nlc.hu
Aktuális
Ikrek, lombikból

Ikrek, lombikból

Hármas vagy négyes ikrek. A hazai közvélemény és a sajtó ünnepli világrajövetelüket, holott nem mindig ünneplésre méltó a többes ikrek születése, gyakran jönnek világra agyvérzéssel vagy egyéb károsodással.

Az esetek döntő részében gyógyszeres vagy egyéb meddőségi kezelés kapcsán jönnek létre a többes ikerterhességek. Vajon van-e mit ünnepelni akkor, amikor ezek a túlkezelések a világ fejlettebb részén már „bűncselekménynek” számítanak, és a négyes ikerterhesség kifejezetten nemkívánatos állapotnak számít?

Amikor három-négy helyes, egészséges ikerbabát látunk, természetes, hogy mosolyogva rájuk csodálkozunk. Milyen szerencsés szülők, gondolhatjuk – és ebben igazunk van. Hiszen már a „sima”, kettős ikerterhességek egy része sem végződik jól: az anyai szervezetet extra terhelés éri a várandósság során, a szülés kapcsán több szövődmény léphet fel, és sokkal több a kis súlyú, esetleg éretlen újszülött, aki intenzív koraszülött-ellátást igényel. Az ikrek születéskor is veszélyeztetettebbek, gyakrabban jönnek agyvérzéssel vagy más károsodással a világra. Fokozottak az anyára és a magzatokra vonatkozó veszélyek hármas, négyes vagy ennél is többes ikerterhesség esetén. Hogyan lehet, hogy mégis „csodának” tekintjük érkezésüket? Egyáltalán, hogyan „produkálja a természet” ezt a csodát, a hármas vagy többes ikrek kialakulását?

Lehet, hogy sokak számára kiábrándító a válasz: a többes terhességek döntően nem spontán alakulnak ki, hanem orvosi kezelés hatására. Esetenként gyógyszerrel stimulálják a peteérést, és nem kontrollálják, mennyi tüsző érett meg – ilyenkor megeshet, hogy akár négy-öt érett tüsző is megtermékenyül az aktus során. De lombikban is létrehozhatnak több életképes embriót, s ilyenkor többnyire az orvosi csapaton múlik, mennyit ültetnek vissza belőlük az anya méhébe. Ha hármat, akkor abból már négyes ikrek is kialakulhatnak (az egyik embrió további osztódása kapcsán), ha négyet, akár ötös ikrek, és így tovább…


(S)iker – súlyos áron







Önök már jól ismerhetik a korábbi cikksorozatainkból dr. Konc Jánost, a Szent János Kórházban működő Budai Meddőségi Centrum vezető főorvosát. Azért tértem most vissza hozzá, mert ő az, aki két évvel ezelőtt – Magyarországon az elsők közt – úgy döntött, hogy a lombikbébi-kezelések során megpróbálja megelőzni a kockázatos hármas és többes terhességek létrejöttét. Még akkor is, ha a sikeraránya csökken ezzel…

– A meddőségi kezelések, így a lombikbébiprogram sikeraránya függ az embriók minőségétől (ezzel összefüggésben a nő életkorától is, hiszen egy negyvennégy éves nőnek nem olyan jó minőségűek a petesejtjei, mint például egy huszonnégy évesnek), illetve az elért embriók számától – magyarázza a főorvos. – A kilencvenes évek végén Magyarországon rendkívül megnövekedett a lombikbébiprogram sikeressége, de ennek súlyos ára volt: nagyon sok többes terhesség alakult ki. Azért lett ugyanis magas a sikerarány, mert – ahogyan világszerte mindenütt – rájöttek a szakemberek arra, hogy minél több embriót ültetnek vissza a méhbe, annál nagyobb az esély a terhességre. Csak sajnos, a többes ikerterhességek kialakulására is…

Konc doktor azt meséli, elszorult a szíve, amikor jöttek hozzá szülők három babával, akik közül kettő szépen fejlett csecsemő volt, a harmadik viszont súlyosan fogyatékos. Nem egyszer találkozott ilyen esettel.

– Már a „sima”, kettős ikerterhesség esetén is nagy a kockázat: több a vetélés, a toxikózis, az anyai terhességi, szülési szövődmények, és az is előfordulhat, hogy az egyik magzat nem fejlődik jól a méhben, ám a hármas és többes terhesség esetén még gyakoribbak ezek a problémák – teszi hozzá a főorvos. – Ezt minden, meddőségi kezeléssel foglalkozó szakembernek tudnia kell, hiszen a szakma nem csupán odáig terjed, hogy létrehozom a terhességet, az ikerterhesség kockázataival tisztában kell lenni, és mindent meg kell tenni azért, hogy mérsékeljük a hármas vagy többes ikerterhességek „veszélyét”.

