Ezt a salátát azért is szeretem kezdi Tamás szinte teli szájjal, mivel nem bírja ki, hogy meg ne kóstolja , mert borzasztó egyszerű elkészíteni, és elképesztő mennyiséget meg lehet belőle enni meleg nyári estéken, amikor valami könnyűre és hűvösre vágyik a gyomrod.
Én azt is bírom benne, hogy pitát ehetek hozzá, amely az egyik kedvenc kenyértípusom.
És ha igazán ínyenc vagy, akkor a készen vásárolt pitát mely most már elég sok helyen kapható, főként görög vagy török csemegeüzletekben, illetve hipermarketekben bedobod pár percre a sütőbe, és melegen tálalod a hideg saláta mellé. A joghurtos padlizsánnak viszont hagyjunk időt, hogy jól összeérjenek az ízek, hogy megpuhulhasson benne a padlizsán ennek állnia kell néhány órát a hűtőben!
A következő fogás, a padlizsános rakott makaróni miben különbözik a zöldséges lasagnétől?
Lasagna-jellegű valóban, ha ránézel, de a sajt alatt láthatod, hogy makaróniból készült, nem laptésztából, és nincs rétegezve sem. A padlizsános és jó paradicsomos makaróni tetejére csak simán rátettem a besamelmártást, majd betoltam a sütőbe, és ráolvasztottam a sajtot. Hm, azt hiszem, ezt fogom ebédelni, van még belőle egy tepsivel a konyhában.
Jó, hozhatsz nekem is, de előtte még fordítsd le a csatni szót, amelyet a harmadik finomság nevében, a paradicsomos padlizsán csatniban (chutney) fedeztem fel.
Ez eredetileg egy indiai krém neve, amely gyümölcsökből és hagymából áll, sok-sok fűszerrel összekeverve és mindig sós lesz a végeredmény. Úgy képzeld el, mint egy mártogatós szószt, egy dipet zöldségek mellé. Viszont ezt a padlizsános verziót én kifejezetten sültekhez ajánlanám: kerti grillpartin érdemes bevetni azért is praktikus, mert a hűtőben eláll, tehát tartalékolhatunk belőle előre
Na, jöhet a padlizsános ebéd?
Naná!
Joghurtos padlizsánsaláta
Hozzávalók: 40 dkg padlizsán, 1 dl olívaolaj, 4 dl joghurt, só, friss oregánó, 1 citrom.
A padlizsánt nagyobb kockákra vágjuk, megsózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Lecsepegtetjük, és forró olajon hirtelen barnára sütjük. Tálba tesszük, megvárjuk, míg langyos lesz, ekkor összekeverjük a joghurttal, a finomra vágott oregánóval és kevés citromlével. Kóstolás után, ha kell, megsózzuk, és fogyasztás előtt 6-8 órára hűtőbe tesszük.
További két padlizsános recepttel vár benneteket a Nők Lapja június 6-án megjelenő száma!