nlc.hu
Aktuális
Paprikás csirke a Góbi sivatagban

Paprikás csirke a Góbi sivatagban

Tudományos expedícióvá minõsítették a Szilasfood–Lucullus Góbi-expedíció 2007-et.




Különleges kultúrmisszióra készül a Góbi sivatagot lóháton átszelő Szilasfood–Lucullus Góbi-expedíció 2007 és a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás házigazdája, a Magyar Nemzeti Múzeum. Az expedíció hét tagja az európaiak számára szinte teljesen ismeretlen mongol sivatagi puszták átszelését követően a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát – Radnóti Andor volt mongol egészségügyi főbiztos század eleji, Mongóliában készített és nemrégiben digitalizált képeit –, valamint az intézmény jókívánságait juttatja el a Mongol Történeti Múzeum számára.





Radnóti Andor digitalizált fotógyűjteményét és a kultúrmisszióval kapcsolatos megbízást ünnepi eseményen adta át dr. Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, és Omboosuren Erdenechimeg, Mongólia magyarországi nagykövete a Góbi-expedíció tagjainak, akik 2007. június 8-án indulnak 30 napos útjukra a Ferihegyi 2B repülőtérről az Aeroflot moszkvai járatával. Az érdeklődők pénteken reggel 8 órakor találkozhatnak az expedíció résztvevőivel.

Az ünnepi ceremónián ezután Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence) író és orientalista beszélt a mongol szokásokról és az expedíció Góbi sivatagban várható fogadtatásáról, majd Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke az expedíció gasztronómiai vonatkozásait méltatta.








Paprikás csirke a Góbi sivatagban

A Góbi sivatag – a világ egyik legnagyobb pusztasága – ugyanazon a szélességi fokon fekszik, mint Magyarország. Lehet, hogy miránk is leselkedik az elsivatagosodás veszélye? Egyebek között ezt is tanulmányozza a magyar–mongol Lucullus Góbi-expedíció, amely harminc nap alatt ezer kilométert tervez megtenni lóháton. A hétfős csapat tudományos kutatásokat végez, és tanulmányozza a lovas-nomád gasztronómia hagyományait. A tudósok úgy tervezik, kalandos lovas expedíciójuk utolsó állomásán, a célba érést, paprikás csirkével ünneplik. 

A Szilasfood–Lucullus Góbi-expedíció 2007 fő célja, hogy megismerje a lovas-nomád gasztronómia hagyományait, és a nomád létezéssel való azonosulás élményén keresztül betekintést nyerjen az egykori pusztai világhódítók birodalmainak mindennapjaiba. A gasztronómiai kutatáson túl az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja. Ennek háttérbázisát a magyar expedíciós kutatásokban egyedülálló, speciálisan erre a célra az Alexandra Könyvkiadó leányvállalata, az eTan Elektronikus Tananyag Zrt. által kifejlesztett digitális könyvtár biztosítja. A tudományos kutatásokban az expedíció partnere a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az ELTE orientalista és pszichológushallgatói. Az expedíció együttműködik a Jászberényi, a Bőnyi és a Balatonfőkajári Általános Iskolákkal is – az intézményekbe személyesen ellátogat(t)unk, hogy bemutassuk a diákoknak a felszerelésünket, és élményszerűvé tegyük számukra az oktatást.

Az ünnepi eseménnyel párhuzamosan érkezett az oklevél az 1872-ben alakult Magyar Földrajzi Társaságtól, ami a patinás szervezethez benyújtott kutatási tervek alapján a Szilasfood–Lucullus Góbi-expedíció 2007-et tudományos expedícióvá minősítette.




Web: www.szilasfood.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top