nlc.hu
Aktuális
Az istenek eledele: a csokoládé

Az istenek eledele: a csokoládé

Miután séfünk is nagy Cs. Cs.-(Csokit Csokival) rajongó, ezért Gombóc Artúrként örömmel próbált ki néhány új, csokis receptet – ezek közül talán a csokoládés rétes a legextrább változat.

– Tudtad, hogy a csokoládét, valamint a kakaót csaknem háromezer évvel ezelőtt már ismerték az ősi Mexikóban? – kérdezte séfünk, és nekilátott fölszeletelni azt a kókuszos tekercset, amelyhez hasonlóan könnyűt még sosem ettem. Miközben csipegettem, ő folytatta a csokitörténeti leckét. – Az indián kultúrákban magas rangú papok, uralkodók, hadvezérek fogyaszthatták az „istenek táplálékát”, ugyanakkor a piacokon fizetőeszközként is használták.





– Milyen minőségű csokival érdemes dolgozni?

– Egyes csokoládék között óriási minőségi különbségek vannak: a magas, hetven-nyolcvan százalékos kakaótartalmú keserűk köszönőviszonyban sincsenek a közértes tortabevonókkal és tejcsokikkal. Nem véletlen, hogy világszerte képzett szakértők kóstolják és minősítik a csokoládét, akárcsak a bort. Ne az árát, inkább a kakaótartalom százalékát nézzük, amikor csokit veszünk, hiszen nem feltétlenül csak a drága a jó!

– Mi, európaiak szinte csak édességekhez használjuk a csokoládét, pedig húsokhoz, sós ételekhez is alkalmazható.

– A világ távolabbi részein, például Közép- és Dél-Amerikában valóban elterjedt, hogy sós, fűszeres ételek ízesítésére is használják. De hallottam már olyan flamand, sörrel főtt marharaguról is, amelynek titka állítólag egy kocka keserű csokoládé, vagy a melanzane al cioccolatóról, egy olasz specialitásról, amely olajban kisütött padlizsán, olvasztott csokoládéval.

– Ha sütés, főzés után megmarad a táblából, hogyan tároljuk?

– Felbontás után a csokoládék és bevonók maradékát gondosan vissza kell csomagolni – például fóliába –, és száraz, hűvös helyen tartani. Az óvatosságot indokolja, hogy meleg, nedves környezetben hamar változhat az íze, és könnyen átveszi az idegen szagokat is. A keserű bevonók egyébként mintegy másfélszer annyi ideig állnak el, mint a tejesek, illetve a fehérek.

– Amellett, hogy finom, milyen hasznos tulajdonságai vannak a csokoládénak?

– Segíti az emésztési és kiválasztási funkciókat, a leromlott, lesoványodott egészségi állapotban lévő betegeket is hizlalhatjuk vele, és a kimerültség, gyengeség ellen is nagyon hasznos. Közvetetten szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében, valamint gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a véralvadást. Ha bekapsz egy kocka csokit, kellemes, jó érzés árad szét benned, ez a benne található kémiai anyagoknak, valamint a hatására felszabaduló „boldogsághormonnak” köszönhető. Koffeintartalma miatt szívesen majszolják azok, akik teljesítményüket szeretnék felturbózni, de néhány kutató szerint még a szexuális vágyat is fokozza.

Kókuszos-csokoládés aprósütemény





 Hozzávalók: a tésztához: 70 dkg piskóta vagy kekszmorzsa, 2 dkg kakaópor, kb. 40 dkg vaj, fél dl rum; a töltelékhez: 2 dl kókusztej, 3 dl tej, 4 dkg keményítő, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék.
A morzsát összekeverjük a kakaóporral, a rummal és annyi vajjal, hogy gyúrható masszát kapjunk. Zsírpapíron téglalap alakúra nyújtjuk, és hűtőbe tesszük. 2 dl tejet felforralunk a cukorral meg a kókusztejjel, és 1 dl tejjel elkevert keményítővel besűrítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a kókuszreszeléket, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A hűtőből kivett tésztán elkenjük, feltekerjük, és a hűtőbe visszatéve hagyjuk megdermedni.

Két újabb csokis recepttel vár titeket a Nők Lapja március 21-én megjelenő száma!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top