Aktuális

A Nõk Lapja Évszakok és a Nõk Lapja Cafe bemutatja – internetkalauz

Ezen az oldalon csupa olyan alkalmazást és weboldalt mutatunk be nektek, amelyek igazi „onlánnyᔠvarázsolnak benneteket. Higgyétek el: internettel könnyebb az élet! Klikk…

Webmail


Mi ez?
A legtöbben az e-mail címüket és postaládájukat az internetszolgáltatójuktól kapják, és egy levelezőprogramon (legtöbbször az Outlookon) keresztül küldik és fogadják leveleiket. Az utóbbi néhány évben gombamód szaporodnak az úgynevezett webmailszolgáltatást nyújtó honlapok. Ezek előnye, hogy egy külön program helyett magát a honlapot használjuk levelezésre – itt nézhetjük meg a leveleinket, és itt is írjuk meg őket.

Miért jó?
• Nem vagyunk a saját számítógépünkhöz kötve, ha levelezni akarunk. Bárhol is járunk a világban, ha találunk egy számítógépet internet-hozzáféréssel, meg tudjuk nyitni a postaládánkat.
• Nem kerül pénzbe, mert a szolgáltatók általában ingyen kínálják a webmailes címeket és postafiókokat. Ha webmailen keresztül levelezünk, nem vagyunk internetszolgáltatóhoz sem kötve – így ha esetleg felmondjuk előfizetésünket szolgáltatónknál, majd egy új előfizetést indítunk egy másiknál, nem veszik el a korábbi e-mail címünk, címlistánk, és nem kell az ismerőseinket értesítenünk a változásról.
• Ha körültekintően választjuk meg webmailszolgáltatónkat, akkora tárhelyet kapunk, hogy soha többé nem kell törölni a leveleinket.

Évszakok-tipp:
A Nők Lapja Évszakok kedvenc webmailszolgáltatója a Gmail (részletes leírás és használati útmutató a nlc.hu/techno/gmail oldalról). A program különlegessége, hogy még egy keresőt is tartalmaz, így a régi, már-már elveszettnek hitt leveleket is pillanatok alatt meg lehet találni! Emlékszünk egy levélre, amelyet tavaly kaptunk Esztertől, és leírta benne, hogy egy koncerten Andrással találkozott? Írjuk be a keresőbe, hogy „Eszter, András, koncert”, és a program előkeresi az e-mailt.


Azonnali üzenetküldő programok – MSN


Mi ez?
Az elmúlt években töretlen népszerűségre tettek szert az azonnali üzenetküldő (instant messenger) programok. E programokkal a billentyűzeten begépelt szövegek azonnal – azaz valós időben – megjelennek bármely általunk választott ismerős vagy ismeretlen monitorján – feltéve, ha ő is épp a világhálón tartózkodik.

Miért jó?
• Az üzenetek rögvest megjelennek ismerősünk képernyőjén, így könnyen kezdhetünk virtuális beszélgetésbe.
• Könnyű rátalálni barátainkra, mert a központi kereső megtalálja őket az e-mail címük alapján.
• A programok kezelőfelületén általában van egy címjegyzék, amely jelzi, hogy ismerőseink épp a neten tartózkodnak-e, vagy sem.

Évszakok-tipp:
A világ legnépszerűbb azonnali üzenetküldő programja jelenleg az MSN Live Messenger (részletes leírás és használati útmutató a nlc.hu/techno/messenger oldalról). Ha van webkameránk, mikrofonunk és hangszórónk, a programon keresztül akár videotelefonálhatunk – azaz beszélgethetünk, és láthatjuk is egymást – a barátainkkal.


Telefon az interneten keresztül


Mi ez?
Ahogy már korábban említettük, ha szélessávúinternet-hozzáférésünk van, valós időben tudunk másokkal
kommunikálni. Az internetes telefon ennek a továbbfejlesztett változata. Itt az egyszeri netező a világhálón keresztül gyakorlatilag bárkit felhívhat telefonon – egy másik netezőt, egy vezetékes telefonszámot vagy akár egy mobiltelefont.

Miért jó?
• Rendkívül olcsó! Például vezetékes telefonról egy perc tengerentúli beszélgetés 64,8 forint (T-Com, Bázis díjcsomag) – az interneten keresztül ugyanez körülbelül 5 forintból kijön (Skype).
• Konferenciabeszélgetéseket kezdeményezhetünk, azaz egyszerre többen is beszélgethetünk – mintha csak egy helyiségben ülnénk mindnyájan.
• Megfelelő programmal rögzíthetjük a beszélgetéseinket. Újságíróknak, ügyvédeknek különösen ajánlott…

Évszakok-tipp:
Az internetes telefonálás koronázatlan királya a Skype nevű program (részletes leírás és használati útmutató a nlc.hu/techno/telefon oldalon. Aki beszél angolul, érdemes letöltenie a Voipbuster nevű programot is. Ellentétben a Skype-pal, ahol egypercnyi telefonbeszélgetésért is kell fizetni jelképes összeget, a Voipbusternél teljesen ingyen hívhatjuk a világ legtöbb vezetékes telefonszámát!