Az 1998-as Közlönyben az szerepel szakmai irányelvként (és ez a mai napig is érvényes), hogy három, ritka esetben négy embrió méhbe való visszahelyezése engedélyezett a lombikbébiprogramban. Így nagy siker érhető el, azonban száz lombikbébiprogramra körülbelül harmincöt ikerterhesség jut, amelynek egy része hármas vagy négyes iker.





„Kérdések maradtak benned a témával kapcsolatban?
Tedd fel őket nyugodtan!

Szakértőnk, dr. Konc János október 9-én itt lesz velünk, és délután 14.00 és 16.00 óra között a Nők Lapja Cafe fórumán válaszol a legérdekesebb olvasói felvetésekre. 
Kérdésedet tedd fel már mostnlc.hu/lombikikrek oldalon! 



Le kell győzni a hiúságot…

– Jó hat éve szemléletváltás történt Európa egyes országaiban, elsősorban Skandináviában – meséli az orvos. – Látták ugyan, hogy magas a meddőségi kezelésekkel elért sikerarány, azonban az is kiderült, hogy rengeteg az ezekből kialakult ikerterhesség és koraszülés. Ezért változtattak az irányelveken: ma már egyetlen „friss” embriót helyeznek vissza a méhbe, és ha nem tapad meg, akkor a következő ciklusban szintén egyet: egy fagyasztottat. Így majdnem olyan eredményesek, mintha egyszerre két embriót tennének a méhbe, és ezzel a szemléletváltással elérték, hogy minél kevesebb ikerterhesség jöjjön létre.

Konc főorvos azt mondja, az ő szemléletében 2005-ben következett be változás, amikor egy világkongresszuson kiemelték a szervezők Magyarországot és Csehországot, ahol ugyan rendkívül eredményes a lombikbébiprogram, azonban a legtöbb ikerterhesség Európa e két országában alakul ki a meddőségi kezelések kapcsán.





Nyilvános adatok – mégsem láthatjuk őket

A meddőségi intézetek részletes, hivatalos statisztikáinak megismerése a páciensek számára fontos volna, hiszen így könnyebben dönthetnének arról, melyik intézményt választják. Szerettem volna megkérni ezeket az adatokat én is (például azért, hogy megnézzem: hol, mennyi embriót helyeznek vissza, s hol, mekkora a többes ikerterhességek aránya). Ezek a statisztikák elvileg nyilvánosak, mégpedig egy 2005-ben hozott – azonnal végrehajtandó – kormányhatározat értelmében. Sajnos, nem jártam sikerrel. Az adatokat összegyűjtő és feldolgozó Humán Reprodukciós Bizottság elnöke türelmet kért, levelében azt írta, „a rendszer korszerűsítése miatt” leghamarabb 2008 második negyedévében kerülhetnek nyilvánosságra ezek az adatok. Az egészségügyi miniszter, valamint egyik államtitkára és a sajtóosztály lapzártánkig nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérésemre. Azt gondolom, nagyon nincs rendben, hogy nem tudhatja meg az érdeklődő, mely intézmény milyen sikerrel dolgozik. Ezért az állampolgári jogok országos biztosához fordultam, kérve, vizsgálja ki, hogy – a kormányhatározat ellenére – miért nem kerültek mindeddig nyilvánosságra ezek a közérdekű adatok. A témát hamarosan folytatom.


