Engem a kínálatból leginkább a fűszeres bundában sült tök hozott izgalomba
támadtam rá séfünkre, miután szemrevételeztem a Kárpátia konyháján felsorakozó fogásokat.
Jogos válaszolta , nekem is az az egyik kedvencem. Ez egy egyszerű, párizsiasan elkészített rántott tök, csak a panírt cifrázzuk kicsit. Sok-sok zöldfűszerrel bolondítjuk meg: tehetünk bele bazsalikomot, petrezselymet, snidlinget, de bármi mást is, amihez kedvünk támad. Ha rántjuk, a zsenge tököt érdemes vastagabb szeletekre vágni, hogy tényleg érezzük az ízét én legalábbis nem bírom, hogy ha ráharapok, és szinte szétmállik a számban, olyan vékonyka.
Ha jól tudom, a tökfőzeléket meg hidegen szereted.
Is mondja nevetve. Nem sokan merik kipróbálni, pedig szerintem tényleg nagyon finom. Nyári melegben kifejezetten pikáns, hűsítő íz képzeld el, ahogy egy kertben, az árnyékban ülve ezt ebédeled
A kapor a másik mániám, mivel úgy veszem észre, hogy kevesen használják, pedig különleges, finom íze mellett jótékonyan hat az emésztésünkre. Az olaszok például sokkal gyakrabban ízesítenek vele leveseket, töltelékeket nem véletlenül, főzelékekhez, húsételekhez, süteményekhez is remek. Érdemes belőle felaprítva télre is fagyasztani, így bármikor hozzáférhetünk, de akár le is száríthatjuk.
Mondjuk, ha már beruházunk egy vagy két tökre, praktikus egy füst alatt elkészíteni a főzeléket és a töltött tököt?
Én legalábbis így csinálnám, mivel a töltött tököt csirkehússal készítem, ami nagyon hamar megpuhul (szemben mondjuk a marhával), így egyszerre tudom kisütni a tökkel, nem kell külön pepecselni a hússal és a zöldséggel. Tökéletes vacsora mindkettő, az egyiket tegyük el holnapra!
Fűszeres bundában sült tökök
Hozzávalók: 1 kg tök, 1 tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, fél dl fehérbor, só, 2 szál petrezselyemzöld, 2 szál bazsalikom; a sütéshez: olaj.
Tejből, tojásból, lisztből, sóból és a fehérborból, sűrű palacsintatésztát készítünk. Az apróra vágott fűszernövényeket belekeverjük. A tököt lehámozzuk, vastag szeletekre vágjuk, és enyhén besózzuk. Lisztbe, majd a palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban hirtelen kisütjük. Így nem esik össze a tök, roppanós marad a húsa.
Két másik tökös recepttel vár benneteket a május 30-án megjelenő Nők Lapja!
Tökös kis falatok » Az egykori állami gondozott ma sorstársain segít » “Eljött életem nyara” » Várakozó állásponton » 4 utazási betegség 4 természetes gyógymódja » Mennyi az ideális nyaralás? » Találkozás egy indiánnal » Álruhás riporter a közértben » A nyár “igent” ígér » |