nlc.hu
Aktuális
Mire elég a lakás-elõtakarékoskodás és mennyit érdemes megtakarítani?

Mire elég a lakás-elõtakarékoskodás és mennyit érdemes megtakarítani?

A lakás-elõtakarékoskodás ma a legjobban fialó, kockázat- és adómentes befektetés.

A 4-5 éves futamidejű szerződések esetében átlagban 9-10 százalék körüli éves átlagos hozam érhető el, a 8 évig takarékoskodók hozama pedig éves átlagban 6 százalék körül alakul. Ilyen időtávra jelenleg ezek a legjobb hozamok, különösen amiatt, mert a lakástakarék betétek hozama adómentes, ellenben egy átlagos bankbetét, vagy kötvény kamata, hozama után 20 százalék adót kell fizetni.
Felmerül a kérdés, hogy ha ennyire kedvező ez a befektetés, akkor mennyit is érdemes ebbe a megtakarítási formába befektetni?

A befektetési összegnek van egy ésszerű korlátja. Mivel az állam a lakástakarék befizetéseket azok 30 százalékával, maximum évi 72 ezer forinttal támogatja, kiszámolható, hogy aki éppen havi 20 ezer forintot tesz félre, az hozzájuthat a maximális állami támogatáshoz. Ha valaki ennél kevesebbet tesz félre, a hozam akkor is magas marad (amint azt a mellékelt táblázat is mutatja), de az előtakarékoskodó a neki járó teljes állami támogatás-keretet nem használja ki.


Futamidők és hozamok
























   Futamidő  Befizetések száma (hó) Éves hozam  
 Gyors  4 év 4 hó (52)  49  10,54%
 Normál  4 év 11 hó (59)  56  56 9,44%
 Hosszú  8 év 2 hó (98)  95  6,03%


 


 





Amennyiben valakinek havi 20 ezer forintnál többet tud megtakarítani, akkor megteheti, hogy több szerződést köt a családban. A törvény szerint egy időben egy állampolgár csak egy lakás-előtakarékossági betéttel rendelkezhet, de egy család annyit köthet, ahány főből áll, hiszen a közeli hozzátartozókra lehet kötni szerződéseket.

Abban az esetben, mikor egy családban például két, három, vagy négy főre kötnek lakás-előtakarékossági szerződést, s mindegyik szerződés esetében havi 20 ezer forintot takarítanak meg, akkor az állami támogatás összege megtöbbszörözhető, vagyis az egy szerződés esetében igénybe vehető maximum 72 ezer forint helyett két szerződésnél 144 ezer, háromnál 216 ezer, s négytagú család négy szerződésére 288 ezer forint állami támogatás jár évente.






Persze fontos tudni, hogy a félretett pénz mire elegendő, mennyi lesz a futamidő végén a felvehető összeg, s a megtakarításon kívül mekkora az igényelhető hitelösszeg.

Ha egy családban négy főre kötnek normál futamidejű, 4 év 11 hónapos lakástakarék szerződést, akkor az optimális havi megtakarítás a fentiek szerint négyszer 20 ezer forint, azaz havi 80 ezer forint. Így a Fundamenta-Lakáskassza lakás-takarékpénztárnál a négy szerződés alapján 4,48 millió forintot takarít meg a család, amire összesen 1,49 millió forint állami támogatást és kamatot kap. Azaz a lejáratkor 5,97 millió forint megtakarítás áll a család rendelkezésére.
Ezen felül a négy szerződés lejáratakor 8,3 millió forint összegű, alacsony kamatozású forintkölcsön felvételére nyílik lehetőség.
Így összességében 14,27 millió forinttal rendelkezhet a család alig 5 év múlva. Ez vidéken házépítésre, Budapesten lakás-vásárlásra is elegendő pénz.

Normál futamidő, 4 év 11 hónap, egy szerződés esetén

















Havi megtaka-rítás
(Ft/hó)
Saját befizetés összesen (Ft) (A)
Állami támogatás és kamat (Ft)
(B)
Lakásköl-csön (Ft)
(C)       
Szerződéses összeg (Ft)*
(A+B+C)

Törlesztés 78 hónapon keresztül
(Ft)
 20 000  1 120 000  372 211 2 077 789  3 570 000  31 416

 


 


 


 


Természetesen kisebb összegekkel is jól működik a konstrukció, azaz, ha valaki nem vásárolni, hanem felújítani, korszerűsíteni, bővíteni, vagy egyéb lakáscélú felhasználást akar megvalósítani, akkor elegendő kisebb összegű szerződések megkötése is.

Az említett alacsony hitelkamat évi fixen 3,9 százalék, a teljes-hiteldíj mutató (THM), 5,12-5,22 százalék, így ez az egyetlen olyan forinthitel, amelynek a THM értéke sok esetben alacsonyabb, mint egy svájci frank alapú hitel THM-je!


(A www.fundamenta.hu  oldalon részletesebben olvashat a lakás-előtakarékosságról, illetve online szerződéskötésre is lehetősége nyílik. Tanácsadónak is jelentkezhet a nyitóoldal bal alsó sarkában található linken keresztül.)









Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top