A savanyúsággal kapcsolatban a legfontosabb ajánlás, hogy szokjunk vissza rá minél gyorsabban. Azelőtt minden kamrában ott sorakoztak a káposztával töltött paprikákat, kisdinnyéket, uborkákat tartalmazó nagy üvegek, amelyeket, ha felbontott a háziasszony, a család minden tagja megtalálta benne a maga kedvencét.
A fagyasztás lehetőségével sokan élnek, de azért néhány dolgot jó tudni erről a módszerről is. Zöldségeket nemcsak nyersen, de előkészítve is eltehetünk, sőt, van olyan, amelyet csak így. Ezek közé tartozik a cukkini és a padlizsán. A paradicsomos sült padlizsánt húsételre vagy tésztához is adhatjuk. Aki paprika és paradicsom fagyasztásának gondolatával foglalkozik, az Tamás szerint inkább tegyen le róla, ezek ugyanis a fagyasztás során kissé megkeserednek.
Sütőben készített szilvalekvár Hozzávalók: szilva, cukor, őrölt fahéj. A szilvákat alaposan megmossuk, leszárítjuk, és félbevágjuk. 1 kg-hoz körülbelül 20 dkg cukrot számolva a szilvákat lecukrozzuk, fahéjjal megszórjuk, és egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Másnap 80 °C-os sütőbe téve 5-6 órán át időnként megkeverve, aszaljuk. Miután a szilva összeesett, tisztára mosott üvegekbe tesszük. Befőzőcelofánnal és/vagy z üvegek kupakjával lefedjük. Dunsztba tesszük legalább 2 napra. |
További két egyszerű, de nagyszerű “télváró” receptet (Vegyes savanyúság, Sütőben készített szilvalekvár) olvashatsz a Nők Lapja szeptember 26-án megjelenő, 39-es számában!