– Visszanéztem én is az eredményeinket: az egyik, 2005 előtti évben 285 terhességből 180 egyke, 78 iker, 26 hármas és 1 négyes ikerterhesség alakult ki – sorolja intézete adatait az orvos. – Akkoriban átlagosan három embriót ültettünk vissza egy-egy kezelés során. 2005-ben, a kongresszus hatására változtattam a gyakorlatunkon, és azóta a harmincöt év alattiaknak az első két alkalommal maximum két embriót ültetünk vissza, illetve az idősebb nőknek pedig legfeljebb hármat.
Persze az önmérséklet a sikerarány romlásához is vezet, de Konc doktor azt mondja, valamit valamiért. Neki fontosabb, hogy egészséges, életképes babák szülessenek, s minél kevesebb legyen a többes ikerterhesség. Statisztikája nem romlott sokat, csupán három és fél százalékot, mégis le kellett győznie a hiúságát ahhoz, hogy „szándékosan” rontson a szép eredményeken.
– Korábban a legsikeresebbek voltunk – mosolyog. – Nem könnyű megélni, ha „önszántunkból” elveszítjük az első helyet, de fontosabb, hogy egészséges életeket hozzunk létre… Néha túl kell lépni a szakmai hiúságon. Amióta az új szemlélet szerint dolgozunk, jelentősen csökkent nálunk a hármas ikrek száma, négyes ikrek pedig azóta nem születtek.
Konc főorvos most újabb „szigorításra” készül: a harmincöt év alatti nőknél nem az első kettő, hanem három alkalommal fog legfeljebb két embriót felhelyezni, függetlenül attól, hogy a páciens többet szeretne.
– Vannak vitáink a páciensekkel, persze – mondja. – Meg lehet érteni, hogy ők elsősorban a gyermekáldásra vágynak, s minél több embriót szeretnének visszahelyeztetni, hiszen akkor nagyobb az esély, hogy valóban kialakul terhesség. Azonban megértik, hogy mekkora a veszélye a többes ikerterhességnek…


Szíven szúrt magzat…

De nem csupán a lombikbébiprogram során jöhetnek létre ezek a többes ikerterhességek. Gyakran segítenek rá a nőgyógyászok a peteérésre egyes esetekben, mondván, egy kis stimuláció „nem árt”. Ha valaki megnézi a Nők Lapja Cafe (www.nlc.hu) egyes fórumait, egészen hosszú topikokat találhat a peteérést segítő gyógyszer szedéséről, nők írják le élményeiket, adnak tanácsot egymásnak a tabletta szedésével kapcsolatban. A szer nyilván hasznos, azonban nem befolyásolható, hogy mennyi tüsző érjen meg a szedése során…
– A régóta használt, széles körben elterjedt, tüszőérést segítő tabletta szedésekor fontos, ha túl sok tüsző érik meg, akkor a pár ne legyen együtt – figyelmeztet szakértőnk. – Csakhogy az a baj, hogy a nőgyógyászok nem mindig tartják be a protokollt: gyakran csak felírják a gyógyszert a betegnek, azonban a kezelés során nem ellenőrzik a peteérést ultrahangvizsgálattal. Pedig, ha túl sok tüsző érik meg, nem ajánlott az aktus, mert igen nagy az esély az ikerterhesség kialakulására. Mivel gyakran nem ellenőrzik az orvosok a tüszőérést, létre is jönnek ezek a többes ikerterhességek a kezelés után – és erre egyes orvosok még büszkék is! – mondja felháborodva a főorvos.
Mit lehet tenni, ha többes ikerterhesség alakul ki? Konc doktor szerint sajnos, az anya és a többi magzat egészsége miatt a legbiztosabb, ha redukálják a hármas vagy négyes ikerterhességeket, vagyis elveszik az egyik magzat életét. Vagy a hetedik héten megszúrják az egyik petezsákot, és megroncsolják a benne lévő magzatot, vagy a terhesség tizenkettedik hetén tűvel szíven szúrják, és káliumot fecskendeznek bele… Beleborzongunk, ugye? Egyik sem kíméletes eljárás, ráadásul vetélést is okozhat, az sem biztos, hogy a legkevésbé életképes magzat életét veszik így el – mégis, sok szakember szerint így várható, hogy a többi baba egészséges lesz, és kisebb terhelést kap az anyai szervezet.
– A hármas ikerterhességnél az az álláspont is elfogadható, hogy meg kell próbálni – sok küzdelem árán – megtartani a terhességet, de a négyes ikerterhesség mindenképpen patológiás állapotnak számít – magyarázza Konc doktor.

Mi lenne hát a megoldás? Talán az önmérséklet, hogy a szakma művelői, a meddőségi szakemberek komplex látásmódot képviseljenek, és ne szakadjanak el a szülészet-nőgyógyászattól, s hogy ne csak a terhesség létrejöttéért dolgozzanak, hanem gondoljanak a továbbiakra is. Ne csak a sikermutatót nézzék… És még valami: a pácienseknek is érdemes lenne tisztábban látniuk, hogy milyen veszélyt vállalnak, ha három-négy embrió visszahelyezését ajánlja fel nekik az orvos, vagy ha túlstimulált programból esnek teherbe.

Mit gondolnak a témáról? Véleményüket, „ikres”, lombikbabás történeteiket levélcímünkre, vagy az e.fejos@sanomabp.hu e-mail címre várom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top