Aktuális

9 tipp a sportszerû szépséghez

Hogyan legyünk szépek sportolás közben? Milyen kozmetikumokat, fehérnemût, sminket használjunk edzéshez, hogy kényelmesebb, egészségesebb legyen számunkra a mozgás? Személyi edzõ szakértõnk válaszol.

1. Hogyan készüljünk a mozgásra?

– Az, hogy mit eszünk, mennyit pihenünk, vannak-e káros szenvedélyeink, sportolunk-e, mozgunk-e szabad levegőn, mind-mind a bőrünkre van írva – kezdi Lugosi Dóra személyi edző. – Épp ezért a bőrünk szépsége érdekében, és azért, hogy jól érezzük (benne) magunkat mozgás közben is, mindenekelőtt a hidratálásra kell nagy hangsúlyt fektetnünk: kívül, belül. Ha például folyton cserepesek az ajkaink, gondoljuk át, mennyit is iszunk általában – ahelyett, hogy csak krémezgetnénk éjjel-nappal. Sportolás előtt egész nap igyunk kicsit több folyadékot, mint egyébként szoktunk, így jobban fogjuk bírni az edzést. Fontos, hogy ne közvetlenül a futás vagy a torna előtt próbáljuk pótolni a napi két litert, mert akkor egyrészt lötyögni fog a hasunkban a mozgás során, másrészt folyamatosan a mosdóba rohangálunk majd. A hidratáláshoz külsőleg én főként gyógyszertári krémeket ajánlanék – ezekben nincs illatanyag, színezék, tartósítószer. Főleg a szabadtéri sport veszi igénybe a bőrt, akár süt a nap, akár fúj a szél, akár hideg van. Ilyenkor az edzés előtt is érdemes bekenni a ruhából kilógó testrészeket: télen hidratáló krémmel, ha pedig süt a nap, fényvédővel!





2. Nem teszi tönkre a bőröm a sok zuhanyozás?

– Ha minél rövidebb ideig, nem túl forró vízzel végezzük, és hideg zuhannyal fejezzük be, akkor remek bőrfeszesítő – tanácsolja Dóra. – A gyógyszertárban hidratáló testápoló is kapható, én például egy kakaóvajasat használok már régóta, mindennap. De ha olajos tusfürdőt vásárolunk (mondjuk, amilyet a babáknak ajánlanak), akkor a testápolóról is lemondhatunk. Nagyon fontos, hogy ha nem az edzőteremben zuhanyozunk, hanem hazamegyünk, és csak ott fürdünk meg, akkor is mindenképp vigyünk egy váltónadrágot, különben a veséinket, a petefészkeinket veszélyeztetjük azzal, ha megvárjuk, míg rajtunk hűl ki a vizes ruha. Épp ezért nem érdemes edzés után hosszan cseverészni sem az átizzadt ruháinkban, folytassuk a beszélgetést inkább a szaunában!

3. Mi tegyek, hogy kevésbé izzadjak sportolásnál?

– Az izzadás alapvetően nagyon jót tesz a szervezetnek – mondja a személyi edző –, ez egy belső tisztítás, méregtelenítés. Heti háromszor mindenkinek alaposan le kéne izzadnia – lehetőleg sport közben. A teremben viszont az elég kellemetlen, ha valaki már eleve izzadtan érkezik, mondván, edzés után majd úgyis tisztálkodik, előtte minek… Friss, semleges illatú dezodort válasszunk sportoláshoz, a parfümöt mindenképp kerüljük, mert erőteljesebb mozgás közben egész más hatást vált ki. Az izzadság illatát egyébként nagyban befolyásolja, hogy egészségesen táplálkozunk-e: aki kevés állati fehérjét, zsírt, finomított szénhidrátot eszik, annak kellemesebb a testszaga – érdemes kipróbálni.

4. Edzéshez sminkelhetek?

– Lehetőleg ne! Egyrészt nem túl vonzó, miközben szétkenődik, másrészt eltömi a pórusokat, és nem tud szellőzni a bőr. Emiatt az alapozó lemosását például mindenképp javaslom torna előtt, a vízálló szempillaspirál viszont nyugodtan maradhat. Edzés után, ha már felöltöztünk, és lehűlt a bőrünk, akkor újra kifesthetjük magunkat, de akkor talán már nincs is rá szükségünk, hiszen a sporttól, a megélénkült vérkeringés következtében egészségesebb színt kap a bőr, csillog a szem, és energikus a kisugárzásunk.

