nlc.hu
Aktuális
„Szilvavacsora…!”

„Szilvavacsora…!”

Illetve: nem csupán vacsora. Tamás szilvás receptjei ugyanis – kihasználva, hogy idén minden gyümölcs kissé korábban ért, érik be – fogyaszthatók a nap minden szakában. Bár a sülttel talán ne kezdjétek a napot...





A szilva személyi lapjáról a legmeglepőbb adat az, hogy a rózsafélék családjához tartozik. Nálunk az alma után a leggyakrabban termő gyümölcs, az ország minden táján megterem.

Tamás szerint a szilva, többek közt azért, mert nem túl édeskés gyümölcs, illik a húsételekhez is, különösen a vörös húsok, tehát marha, kacsa, liba mellé kínálhatjuk. Ha lehet, az ilyen ételekhez egy kicsit keményebb darabokat válasszunk, mert a túl puhák az elkészítés során gyorsan összeesnek.

Milyen fűszer illik a szilvához? – kérdezhetitek, és máris megnyugodhattok, mert van választék bőven. Az ánizs, a gyömbér, de még a bors is használható szilvaételekhez, a hagyma és a fokhagyma ugyanúgy, de aki nagyon bátor (vakmerő?), az a köménnyel is kísérletezhet. A Távol-Kelet ízvilágát idéző fűszerek felsorolása nem véletlen, hiszen ott nagyon népszerű ez a gyümölcs, a híres fehér szilvaszószt arrafelé cukor helyett is használják.

A darapudinghoz csupán annyi megjegyzés kívánkozik, hogy természetesen más gyümölcsökkel is elkészíthető, de ebben az esetben is jobban járunk, ha a keményebb fajták közül választunk.

Aki még most is hezitál „szilva vagy nem szilva”-ügyben, az jó, ha tudja, hogy káliumban gazdag, vértisztító hatású gyümölcsről van szó, amely – ez talán a legismertebb tulajdonsága… – serkenti az emésztést is.






Ázsiai szilvás sertéscsíkok


Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 15 cm-es póréhagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 szilva, 15 dkg csiperkegomba, 2 szál csilipaprika, olaj, só; a mártáshoz: 1 ek. méz, fél dl sötét szójaszósz, 1 dl hidegvíz, 1 ek. keményítő.







A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk. A pórét és a sárgarépákat hosszában félbe, majd ferdén vastagabb szeletekre szeljük. A szilvákat kimagozzuk, és négybe vágjuk. A gombát megtisztítjuk és felcikkezzük. A mártás hozzávalóit összekeverjük. Wokot vagy serpenyőt forrósítunk. (Lehetőleg folyamatosan magas hőfokon tartsuk, mert úgy marad minden zöldség roppanós, valamint levet sem lesz ideje engedni!) A serpenyőbe kevés olajat öntünk, megvárjuk, míg ez is teljesen átforrósodik, és beletesszük a sertéshúst. Miután kifehéredett, belekerül a répa és a gomba. Ezekkel 1-2 percet pirítjuk, majd jöhet a póré, a szilva és a csili. Pár perc pirítás után, enyhén megsózzuk, és ráöntjük a kikevert mártást. Folyamatosan kevergessük, mert a keményítőtől hamar sűrűsödik! Mihelyt összeforrt, már készen is van.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top