nlc.hu
Aktuális
Jeges levesek

Jeges levesek

Amikor negyven fok fölé kúszik a hõmérõ higanyszála még szeptemberben is, amikor hazaérve, kitikkadva tépjük fel a hûtõ ajtaját – akkor, na, pont akkor fognak hálát rebegni Tamásnak az e heti hûs csodáiért.





Séfünktől annyit kértünk, legyen hideg és legyen sós – mármint az a három leves, melyeket ezen a héten szervíroz nektek. A legtutibb az lenne, ha a konyhát, ahol elkészítjük, szintén le tudná hűteni előre, de mivel ilyen típusú szolgáltatásokat nem vállal a mi Tamásunk, megelégszünk azzal, ha további pár kívánságunkat teljesíti. Szükségeltetik, hogy a leves oltsa a szomjúságot, hogy életet leheljen abba, aki bekanalazza, hogy csupán néhány hozzávalót kelljen a piacról hazacipelni hozzá, tehát, hogy bármikor könnyed, gyors vacsora lehessen belőle – akár vendégek fogadására is alkalmas fogásként. Ja, és mindhárman legyenek gyönyörűek, hogy ne csak a gyomrunknak, a lelkünknek is jólessenek. Lesz itt tehát, savanykás-joghurtos, pikáns-paradicsomos és édeskés kukoricás íz is (oké, ennyi édesség belefér!) – lehet válogatni. Ne aggódjatok, nem fogjátok úgy érezni, hogy egy tál joghurtot vagy sima paradicsomlevet kanalazgattok! Tamás gondoskodik az apró „pluszokról”, amelyek megbolondítják még ezeket az egyszerű fogásokat is. Ilyen például az a tipp, hogy a joghurtos levesbe tegyünk egy kis metélőhagymát, a paradicsomlevest ízesítsük worcestershire szósszal és padlizsánnal, vagy hogy a kukorica-krémleves mellé szolgáljunk fel füstölt halat, mert remekül harmonizál az ízével. Hűsítő főzőcskézést!






Hideg paradicsomleves sült padlizsánnal


Hozzávalók: 1 kisebb padlizsán, só, oregánó, 1 l paradicsomlé, bors, olívaolaj, worcestershire szósz.

A padlizsánt meghámozzuk, húsát apró kockára vágjuk, megsózzuk, és friss oregánóval ízesítjük. Olívaolajat forrósítunk, és megpirítjuk benne a padlizsánkockákat. A paradicsomlevet sózzuk, borsozzuk, és worcestershire szósszal ízesítjük. Pár órára hűtőbe tesszük, és csak tálalásnál szórjuk bele a megsütött padlizsánt.






Tamás másik két ínycsiklandozó jeges levesének receptjét (Kukorica-krémleves kaporral, Savanykás joghurt metélőhagymával) a Nők Lapja augusztus 22-én megjelenő, 34-es számában találjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top