Aktuális

Ki volt Hasfelmetszõ Jack, és miért ölt?

Az emberi szerveket perverz módon „felhasználó”, esetleg azokat elfogyasztó gyilkosok csak az írói fantázia szüleményei? Nem egészen, erre az egyik kegyetlen példa Hasfelmetszõ Jack története.

Legalább öt – egyesek szerint tizennégy – prostituáltat ölt meg 1888 és 1891 között egy titokzatos, önmagát kérkedően Hasfelmetsző Jacknek nevező férfi(?) Londonban. Kilétére máig sem derült fény: az utolsó gyilkosságot követően egyszerűen eltűnt a londoni ködben. Misztikus személyét napjainkban is próbálják felderíteni: a Scotland Yard például nemrégiben elkészíttette a sorozatgyilkos fantomképét, hátha valaki felismeri őt a múlt századi, családi fotóalbumban…

A prostituáltakat brutálisan kivégző Hasfelmetsző kilétére sosem derült fény, az azonban a leírásokból kiderül, hogy a gyilkos egy-egy esetben megfosztotta áldozatait belső szerveiktől, sőt, megesett, hogy egy levél kíséretében küldött el a rendőrségre egy emberi vesét. „Ez egy nőből származik – a másik felét megsütöttem és megettem” – írta Jack 1888-ban a csomaghoz csatolt levélben. Azóta sem derült ki, vajon valóban ő volt-e a feladó, netán egy orvostanhallgató rossz tréfájáról volt szó – akkoriban ugyanis még nem lehetett megállapítani, hogy valóban az egyik meggyilkolt nő veséje volt-e a csomagban.







A vörös tintával írt levél, Jack the Ripper aláírással
A vörös tintával írt levél

Ha jobban belegondolunk, a történelem első modern kori sorozatgyilkosa Hasfelmetsző Jack lehetett, akihez 1888-ban számos prostituált meggyilkolása köthető, de gyanúk szerint még 1889-ben és 1891-ben is kivégzett utcalányokat. (Mivel a gyilkosságok 1888-ban viszonylag gyakran követték egymást, s az ezt követő években pedig csak elszórtan, feltételezhető, hogy inkább valaki lemásolta Jack módszerét, de nem ő követte el a későbbi gyilkosságokat. Ebben az esetben felmerülhet a kérdés: mi történt 1888 után Hasfelmetszővel? Lehetséges, hogy meghalt, vagy valami más tettért börtönbe – netán elmegyógyintézetbe került. Erre is létezik teória, de ne szaladjunk ennyire előre.)
Az első eset az ötből, amely biztosan Jack nevéhez köthető, Mary Ann Nichols meggyilkolása volt 1888 augusztusában. A gyilkos London Whitechapel városrészében, egy sötét sikátorban elkapta a negyvenkét éves prostituáltat, átvágta a torkát, majd hosszú késével felhasította a gyomrát. Pár nappal később hasonló módszerrel végzett egy másik utcalánnyal, ugyanabban a városrészben. Ekkor tört ki a pánik a városban, annak ellenére, hogy az akkori társadalom számára még a szexuális élet említése is tabu volt, és az alacsony sorból származó prostituáltakról legfeljebb azok a „tisztes üzletemberek” vettek tudomást, akik titokban igénybe vették szolgáltatásaikat. A rettegés mégis eluralkodott a városban, főleg az után, hogy a második gyilkosság után néhány héttel levél érkezett egy hírügynökséghez, Hasfelmetsző Jack aláírással. A vörös tintával íródott levél szerzője kijelentette, sosem tudják majd elfogni – és folytatni fogja a gyilkolást. A szakértők, alaposan elemezve az irományt, megállapították, hogy Jack balkezes, jó a manualitása, és jártas az anatómiában. A rendőrség sorra kezdte el ártatlan emberek (például orvosok, hentesek, vadászok, vagy éppen pszichiátriai betegek) kihallgatását. Hasfelmetsző Jack a médiatörténet első igazi sorozatgyilkosává vált: a londoniak a hátborzongató részletekről rendre kapták a beszámolókat, s így tovább fokozódott a városban a rémület.





Megölte magát a gyilkos?