Közösségépítő oldalak – az iWiW


Mi ez?
Világszerte egyre népszerűbbek az ismerősök közötti kapcsolatokat feltérképező és támogató internetes oldalak. Magyarország legnagyobb közösségi honlapja az iWiW. A regisztrált tagok saját nevükön, valós adataikkal és többnyire felismerhető fényképpel jelennek meg az oldalon – ez az iWiW legfőbb erénye. Megbízhatóságának garanciája, hogy kizárólag egy másik iWiW-tag meghívójával regisztrálhatunk a rendszerben, amelynek használata természetesen ingyenes. Szintén népszerű közösségépítő oldal a hotdog.hu

Miért jó?
• Kis keresgéléssel rég nem látott barátokra, ismerősökre lelhetünk, sőt ismerőseink ismerőseit is megismerhetjük.
• Ha nem találjuk valakinek a telefonszámát, az e-mail címét pedig nem ismerjük, az iWiW belső üzenetküldő programjával felvehetjük vele a kapcsolatot.
• Böngészhetünk a színvonalas apróhirdetés rovatban, illetve az úgynevezett üzenőfalon körüzenetet küldhetünk az összes ismerősünknek, ahelyett hogy mindenkit végigtelefonálnánk.

Évszakok-tipp:
Friss iWiW-tagként érdemes adatlapunk minden mezejét pontosan kitöltenünk, mivel ennek alapján találnak ránk mások a rendszerben. Ha vezeték- és/vagy keresztnevünk gyakori, feltétlenül töltsünk fel egy digitális fotót magunkról. További tippek és részletes leírás a programról a nlc.hu/techno/iwiw oldalon található.


Online újságolvasás


Mi ez?
Az online újságok tulajdonképpen ugyanazt kínálják, mint a papíralapú, nyomtatott társaik: friss híreket, interjúkat, riportokat, horoszkópot, időjárás-jelentést… Mivel a műfaj egyre népszerűbb, ma már az internetes újságoknak saját szerkesztőségeik vannak, ahol ugyanolyan szakmai munka folyik, mint egy hagyományos lapnál.

Miért jó?
• Nem kell másnap reggelig várnunk a friss hírekre, egy új eseményről akár percek alatt tudomást szerezhetünk. 
• A régebbi cikkek, írások általában könnyedén visszakereshetők a weboldal archívumából.
• Az online újságok egyre inkább kihasználják az internet nyújtotta előnyöket. Például egy musicalbemutatóról szóló kritikából nemcsak az újságíró véleményét ismerhetjük meg, hanem belehallgathatunk a darab zenéjébe is…

Évszakok-tipp:
Ahogy a „valóságos” újságokat, az online lapokat is érdemes végigböngésznünk, hogy megtaláljuk a saját ízlésünknek megfelelőt. A keresgélést érdemes a http://onlineujsag.lap.hu oldalon kezdenünk – itt ugyanis különböző témakörökre lebontva megtalálható Magyarország összes internetes újságjának elérhetősége.


Szótárak a világhálón


Mi ez?
Az interneten számos, egyre színvonalasabb szótárra lelhetünk. Sőt, az utóbbi években megjelentek a fordítóprogramok is, amelyek – bár nem adnak tökéletes fordítást – összefüggő angol szövegeket ültetnek át magyarra.

Miért jó?
• Gyors. Ahelyett hogy percekig lapozgatnánk a szótárt, egyetlen gombnyomással megkapjuk az adott szó magyar megfelelőjét.
• Hordozható. Szótárcipelés helyett elég egy internet-hozzáférés, és máris gépelhetjük: http://szotar.sztaki.hu/index.hu.jhtml – ez a Sztaki szótár, a legjobb magyar nyelvű online szótár internetcíme (angol, német, francia, olasz, lengyel nyelveken működik).
• A http://www.webforditas.hu/ honlapon összefüggő angol szövegeket tudunk magyarra ültetni.
Az eredmény általában magyartalan, ezért nem árt finomítani rajta, de a lényeget biztosan meg fogjuk érteni! Részletes használati útmutató itt.

Évszakok-tipp:
Látogassunk el a http://www.webforditas.hu/ oldalra, és a menüsorból válasszuk ki a „weblapfordító” menüpontot. Ha a keresősávba beírjuk egy angol nyelvű honlap címét, az egész honlapot lefordítja magyarra!


