Aktuális

Polcz Alainetõl búcsúzunk…

A 85. születésnapját már nem ünnepelhette meg, a haldoklás és a gyász legnagyobb hazai kutatója, ismerõjét Polcz Alainet ma temetik.







Polcz Alaine
A pszichológus, író már készült a halálra, ahogy mondta: “mint ahogy arra készül az ember, hogy egy régi ismerőssel kávézni megy…”


Fiatalon a  fronton, majd a Tűzoltó utcai gyermekklinikán, a halálos beteg gyerekek közt szerzett tapasztalatai nyomán kezdett el foglalkozni a halállal, a gyásszal. Az ő nevéhez fűződik a Hospice mozgalom magyarországi elindítása is.



Számtalan könyve közül jónéhány a gyásszal foglalkozik, szépirodalmi könyvei közül a legismertebb az önéletrajzi ihletésű Asszony a fronton című könyv,  Főzzünk örömmel címmel szakácskönyve is megjelent.








„Hajnalban felkelt, boldogan kacagva mezítláb kiszaladt a harmatos fűbe, majd néhány kör után élvezkedve visszabújt a még meleg ágyba. Nyolcvankét éves volt ekkor, és egy önfeledt gyermek lakozott benne…” – így emlékezik rá tanítványa Singer Magdolna, újságó, mentálhigiénés szakember. Most a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent, Partitúra című könyvében mesterének, munkatársának utolsó éveit, hónapjait követi nyomon.


A Partitúra egy teljes életútinterjú, amely Polcz Alaine utolsó napjait is megörökítette.
A tanítvány és a mester, a gondoskodó és a beteg kapcsolatán túl mély barátságuk kialakulását is nyomon követhetjük. Különlegességét az adja, hogy a több éven át ívelő beszélgetések szövegét a szerzőnek volt lehetősége Polcz Alaine-nel közösen újra átgondolni. A végeredmény egyéni, megejtő hangulatú könyv, amely minden eddiginél hitelesebb képet rajzol az írónőről.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top