Pár nappal a levél érkezése után két prostituáltat is megöltek Whitechapelben. A negyvenöt éves Elizabeth Stride torkát elvágta a tettes, azonban valaki megzavarhatta őt, mert már nem volt ideje a holttest megcsonkítására. (Az arra járó szemtanú később nem tudott leírást adni a gyilkosról.) Azonban Hasfelmetsző valószínűleg így nem élhette át azt a beteges élvezetet, amelyet a gyilkosságok kiváltottak benne, így még ugyanazon az éjszakán újra lecsapott: a Catherine Eddowes nevű utcalányt megölte, sőt, eltávolította belső szerveit is, elképesztő hidegvérrel – hiszen az utcasarkon ott posztolt egy rendőr, aki semmit sem vett észre a gyilkosságból. Ámbár akkorra már Whitechapel szinte minden kereszteződésében rendőr állt, a gyilkos senkinek sem tűnt fel azon az éjszakán (sem). Ezután újabb levél érkezett a nyomozóknak a tettestől, amelyben a kettős gyilkosságról írt – s nem sokkal később postázta is a második áldozat veséjét a rendőrségnek.
Ezt követően Hasfelmetsző mintegy másfél hónapra visszavonult, s legközelebb novemberben hallatott magáról, amikor Mary Jane Kellyt, a huszonnégy éves prostituáltat a nő bérelt szobájában gyilkolta meg. A halottat ugyanúgy megcsonkította, mint korábbi áldozatait. Hivatalosan ez az utolsó gyilkosság, amelyet Hasfelmetsző Jack számlájára írtak. A nyomozást Mary Jane Kelly meggyilkolása után néhány héttel lezárták, a rendőrségen belüli belső, félhivatalos magyarázat szerint Hasfelmetsző beismerte a gyilkosságokat, és rögtön utána öngyilkos lett: a Temzébe vetette magát.







John Druitt
Fantomkép alapján ma is keresik

Valószínű, hogy a rendőrség nem ok nélkül zárta le a nyomozást: még ha a magyarázat nem is volt igaz, sejthették, hogy a sorozatgyilkos nem csap le újra. Vajon mi lehet az igazság, amit a mai napig sem tudhatunk? Az akkori rendőrségnek több gyanúsítottja is volt – az idők során körülbelül száznegyven férfi –, de a legerősebben az a pletyka tartja magát, miszerint VII. Edward király pszichiátriai betegségben szenvedő fia lehetett a tettes, akit az utolsó, Hasfelmetszőnek tulajdonított gyilkosságot követően elmegyógyintézetbe szállítottak, és haláláig ott is tartották. De ne vessük el azt a lehetőséget sem, amely az akkori rendőrségtől kiszivárgott, ugyanis egy ügyvéd, bizonyos John Druitt – állítólag anyja pszichiátriai betegsége miatt – öngyilkos lett: a Temzébe ugrott. A nőgyűlölő férfi búcsúlevelét ugyan sosem hozták napvilágra, de a leírásokból kiderült, hogy Druitt rendszeresen áthaladt Whitechapelen, amikor anyját látogatta az elmegyógyintézetben. Druitt egyre jobban rettegett attól, hogy az örökletes elmebaj őt is hatalmába ejti. Ismerősei szerint a férfi az öngyilkosság előtti napokban kifejezetten zavartan viselkedett, s emiatt az állásából is elbocsátották.
Mivel Hasfelmetsző Jack története mindmáig az egyik leghátborzongatóbb a modern kori kriminalisztikában, természetes, hogy nem csupán könyvek, regények íródtak, filmek készültek az eseményekről, hanem a találgatások sem hagytak alább. Egyes teóriák szerint az elkövető számlájára tizennégy angliai gyilkosság írható, mások úgy gondolják: miután Hasfelmetsző Jack eltűnt a londoni ködben, külföldön folytatta az öldöklést. Egy grafológiával foglalkozó szakember arra jutott a gyilkos kézírásának elemzése során, hogy Hasfelmetsző Jack nő lehetett. A találgatások a mai napig fokozzák a rejtélyt, ezért a Scotland Yardnál nemrégiben úgy döntöttek, megpróbálják valóban lezárni az ügyet. Ezért kiváló szakemberek és a modern technika segítségével elkészítették Hasfelmetsző fantomképét, és közzétették azt az újságokban, televízióban, hátha valaki felismeri őt családi fotóalbumában, egykor élt felmenői között, és így esetleg kiderülhet, hogy valójában ki volt, hol és hogyan élt – és miért ölt – Nagy-Britannia leghírhedtebb sorozatgyilkosa.





 



Még több az e heti Nők Lapjából:

• “Otthon egy idő után nincs lejjebb” »
• Mennyit ér a szerelem ereje?  »
• Kuszkusz »
• Korda György és Balázs Klári kiteríti kártyáit »
• Mi van a lányommal? » 
• Halálos szövetség – a fogyásért »
• Táncra perdülő kerekes szék »
• Gyerekmunka 2007-ben » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top