Aktuális

IWiW

Világszerte egyre népszerûbbek az ismerõsök közötti kapcsolatokat feltérképezõ és támogató internetes oldalak. Magyarország legnagyobb közösségi honlapja az iWiW, amelynek cikkünk írásakor csupán Budapesten csaknem nyolcszázezer felhasználója volt. Íme egy rövid leírás arról, hogyan is használd!

Meghívó, regisztráció


Az iWiW komolyságának garanciája, hogy kizárólag egy másik tag meghívójával regisztrálhatunk a rendszerben. Ez elég bonyolultan hangzik, főleg, hogy valószínűleg nem tudod, melyik ismerősöd tagja az iWiW-nek, és melyik nem… De ne aggódj! Kérdezd meg az ismerőseidet, akiknek van internet-hozzáférésük: száz százalék, hogy háromból egy benn van a rendszerben.


Ha megtaláltad az alkalmas ismerőst, kérd meg, hogy küldjön neked meghívót. A válasz valószínűleg ez lesz: nekem olyan nincs, és nem tudom, hogyan kell szerezni… Ideje segítenünk az ismerősödön, hogy ő meg rajtad tudjon segíteni! Küldd el neki az alábbi levelet:
 
Egy ismerősöm nem iWiW-tag, mi a teendő?


Ha nincs rendelkezésre álló meghívód, kérj egyet a „Meghívó” oldalon található „Meghívó kérése” gombra kattintással. A meghívó osztása automatikus, és szigorúan az igénylések sorrendjében, de meghatározott időszakonként és korlátozott számban történik. Tehát előfordulhat,  hogy ha sokan kértek előtted meghívót, akkor várnod kell egy darabig. Kérjük, várj türelemmel, ha megkaptad, értesítést küldünk!


Figyelj arra, ha a kért meghívó megérkezik, 30 napon belül küldheted el, ha ezt elmulasztod, a rendszer visszaveszi, és újat kell kérned.


Ha a meghívót kiküldted, és azt a meghívott fél felhasználta, utána újat csak meghatározott idő múlva kérhetsz, erről a „Meghívó” oldalon szintén tájékozódhatsz. Ha a kiküldött meghívót nem használták fel, akkor azt 2 hét elteltével visszakapod.


Miután az ismerősöd megkapta és elküldte neked a meghívót, regisztrálhatsz az oldalra. Tudjuk, macerás a folyamat, de hidd el, megéri…


Profil – azaz a saját adatlapom


A legfontosabb szabály: minél több mindent adsz meg magadról az adatlapodon, annál könnyebben találnak meg és ismernek fel az ismerőseid. Különösen akkor javasoljuk, hogy sok adatot adj meg, ha gyakori névvel rendelkezel. Bombera Zsoltnak például könnyű, hiszen egy van belőle az iWiW-tagok között, Kertész Gábornak azonban 93 druszája szerepel a rendszerben.


A [Profil] oldalon az adatlapod szerkeszthető változata jelenik meg. Itt tudod módosítani adataidat, a bal oldalon található menüben tudsz váltani az egyes adatok kategóriái között. A változtatásokat a lap alján található „Mentés” gombra kattintva tárolhatod.


A [Profil] oldalon a legtöbb mező előtt látható egy kis lakatot formáló ikon. Ennek a lakatnak az állításával tudod az adott mező tartalmát publikusra (kék) vagy privátra (piros) állítani. A  privátra állított mezőben lévő adatot csak visszaigazolt ismerőseid láthatják, a publikusakat mindenki látja az adatlapodon.


Az adatlapodra digitális képet is tölthetsz fel magadról – ez tovább könnyíti, hogy az ismerőseid megtaláljanak, felismerjenek… Azonban figyelned kell arra, hogy a rendszer csak bizonyos (nem túl nagy méretű) képeket tud befogadni. Ha a feltölteni kívánt fotód mérete meghaladja a rendelkezésre álló területet, akkor vagy a már feltöltött képek közül kell törölnöd, vagy a feltöltendő képet kell egy képszerkesztővel lekicsinyítened. (Tipp: az internetről sok ingyenesen használható képszerkesztő programot tudsz letölteni.)


Ismerősszerzés alapfokon


Amikor regisztrálsz, egyetlen ismerősöd van – aki a meghívót küldte neked. Új ismerősöket két módon kereshetsz:
Vagy rámész a [Kit ismerhetek?] oldalra, amely az ismerőseid ismerősei közül ajánl fel néhányat, vagy a [Keresés] oldalra, ahol név alapján nézelődhetsz.


Ha rákattintasz egy felhasználó nevére vagy fényképére, rákerülsz az adatlapjára. Ha felismered, kattints az „Ismerősnek jelölöm” gombbal. Ezzel kéred: igazolja vissza, hogy ismeritek egymást. Amint megteszi, be is kerül az ismerőseid közé.


Ha valaki téged jelöl be ismerősnek, akkor megjelenik a névjegye a kezdőlapodon. Az „Ismerem” gombra kattintva igazolhatod őt vissza. Ha nem vagy ebben biztos, akkor kattints a nevére, és vizsgáld át az adatlapját.


