nlc.hu
Aktuális
A kínai tenyérjóslás mûvészete

A kínai tenyérjóslás mûvészete

A kínaiak már az idõszámítás elõtti idõben olvastak a tenyérbõl. A tenyérjóslás megmutatja erõsségeinket, gyengeségeinket, és azt, mely életterületen kell fejlõdnünk.

Ji King a tenyérben

Míg a nyugat-európai jóslásnál a tenyérben található dombokat és a völgyeket az asztrológiában használt különböző bolygókról nevezték el, addig a kínai tenyérjóslásban ezeket palotáknak vagy területeknek hívják. A tenyér területeit pedig a Ji King, azaz a Változások könyve nyolc trigrammjának (alapelemének) megfelelően osztották fel. A Ji King az emberiség által ismert egyik legrégebbi kínai jóslási rendszer, amely úgy tartja, hogy a világot ellentétpárok alkotják, mint amilyen a nappal és az éjszaka, a jó és a rossz, a szerencse és a balszerencse. Az ellentétpár a jin és a jang, amelyek – ha az ember lelkében, testében és szellemében harmónia van – tökéletesen kiegészítik egymást.
A tenyérben a folyamatos vonalak jelentik a jang energiát, a megszakadók pedig a jint. A tenyérelemzésnél a Ji King alapját jelentő trigrammokat, vagyis a három vonallal körbevett nyolc területet veszik figyelembe. Ezek határozzák meg az energiákat, amelyek erősségeinkért és gyengeségeinkért felelősek.





Paloták az önismeretben

Ha a tenyérben található paloták (területek) túlságosan kiemelkednek, akkor ez túl sok jang energiára utal. Ha mélyedést látunk, vagy észre sem vehető ez a terület, akkor a jin energiák vannak túlsúlyban. Ha a terület jól fejlett, akkor a jin és a jang energiák egyensúlyban vannak.
Vedd szemügyre a tenyered, keresd meg benne rajzaink segítségével a Ji King trigrammokat, és olvasd el a terület jellemzését, ez segít önmagad jobb megismerésében.

Cs’ien palota

A teremtő, a menny, az atya és az aktivitás szimbóluma.
Található: A csukló dombján.
Jellemzői: Megmutatja, hogy fogékonyak vagyunk-e a spirituális tanok iránt, és azt is, hogy mennyi kreatív energiával születtünk.
Jól fejlett Cs’ien: Olyan személyre utal, aki a reformok embere, és akár tömegekkel is képes elfogadtatni elképzeléseit. Álmodozó, és vágyait úgy tudja megosztani másokkal, hogy azok segítik, támogatják a valóra váltásban.
Túl nagy Cs’ien: Tulajdonosa nem tudja megkülönböztetni az értékest az értéktelentől, hajlamos a depresszióra, határozatlan.
A Cs’ien teljes hiánya: Kiszámíthatatlanság, másokkal csak akkor törődik, ha már a sors rákényszeríti.





Tuj palota

A derű, a vidámság, az elégedettség és a boldogság szimbóluma.
Található: A tenyér szélén.
Jellemzői: Általában a családi kapcsolatokat, a gyerekekkel való viszonyt, a lélekjelenlétet, a bátorságot mutatja.
Jól fejlett Tuj: Szívén viseli mások sorsát, elégedett akkor, ha személyes kapcsolatai jól működnek. Szíve tele van melegséggel, nagylelkűséggel, és ezt sugározza is. Minden helyzetet igazságosan akar megoldani.
Túl nagy Tuj: Hajlamos a hirtelen haragra, szemtelen viselkedésre, nem áll távol tőle a zsarnokoskodás.
A Tuj teljes hiánya: Önző, akiből az idők folyamán megkeseredett, pesszimista, magányos ember lesz.

K’un palota

A befogadás, a föld, az anya és a passzivitás szimbóluma.
Található: A kisujj alatt.
Jellemzői: Azt mutatja meg, hogy tulajdonosa hogyan tudja a Cs’ien tulajdonságokat megvalósítani.
Jól fejlett K’un: Tulajdonosa remekük kommunikál, könnyen tanul, jó a memóriája, fejlett a meggyőző képessége, szociálisan érzékeny. Élete során sikerben és elismerésben lesz része.
Túl nagy K’un: Nem áll távol tőle a ravasz viselkedés, a szélhámosság, az indiszkréció.
A K’un teljes hiánya: Szemtelenség, butaság, kapzsiság jellemzi.

