Aktuális

„Jössz-e iskolába, kicsi leánka…?”

Válaszút tánctáborainak híre járt, de hogy ott heroikus munkával iskola és kollégium létesült, s ezzel 25 év szünet után újraindult a magyar nyelvû oktatás, arról csak nemrég hallottam…

…hogy is meséljem el annak, aki nem járt még ott? Mert Kolozsvárig csak-csak eljut a kíváncsi utazó, tán negyven kilométerrel odébb, a mezőségi Székre is eltalál. Ahol még nem is olyan régen viseletben járt az egész falu, őrizte öltözetét, szokásait, nyelvét, táncát, zenéjét, mesterségeit, papját. Ma már Szék sem a régi… Kivetkőznek a fiatalok a viseletből… hogy mit nyernek általa? Most még inkább a bizonytalanságot…






De ki áll meg a Mezőség völgyeiben, útközben? Sárosak, ha nem, akkor gödrökkel teli az utak, a valahai magyar falvakban ma már csak szórványban élnek magyar családok, s fogy a számuk. Az emberek legnagyobb gondja a megélhetés… Iskola…? Mi lesz majd a gyerekkel…? – ki gondol erre, ha a másnapi élelmet kell megszerezni.

Itt, ezen a szelíd lankákkal szabdalt, valaha gazdag vidéken, a Borsa, a Lozsárd, a Lóna völgyeiben döbbent rá néhány figyelmes és felelősen érző ember, hogy milyen nehéz körülmények között élnek az elfeledett falvakban, s köztük mekkora lelki elhagyatottságban a magyar családok…

…iskola kellett, kollégium, hogy a szórványban élő gyerekek tanulhassanak. 1999-ben a Kallós Zoltán Alapítvány nagyot gondolt, elindította szórványkollégiumát azoknak az öt-tizenegy éves korú magyar gyerekeknek, akiknek a szülőfalujában se óvoda, se iskola nincs.





– Na, kicsi legényke, jössz-e hozzánk, iskolába?
Robit Fodorházán nem kellett sokat biztatni, pedig addig román iskolába járt Kolozsvárt. A szülei hazaköltöztek, Robi se maradhatott a városban. A kollégiumnak ő volt az első diákja. Harmadikos korában tanult meg helyesen magyarul. Ma tizedik osztályos a kolozsvári református kollégiumban.
– Ha nincs a válaszúti kollégium, s itthon maradok, lehet, még a nyolcat se járom ki… – meséli Robi, aki hűséges diák, sokat „hazajár…” Válaszútra.

Válaszúton egy gyerek havi ellátása 75 euróba kerül. Ez körülbelül húszezer forint. Mivel az alapítvány pályázatok, magánszemélyek és társulatok segítségéből gazdálkodik, egyre nehezebben tudja állni a költségeket. Segítséget kérnek. Az idén kezdték a keresztszülőprogramot. Jelképes keresztszülőséget, anyagi hozzájárulást vállalhat bárki: magánszemély, család, közösség, baráti kör egy-egy gyerek nevelésének, oktatásának költségeihez.

Részleteket megtudhattok: gyongyi@kallos.org.ro illetve a 00-40-246-598-813-as tel./fax számon.

A teljes cikket a Nők Lapja április 11-én megjelenő számában olvashatjátok!





 



A héten még a Nők Lapjában:

• Ördög Nóra a “lázas” napok után »
• Hujber Ferenc tüzes tánca a jégen »
• Teszteljük magunkat: mit tudunk az ezotériáról? »
 
• Lolával a játszótéren »
• Segítség mellényúltam! »
• A szoptatás gyönyörűsége »
• 10 tipp, hogy 5-ösünk legyen salátából »
• Meg kell mentenünk a férfiakat » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top