Online játékok


Mi ez?
Számítógéppel játszani is lehet – aki szereti az ilyesmit, ne hagyja ki az internet nyújtotta lehetőségeket! Választhatunk unaloműző játékokat, küzdhetünk egyedül a gép ellen, vagy csatlakozhatunk játékközösségekhez, ahol ismeretlenekkel mérhetjük össze erőnket, műveltségünket, stratégiai gondolkodásmódunkat.

Miért jó?
• Mert az interneten mindig új és új játékokat lehet kipróbálni, teljesen ingyenesen.
• Mert nem kell játszóbulit szervezni, ha élő, hús-vér ellenfelekkel szeretnénk megmérkőzni.
• Mert ragyogó unaloműző az irodában, amikor nincs semmi munka, de a főnökünk előtt muszáj megjátszanunk, hogy „ég a kezünk alatt a billentyűzet”.

Évszakok-tipp:
• Egyszerű, szellemes unaloműző játékokból jókora csokrot találunk itt, a Nők Lapja Cafén
• Magyarország legnépszerűbb stratégiai műveltségi játéka a Honfoglaló: www.honfoglalo.hu
• Ha a fenti két tippet már végignéztük, látogassunk el a http://jatek.lap.hu oldalra, ahol még számtalan online játékot találunk összegyűjtve.
• További játékok a HotDog Gamez-nél és a Startlap játékoldalán


Blog


Mi ez?
A blog egy napló, amelyet az ember a világhálón vezet és tárol. Annyiban más, hogy eldönthetjük: csak magunknak írjuk, vagy szeretnénk, hogy mások is beleolvashassanak. A blogírás egyre népszerűbb a világon; van olyan szerző, akinek mindennapjait több tízezren követik – ugyanúgy, mint a szappanoperákat, csak itt az élet írja a történetet.

Miért jó?
• Tartós. Nem mállik szét, mint a régi papír, nem veszik el, mint egy füzet.
• Fotókkal, videókkal, belinkelt zenékkel lehet feldobni saját naplónkat. Sőt vannak, akik külön fotóblogot indítanak, ahová rendszeresen töltik fel legújabb digitális fényképeiket.
• Ha nincs időnk találkozni a barátainkkal, és elmesélni nekik, „mi történt velünk mostanában”, küldhetünk nekik egy blogcímet.
• A blog beállítható úgy, hogy olvasói hozzászóljanak a bejegyzésekhez – dicsérhetnek, bírálhatnak, tanácsokat adhatnak.
• Mindenért, amiért egy igazi napló – elsősorban azért, mert jó lesz évek múlva visszaolvasni.

Évszakok-tipp:
Életünk első blogját pillanatok alatt elkészíthetjük itt, a Nők Lapja Cafén. Figyeljünk azonban arra, hogy személyes titkainkat ne feltétlenül osszuk meg nyilvános blogokon! Az internet nyilvánossága átok is lehet, ha nem figyelünk…


Társkeresés a világhálón


Mi ez?
Természetesen az online kapcsolat nemcsak beszélgetésre, de ismerkedésre is kiválóan alkalmas. Míg évekkel ezelőtt cikinek számított, ha valaki fotóval, önmagát vállalva regisztrált egy társkereső oldalon, ma már ez teljesen elfogadott módja az ismerkedésnek.

Miért jó?
• Nincs még egy olyan fórum, diszkó, klub, egyetem, ahol ennyi egyedülálló társkeresőt találunk egy helyen. Ráadásul mindenki nyitott az ismerkedésre.
• Ingyenes, csak egy regisztráció szükséges hozzá.
• A negyven feletti korosztálynak manapság különösen nehéz ismerkednie, hiszen a legtöbb szórakozóhelyen túlkorosnak érzik magukat. Az interneten nem létezik ilyesmi.
• A társkereső programok keresőfunkciójával le tudjuk szűkíteni a találatok számát. Például meg tudjuk határozni, hogy csak a negyven év feletti, egyedülálló, nem dohányzó jelölteket mutassa meg nekünk.

Évszakok-tipp:
Bárki azonnal nekiláthat a párkeresésnek a http://parkereso.nlcafe.hu oldalon. A leendő felhasználóknak szívből ajánljuk, hogy mindenképp töltsenek fel magukról egy-két fényképet, amelyen jól kivehető az arcuk és az alakjuk. A fotó nélküli bemutatkozó oldalakat ugyanis ma már nem nézi meg senki…


Banki ügyintézés interneten


Mi ez?
Amit a neve sugall: lehetőség arra, hogy pénzügyeink nagy részét ezentúl ne bankban (pénzátutalás) vagy postán (csekkbefizetés) intézzük, hanem otthon, a számítógép előtt. Ma Magyarországon egyre többen használják az online banki ügyintézést – jelen sorok szerzője például több mint három éve. Higgyék el, megéri!

