nlc.hu
Aktuális
Mi a jó a nõnek?

Mi a jó a nõnek?

Pár héttel ezelõtt kisvárosban, falun élõ nõkkel beszélgettem a vágyaikról – amelyek elsõsorban a lelki és testi szerelemrõl szóltak. Most néhány nagyvárosban élõ nõvel ültem össze, hogy õk is meséljenek...

Sok vitatkozó és számos egyetértő levelet kaptam, miután megjelent a cikk, amelyben a falun élő nők közül néhányan a szerelmi életükről meséltek. A találkozás, a hozzászólók személyének kiválasztása véletlen volt, mint ahogyan az is, hogy mind a hatan elégedetlenek voltak a szerelmi életükkel. Nyilván nincs szoros összefüggés a kisvárosi lét és a fokozott vágyakozás között – ám kíváncsi lettem, hogy néhány, évek óta párkapcsolatban (házasságban) élő, nagyvárosi nő miként látja ezt a kérdést.

Riasztó lehet az újítási vágy

Petra harminchárom éves, tíz éve él együtt a párjával, négy éve házasok. Azzal kezdi: minden rendben van közöttük. Aztán kis grimasszal közli: hacsak az nem probléma, hogy mióta összeházasodtak, azóta a férje nem igazán kapható az olyan „vad” dolgokra, mint régen. Amikor még gyakran romantikáztak a szabadban, vagy elautóztak vidékre, és a kocsiban szerelmeskedtek.

– Ma már, ha ilyesmit említek neki, azt mondja: felnőttünk – húzza el a száját Petra. – Holott attól, hogy férj-feleség lettünk, még ugyanúgy beleférhetnének ezek a vad szerelmes esték az életünkbe, nem kellene mindig a vetett ágyban szeretkeznünk… és nem mindig szombat-vasárnaponként. Emlékszem, régen gyakran magáévá tett a reggeli rohanásban is, akár a fürdőszobában, akár a konyhában… aztán nevetve szaladtunk dolgozni, és bentről hívtuk egymást szerelmesen évődve, mert annyira jól indult a nap. De mostanra – szerinte – meg kell komolyodnunk. Ám én annyira nem szeretnék megkomolyodni, vágyom rá, hogy új dolgokat kipróbáljunk az ágyban, hogy újra „bevaduljunk”, mint huszonévesen…

Csigó Kata pszichológus azt mondja, a nő „újítási vágya” gyakran riasztó a férfi számára, mert azt jelzi valamiféleképpen, hogy a nő – gondolataiban – szabadabb.

– Több páciensem mesélte, hogy amikor még csak együtt jártak, akkor mindent lehetett a szexben, ám a házasságkötés óta nem, hiszen „a feleség viselkedjen tisztességesen” – mondja Kata. – Ám hosszú távon szexuális eltávolodáshoz vezethet, ha az egyik félnek mások az igényei, ha újítóbbak a vágyai. Érdemes a férfinek feltenni a kérdést: vajon vágyik-e a szexuális életen belül változtatásra, vagy jó-e neki így? Erről igenis lehet, sőt, kell is beszélni, hiszen ha kihűl az ágy, akkor az akár a házasság végét is jelentheti.







Fejős Éva és Csigó Kata


A szexet a férfinak kell kezdeményeznie?

A csupán hétvégékre korlátozódó együttlétek nagyon sok nő számára jelentenek problémát.

– Olvastam, hogy a múltkor egyik asszony azt nyilatkozta a lapban: sok a munka vidéken, ezért a férje csak hétvégén van vele együtt – sóhajtja Klári. – Szerintem mindenütt sok a munka, minden férfi túlhajszolt, de nem csupán ez az oka, hogy ritkulnak az együttlétek. Én például, azt látom, hogy a férjem gyakran szívesebben iszik meg egy-két pohár bort, és azután tévézik, mert az nem igényel tőle energiát – míg az, hogy szeretkezzünk, igen. Próbálok én lenni az aktívabb, de ezt nem veszi annyira jó néven, szerinte a szexet a férfinak kell kezdeményeznie.

Csigó Kata szerint nagyon sok nő érzi úgy, hogy nem elég gyakoriak közöttük a partnerrel az együttlétek. Az esetek egy részében valóban a túlhajszoltság ennek az oka, és ilyenkor valamiről mégiscsak le kellene mondani, hogy a kapcsolat megmaradjon, s ne váljon „szexmentessé”. Erről beszélni kell, mint ahogyan a ritkulás kiváltó okáról is, és a nőnek érdemes arra figyelni, hogy a kommunikációja nőies maradjon, hogy gyengéd legyen a férfivel, és ne akarja erőszakkal kikövetelni az együttlétet.





A nő ne uralkodjon az ágyban!

A harminckét éves Ági azt meséli, nem tud kielégülni a partnerével. Szeretik egymást, az élet minden területén jó párost alkotnak, de Ági nehezen felejti, hogy a korábbi barátjával milyen gyönyöröket élt át, és nehezen fogadja el, hogy az élettársával nem tud eljutni az orgazmusig.

– Többször szerettem volna elmondani neki, hogy igazán hogyan lenne jó számomra – mondja. – Azonban ő, akivel tényleg mindenről lehet beszélni, aki nyitott és művelt, ezt meg sem akarja hallgatni. Én pedig nem tudom, hogyan tovább… Beszéltünk már családtervezésről, de nagy bennem a félelem, mert szerintem a szexuális gyönyör is az élet része, és én erről nem szeretnék örökre lemondani…

– Arról, hogy egy nőnek hogyan jó az ágyban, csak az érzelemgazdag férfiakkal lehet őszintén, nyíltan beszélni – mondja Csigó Kata. – Sokszor inkább indirekt utalásokat érdemes tenni az ágyban. Azonban a férfiak többsége azt szereti, ha mindent ő tart a kezében: tehát nem jó, ha a nő dominálni akar. A férfiak az ágyban nagyon érzékenyek, és elég nekik egy félmondat arról, hogy valamit esetleg nem csinálnak elég ügyesen – ez blokkolja őket, és attól kezdve nem is szívesen vágnak bele abba a „dologba”. Inkább az a jó, ha a férfi azt érzi, felszabadulhat a kezdeményezésben. Véleményem szerint jobb, ha a nő nem akar túl intenzíven dominálni, uralkodni az ágyban, ha nem akarja folyton irányítani a férfit, hanem inkább ügyesen manőverezve, ketten, közösen találják meg a gyönyör útját.

További problémákról olvashatsz a Nők Lapja augusztus 15-én megjelenő, 33-as számában. Természetesen azokra is válaszol szakértőnk, Csigó Kata pszichológus.






Még több az e heti Nők Lapjából:





• Miért szeretem Magyarországot? »
• Egy különleges falu a végeken »
• Átkos-áldott globalizáció »
• 4 nyár végi bőrpanasz, 4 természetes terápia »
• Jó reggelt, Budapest! »
• Keverjünk együtt koktélt! »
• Szexis és boldog: Egerszegi Krisztina »
• Szeresd meg a tested!… 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top