nlc.hu
Aktuális
Spárga: finom, egészséges és afrodiziákum egyben

Spárga: finom, egészséges és afrodiziákum egyben

A spárga a tökéletes alapanyag minden jó tulajdonságával bír: különleges ízû, mutatós, és tele van vitaminnal – nem csoda, hogy királyok és közemberek kedvence évezredek óta.

– Vegyük sorra, mi szól a spárga mellett! – szólított fel Tamás, és már folytatta is, de közben le nem vette a szemét a fazékban ugráló spárgasípokról. – Szóval, gazdag fluorban, E-, B1-, B2-, C-vitaminban, folsavban, tartalmaz továbbá A- és K-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot. Jótékony hatású vese- és prosztataproblémák, köszvény, bőrbetegségek és idegrendszeri zavarok esetén…

– Nyugi, ez nem az Egészség rovat, térjünk át a konyhai információkra. Bár azt tegyük hozzá, hogy szerelmi serkentőszerként is számon tartják.

– Közismert afrodiziákum, úgyhogy már csak ezért sem árt időnként – főleg, most, hogy szezonja van – a házi étlapra csempészni. Ráadásul, a spárgasíp önmagában kifejezetten fogyókúrás étel, viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, és könnyen emészthető. Ha persze vajjal, tejföllel, sajttal megspékelve tálaljuk, akkor ez az utolsó mondat törlendő.





– Hogy lehet kiszúrni a jó spárgát a piacon?

– A világos, zsenge, lédús, középvastag spárgasípokat keressük. Ne legyen túl vékony, mert akkor tisztítás után szinte semmi nem marad belőle, és ne legyen túl vastag sem, mert akkor lyukas lehet belül. A vágásnál látni, mennyire száradt be, azaz mikor szedték le. A vékonyabbakból inkább levest érdemes készíteni, a vastagabbakból, a szóló spárgákból – amelyek rendszerint a legjobb ízűek is – salátát, köretet. Vásárlás után legkésőbb egy napon belül használjuk fel.

– Mire vigyázzunk a főzésénél?

– Hogy a víz ne forrjon túl erősen, mert az nem tesz jót neki! A főzés ideje maximum tizenöt, de inkább tíz perc legyen, mert a túl puha spárga könnyen összeesik. Fontos, hogy főzés előtt ne csak a vékony hártyát távolítsuk el, mert az így tisztított spárga keserű lesz. A hámozást egyébként mindig a fás (vastagabb) végétől kezdjük, és a spárga fejénél fejezzük be, meghagyva a két-három centiméteres hántolatlan darabot.

– Te mivel szereted a legjobban?

– Mindennel! A spárga felhasználásának csak a fantázia szab határt: a főtt zöldséget meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk vajban pirított zsemlemorzsával, tálalhatjuk hollandi mártással, nyers vagy füstölt sonkával, sültekkel, lángossal vagy újkrumplival. De elkészíthetjük levesnek, illetve tejszínes főzeléknek is. A spárgának jellegzetes aromája van, ezért nem kell erősen fűszerezni! Viszont jólesik mellé kibontani egy üveg fehérbort, mégpedig közepes savtartalmú, száraz, enyhén fűszeres illatú, fiatal évjáratút, ha javasolhatom…

Sonkás-spárgás quiche

Hozzávalók: 2 tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg gépsonka, fél kg spárga, só, 1 cs. petrezselyem; a tésztához: 20 dkg liszt, 1 csipet só, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája.

A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, és kézzel elmorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, adunk hozzá egy kevés hideg vizet (kb. 2-3 evőkanálnyit), és addig kevergetjük, amíg a tészta kezd összeállni. Végül kézzel összegyúrjuk, és golyót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Utána enyhén lisztes felületen kör alakúra nyújtjuk, majd kerek tortaformába simítjuk. (A vizet helyettesíthetjük 1 tojással is.) A megtisztított spárgát 2-3 cm-es darabokra, a sonkát csíkokra, a petrezselymet finomra vágjuk. A tojást összekeverjük a tejszínnel, egy csipet sóval és a petrezselyemmel. Hozzáadjuk a sonkát, valamint a spárgát, és a tésztába merjük. Előmelegített 140 °C-os sütőben 1 óra 20 percig sütjük.






Két további spárgás recepttel vár titeket a Nők Lapja május 16-án megjelenő, „virágzó” száma!





 



Még több az e heti Nők Lapjából:
• Meddig nő egy nő? » 
• A címlapon: Karsai Zita »
• Családi titkokra derít fényt »
• “A boldog emberek mind egyformák” »
• Mosolyogjunk! »
• 3 természetes módszer a pollenallergia ellen »
• Felvirágoztattuk! »
• Dr. Jónás Brigitta naplója » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top