillalapot serpenyőbe teszünk, a sajt felét ráreszeljük, rátesszük a jégsaláta, valamint a hús felét. Betakarjuk egy másik tortillával és majd ügyesen megfordítva mindkét felét ropogósra sütjük. Ha nincs akkora serpenyőnk, amelybe beférne a tortilla, előtte sütőben forrósítsuk át, és utána tegyük bele a hozzávalókat. A tortillát 6 darabba vágjuk, és tejföllel, valamint külön salátával kínáljuk.
Három másik mexikói receptet is találtok a Nők Lapja március 14-én megjelenő számában!