Li palota

A kapaszkodó, a tűz, a szépség és a fényesség szimbóluma.
Található: A középső ujj alatt.
Jellemzői: Itt mutatkozik meg a felelősségtudat, az intelligencia, az analitikus készség, a karrier, a diplomáciai képesség és az üzleti siker
Jól fejlett Li: Olyan embert mutat, aki nagy hatást gyakorolhat a társadalomra, de legalábbis a környezetére, aki a megpróbáltatásokat emelt fővel képes elviselni, és úrrá lenni rajtuk.
Túl nagy Li: Hallgatag, magányos ember, aki nem tud szabadulni az előítéletekről, és csak más hátán képes felkapaszkodni a csúcsra.
A Li teljes hiánya: Jelentéktelen, amolyan igazi peches ember.





Szun palota

A szelídség, a fa, a szél és az áthatolás szimbóluma.
Található: A mutatóujj alatt.
Jellemzői: Ezek az energiák segítenek a különböző problémák megoldásában, legyen az üzleti vagy magán jellegű. Rugalmas, lojális és vidám embert mutat, aki igen ragaszkodik a szabadságához.
Jól fejlett Szun: Nagy karriert fut be úgy, hogy közben meg tudja őrizni a függetlenségét.
Túl nagy Szun: Törtető, nagyravágyó, önmagát imádó személy, akinek elképzelései irreálisak.
A Szun teljes hiánya: Utal a megvásárolhatóságra, a korrupcióra, és arra, hogy tulajdonosa könnyen belenyugszik, minden úgy jó, ahogy van.

Csen palota

A gerjesztés, a mozgás, a kockázat és a mennydörgés szimbóluma.
Található: A mutatóujj és a nagyujj között.
Jellemzői: A szerelmi kapcsolatokra és a karrierre egyaránt utal. A személyiség tele van intenzitással, nagyfokú koncentrációra képes, vasakarattal bír, képes másokat is lelkesíteni.
Jól fejlett Csen: Óriási kreatív erőt jelent. Tulajdonosa nagyon keményen dolgozik, és sokra viszi. A szerelemben a legmélyebb szenvedély átélésére képes.
Túl nagy Csen: A személy életét konfliktusok kísérik, amelyeknek többnyire ő az oka, hiszen mindenben, mindenkiben a hibát keresi, és ráadásul még erőszakosan is viselkedik.
A Csen teljes hiánya: Kevésbé szenvedélyes, inkább egyhangú életet jósol, sok nehézséggel.

Ken palota

A megnyugvás, a hegy és a haladás megállításának szimbóluma.
Található: A nagyujj alsó részén.
Jellemzői: Meghatározza a személyiség belső életét, a spirituális érzékenységét, óvatosságát és a határozottságát.
Jól fejlett Ken: Hidat tud verni a spiritualitás és a hétköznapi valóság között. Sugárzik róla a belső harmónia, kész mások segítségére sietni, de csak akkor, ha szükséges.
Túl nagy Ken: Olyan személyiség, aki nem fogadja el a korlátokat, nem tartja be a szabályokat, és utálja, ha megmondják neki, mit kell tennie.
A Ken teljes hiánya: Undok, ideges, befelé forduló, kissé önző személyiség, aki hajlamos a szószátyárkodásra.

K’an palota

A mélység, a víz, a kút és a veszély szimbóluma.
Található: A Ken és a Cs’ien között.
Jellemzői: Arról árulkodik, hogy tulajdonosának mennyi nehézséget jelent eligazodni az életben, és megtalálja-e a helyét a világban, útját az életben.
Jól fejlett K’an: Könnyebb életutat mutat, tulajdonosa rendelkezik a hetedik érzékkel, és az idők folyamán, ha ezt fejleszti, előre megláthatja az eseményeket.
Túl nagy K’an: Az élete tele van problémákkal, állandóan átugrandó akadályok tornyosulnak előtte.
A K’an teljes hiánya: Tanácstalanság a saját életét illetően.

Ming Tang palota

A szakrális kert szimbóluma.
Található: A tenyér közepén.
Jellemzői: Megmutatja, hogyan tudunk fejlődni, mennyi önuralommal rendelkezünk, milyen morális értékek szerint élünk, és mennyire tudjuk a tehetségünket kibontakoztatni.
Jól fejlett, megemelkedett Ming Tang: Tulajdonosa kiváló teljesítményt nyújt az élet szinte minden területén. Olyan ember, aki példaként állhat mások előtt.
Völgyszerű Ming Tang: Kissé beszűkült a gondolkodása, sokszor nem mer belekezdeni semmibe, mert nem hisz a saját tehetségében. Nehezen küzdi le az akadályokat.
Lapos Ming Tang: Tulajdonosa átlagéletet él, amellyel elégedett.





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Bombera Krisztina: Irány New York! »
• Kóstoljunk bele Kínába! »
• Sisi hasonmás kerestetik »
• Titkok a hátsó traktusban? »
• Balatoni boldogság »
• Környezettudatos fészekrakás »
• Johnny Deep harmadszor is kalóz »
• Nekünk ez kínai! »    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top