Például a salátához azért tettem mustáros dresszinget, mert így remekül illik a tarjához magyarázza séfünk, és óvatosan felszeleteli a sütőből éppen kivett tarja-kenyeret. Érzed, milyen fantasztikus az illata? Hú, ez nagyon jól sikerült örvendezik, amikor arról faggatom, hogy jutott eszébe ez az ötlet. Kenyérben sült fácánt már készítettem az étterem számára, azt szalonnával, gombával töltöttük meg, és óriási sikere volt. Innen jött az ötlet, hogy megoldható ugyanez húsvéti hozzávalókkal is. Tegnap este összedobtam a tésztát hozzá, éjszakára betettem a hűtőbe, és sütés előtt egy órával vettem csak ki. A házi füstölésű tarját direkt ehhez hozattam, nem igazán rajongok a gyorspácolású húsokért, ez hidd el, sokkal ízletesebb lesz.
Kóstolom is, hiszen alig vártam, hogy beleharaphassak a serclibe mint kiderült, erre többen is pályáztunk, de én nyertem, he-he. A küzdelem megérte, mert melegen tényleg elképesztő finom ez a fogás, és nagyon jól megy hozzá a zöldfűszeres töltött tojás is.
Ennek a feta adja a savát-borsát, attól ilyen ínycsiklandozóan sós folytatja Tamás. A medvehagymát és a hónapos retket akár csak magában is ropogtathatjuk mellé, de húsvéti saláta is összeállítható belőlük. Tudtad, hogy a medvehagyma fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését?
Tipp: Palóc szokás szerint egy szentelt tojást osszunk annyifelé, ahány családtag ül az asztalnál húsvétkor, hogy ha eltévednének, jusson eszükbe, kivel ették a tojást. |
Hozzávalók: 1,5 kg füstölt tarja, fél kg liszt, 1 ek. méz, 1 ek. só, 25 dkg víz, 2,5 dkg élesztő.
A füstölt tarját 2 órára hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kiázzon belőle. Ezt a vizet leöntjük róla, és újra hideg vízbe téve gyöngyöző forrással 2-3 óra alatt puhára főzzük. (Áztatni csak akkor kell, ha igazi házi füstölésű tarját veszünk. A gyors pácolással készített termékeket csak feltesszük főni, és még az sem biztos, hogy nem kell megsóznunk a főzőlevét.) Közben a lisztet átszitáljuk, és alaposan kidolgozzuk a tészta többi hozzávalójával. Konyharuhával letakarjuk, langyos helyen, amíg a tarja fő és hűl, pihentetjük. A kenyértésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a lecsepegtetett, szárazra törölt tarját beburkoljuk vele. Két-három helyen, ferdén bevagdossuk, és vizes ecsettel megkenjük. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. 15 perc pihentetés után már szeletelhetjük is.
További két recepttel vár benneteket az április 4-én megjelenő Nők Lapja!