Ismerősszerzés felsőfokon


A [Keresés] oldalon kattints az „Összetett keresés” linkre, ha más paraméterek alapján szeretnél ismerősöket találni. Ha túl sok a találat, érdemes szűkíteni a feltételeket, pl. az ország és város kiválasztásával. További szűkítés érdekében többféle szempontot is meg lehet adni, pl. nemet, életkort, munkahelyet, nyelvtudást stb. Meg fogsz lepődni, milyen egyszerű „levadászni” régi barátokat vagy új ismerősöket, akikkel jó lenne újra összefutni…


Üzenetek


Az [Üzenetek] oldal gyakorlatilag az IWIW belső e-mail rendszere. Menj rá egy ismerősöd adatlapjára, nyomd meg az „Üzenet küldése” gombot, és máris írhatod neki a levelet. A postaláda azonban véges, ezért nem árt néha törölni a régi leveleket: összesen 200 személyes üzenetnek van hely – ebbe beleszámítanak a beérkezett és az elküldött üzenetek is.


A postafiókban az üzeneteket apró borítékok jelölik. Az a jó bennük, hogy még pluszinformációt is adnak a levelezésről: 
– Ha kék borítékot látsz zárva, az azt jelenti, hogy az ismerősöd megkapta a levelet, de még nem olvasta el.
– Ha kék borítékot látsz nyitva, akkor az ismerősöd megkapta és el is olvasta a levelet.
– Ha kék borítékot látsz nyíllal, akkor az ismerősöd megkapta, elolvasta, és már válaszolt is a leveledre.
– Ha piros borítékot látsz zárva, az azt jelenti, hogy az ismerősöd olvasatlanul törölte a levelet.
– Ha piros borítékot látsz nyitva, az azt jelenti, hogy az ismerősöd elolvasta, majd törölte a levelet.



Rendszerüzenetek


Rendszerüzenetnek nevezzük azt, amikor maga az iWiW küld neked e-mailt – a valós e-mail címedre. Ez azért jó, mert így nem kell folyamatosan ellenőrizned, hogy történt-e valami – úgyis megtudod egy e-mailből.


Rendszerüzenetet akkor kapsz, ha:
– Regisztrál valaki, akit te hívtál meg az iWiW-be.
– Valaki visszaigazol egy általad kezdeményezett kapcsolatot.
– Valaki, akit bejelöltél, visszautasítja a kapcsolatot.
– Valaki ismerősként bejelöl.
– Valaki visszaigazolás előtt visszavonja, hogy ismerősnek jelölt.
– Valaki válaszol egy fórumüzenetedre.
– Egy ajánlás típusú apróhirdetésedre valaki értékelést tesz fel.



Közös ismerősök


Nem tudod, honnan ismered, aki bejelölt? Menj rá az adatlapjára, és a bal oldali menüsorban keresd meg a „Közös ismerőseink” pontot. A közös ismerőseitek alapján könnyebb lesz rájönni, hogy honnan is az ismeretség…


A legrövidebb út


Szeretnéd valakivel felvenni a kapcsolatot, de ciki „csak úgy” írni neki egy levelet. Egy még ismeretlen személy adatlapján a „legrövidebb út” funkcióval tudod megnézni, hogy milyen ismerőseiden keresztül és hány lépésből ismerheted. Így lehet legalább hivatkozni valamire…


Üzenőfal


Az üzenőfalra írt  üzenetet minden ismerősöd látja, de csakis ők! (Értelemszerűen te is csak az ismerőseid üzenetét látod.) Ide olyasmit érdemes írni, amit minden ismerősöddel közölni szeretnél – ami nem tartozik mindenkire, arról inkább személyes üzenetet írj. A kezdőlapon mindig a három legfrissebb üzenet látszik, ha régebbiekre is kíváncsi vagy, kattints az „Üzenőfal” feliratra.


Ha írni akarsz az üzenőfalra, kattints az „Üzenőfal” feliratra, majd a bal oldali menüben az „Új üzenet”-re.


Apróhirdetés


Sokan olvassák, érdemes használni… Az [Apró] oldalon, a bal oldali menüsorban válaszd ki az „Apró feladása” menüpontot. Az apró témáját tekintve érdemes a leginkább megfelelő kategóriában feladni a hirdetést. (Pl. ha albérletet szeretnél hirdetni, akkor a „lakás” részben, azon belül pedig a „kiadó” kategóriát válaszd ki.)


A saját  apróhirdetéseidet bármikor törölheted – ezt az adott hirdetés oldalán teheted meg.
 
Fontos: egyszerre legfeljebb 3 apróhirdetésed lehet fenn az oldalon. Amennyiben egy újabb aprót szeretnél feladni, úgy egyet a régiek közül törölnöd kell.

További infókat, tippeket, válaszokat a felmerülő kérdésekre az iWiW kérdések és válaszok oldalán találsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top