5. Torna után mindig mossak hajat?





– Mivel a fejbőrünk és a talpunk a két legintenzívebb „méregleadó” szervünk, ha már kicsit is mozgunk, izzadni kezd a fejbőr, de ismétlem, erre szükségünk van – válaszol Dóra. – Próbáljunk azért ne heti ötször (ha heti ötször edzünk) hajat mosni, de ha valaki rövid hajú, és ezt könnyedén kivitelezi, akkor azt tanácsolom, hígítsa kicsit a samponját, hogy kímélőbb legyen.

6. Intimbetétet használhatok sport közben?

– Én kifejezetten ajánlom, mivel mozgás közben „megindulnak” a testnedvek – szintén a tisztulás részeként – és ilyenkor egy minibetét csak jól jöhet.

7. Milyen melltartót vegyek az edzéshez?

– Kismellűeknek elegendő egy jól tartó top – mondja a személyi edző. – Nagymellűeknél viszont komoly szerepe van egy gondosan megválasztott sportmelltartónak, mivel a nagyobb súlynál könnyebben megnyúlhat a bőr, és azon már nem lehet javítani! Különböző méretben, fazonban kaphatóak sportmelltartók, a választásnál törekedjünk a kényelemre, a természetes tartásra! Csipkét ne vegyünk, mert kidörzsölheti a bőrt.

8. Igaz, hogy a pamutruházat a legjobb?

– Most már nem. A pamut ugyan magába szívja a nedvességet, de magában is tartja! A legújabb légáteresztő anyagú sportruhák viszont rendkívül hamar megszáradnak, így sokkal kellemesebb a viseletük. Hegymászáshoz, túrákhoz például nem is szabad pamutpólót venni, mivel a hat-nyolc órás mászás, menetelés során könnyen megfázhatunk bennük. Ezek az új fejlesztésű műszálas ruhák nagyon kis helyet foglalnak el, és ha kimossuk őket, reggelre tuti megszáradnak. Önsanyargató anyukánál, akik sajnálják önmagukra költeni a pénzt, látom gyakran, hogy nehezen szánják rá magukat egy jobb edzőruha vásárlására. Viszont, miután megvették, újjászületnek: az, hogy csinosabban érkeznek a tornára, doppingolja őket, szívesebben vetik bele magukat a mozgásba. Persze a másik véglet is létezik, amikor valakinek az a sport, hogy megvásárolja a felszerelést, majd ezzel be is fejezte a mozgást.
Nagyon fontos a réteges öltözködés is: az edzés elején legyen rajtunk egy pulcsi, melyet, ha már bemelegedtünk, a derekunkra köthetünk, vagy letehetünk. Szabadtéri sportnál a szél és az eső ellen kell leginkább védekezni, futásnál arra vigyázzunk, hogy a leizzadt testünkön semmiképp ne fújjon át a szél – ilyenkor jön jól egy orkándzseki. A sapkát vagy a kendőt se hagyjuk otthon – hidegben a homlok és a fejbőr izzadása miatt kell védenünk a fejet, napsütésben pedig a napszúrás, a leégés ellen.





9. Az összes barátnőm fogyasztókrémet ken a combjára…
… betekercseli magát vagy polifóm-nadrágot húz, hogy még jobban karcsúsodjon edzés közben. Ezek tényleg használnak?

– Szerintem leginkább a léleknek – nevet Lugosi Dóra. – Kívülről nem nagyon tudjuk befolyásolni, hogy honnan fogyjunk, ez alkati kérdés. Ha először a hasunkra hízunk, onnan fogunk utoljára fogyni – sajnos, ez genetika. A bőrt feszesebbé tehetjük ezekkel a módszerekkel, de centikben – kizárólag emiatt – nem nagyon mérhető a különbség. A közhiedelemmel ellentétben a narancsbőrt sem krémekkel lehet a leghatásosabban eltüntetni, mert ez is elsősorban táplálkozási probléma. A sav-bázis egyensúly helyreállítása ilyenkor a megoldás, ami dióhéjban az állati fehérjék radikális csökkentését, a finomított szénhidrátok kiiktatását, és minél több zöldség és gyümölcs fogyasztását jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top