Miért jó?
• Mert nem kell órákig sorban állni sem a bankban, sem a postán.
• Mert a pénzügyi műveletek (például az átutalás) sokszor még olcsóbbak, mint a hagyományos banknál (az internet ugyanis csökkenti az ügyfélszolgálati költségeiket).
• Mert 24 órán keresztül nyitva van, azaz bármikor leülhetünk elintézni az ügyeinket.
• Mert folyamatosan nyomon tudjuk követni pénzügyi helyzetünk alakulását.

Évszakok-tipp:
Ma már minden nagyobb bank biztosít internetes ügyintézési lehetőséget az ügyfeleinek. Ahhoz, hogy ezt használni tudjuk, először szerződést kell kötnünk a bankkal. Habár az internetbank célja, hogy kiváltsa a személyes ügyintézést, az említett első szerződést személyesen kell megkötnünk bankunk valamelyik fiókjánál.


Álláskeresés az interneten



Mi ez?
Az internet ragyogó terep arra, hogy összehozza a munkáltatókat és a munkavállalókat. Ha magasabb végzettséget nem igénylő, részmunkaidős vagy alkalmi állást keresünk, akkor az online apróhirdetési oldalak felé érdemes venni az irányt. Diplomás szakemberek az állásportálokon próbálkozzanak.

Miért jó?
• Mert gyorsan, hatékonyan és viszonylag egyszerűen át tudjuk böngészni az álláspiacot. A magasabb végzettséget nem igénylő állások keresésénél jó kiindulópont lehet a http://karrier.expressz.hu – ahol ezen cikk írásakor több mint 19 ezer állást kínáló és kereső apróhirdetést találtunk. Persze az ajánlatokat érdemes fenntartással kezelni, hiszen itt nemcsak a munkavállalók, de a munkaadók is ingyen hirdethetnek.
• Eggyel magasabb minőségi kategóriába tartoznak az állásportálok, amelyek a válogatott állásajánlatok mellett általában karrierépítési tanácsokkal is segítik a látogatókat.
• Az állásportálokra általában feltölthetjük önéletrajzunkat is, így akár a munkáltató is felveheti velünk a kapcsolatot.
• Ha megadjuk lakhelyünket és az állással kapcsolatos pontos igényeinket, akkor a legnagyobb állásportálok hírlevélben is elküldik az érdekes, új ajánlatokat.
• Az állásportálok a pályázók számára ingyenesek, a munkaadóknak azonban fizetni kell a szolgáltatásaikért.
• A portálokon külföldi állásokat is találhatunk.

Évszakok-tipp:
Legyünk türelmesek, és jelentkezzünk be minél több állásportálra – bár vannak köztük átfedések, a különböző portálok alapvetően különböző állásokat kínálnak. A legnagyobb hazai állásportálok internetes címei: www.profession.hu; www.jobmonitor.hu; www.jobline.hu; www.jobpilot.hu; www.cvonline.hu.


Internetes aukció



Mi ez?
Az interneten a hagyományos boltok mellett virtuális piactereket is találhatunk, ahol árveréses rendszerben vásárolhatunk és adhatunk el. Egyesek olyan profik a csereberében, vásárlásban, eladásban, hogy komoly pénzeket keresnek az aukciós portálokon. 

Miért jó?
1. Ezeken a piacokon általában olcsóbban vásárolhatjuk meg a kiszemelt termékeket (elvégre használt árut veszünk…).
2. Számos olyan terméket is megtalálhatunk, amit régóta keresünk, de már sehol sem lehet kapni…
3. Ahelyett, hogy kidobnánk régi kacatjainkat, akár még pénzt is kereshetünk velük! Lehet, hogy valaki pont arra vágyik, ami nekünk már nem kell.
4. Az online piacterek regisztrációja általában teljesen ingyenes. Legtöbbször a sikeres üzletkötések után kell a „piacnak” egy bizonyos jutalékot fizetni. 
 
Évszakok-tipp:
Akár azonnal is elmerülhet az online kereskedelem világában, ha regisztrál valamelyik magyar aukciós oldalon. Mi a http://teszvesz.hu oldalt ajánljuk, mert szerintünk ez a legkönnyebben kezelhető. Ha azonban arra vágyik, hogy a legnagyobb piactéren kereskedjen, akkor menjen fel a http://vatera.hu oldalra!






Az írás elkészítésében segítségünkre volt Kővári Tamás – Szántó József – Tóthi Attila Internet mindennap című könyve.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top