Nyáron a tejszínnel, joghurttal sűrített, hideg gyümölcslevesek szereznek nagy örömet a családnak, de hideg vagy legalábbis langyos levest fogyaszthatunk ősszel is. Az aszaltszilva-krémleves nevéből ugyan nem derül ki, de felében friss szilvából készül, és a hűs élményt a meleg fahéjas kaláccsal egyensúlyozhatjuk.
A burgonyakrémleves igazi laktató étel, ezután már bőven elég egy könnyebb második fogást tálalnunk.
De ha a burgonyánál maradunk, feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a krémlevesek sűrítésében kulcsszerepet játszik, főzhetjük cukkinivel, brokkolival is. Tamás ezúttal spenóttal társította, jó ötletet adva azoknak a szülőknek, akiknek eddig nem sikerült a spenótot megszerettetni a gyerekkel.
Aszaltszilva-krémleves fahéjas kaláccsal Hozzávalók: 4 dl vörösbor, 10 szegfűszeg, 2 fahéjrúd, őrölt fahéj 2 szem feketebors, 30 dkg szilva, 20 dkg aszalt szilva, 10-15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 4 szelet kalács, 1 dkg vaj, őrölt fahéj. A bort 1 liter vízzel és a fűszerekkel együtt felforraljuk, majd gyöngyözve 10 percig főzzük. Ezután leszűrjük, és az előzőleg kimagozott szilvával, az aszalt szilvával, valamint az ízlés szerinti cukorral visszatesszük főni. Legalább fél órát főzzük, majd összeturmixoljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk. Legalább 6 órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt őrölt fahéjat cukorral elkeverünk, megforgatjuk benne a kalácsokat, és az olvasztott vajon mindkét oldalukat megsütjük. A hideg levest a forró kaláccsal együtt fogyasztjuk. |
Két további zseniális krémleves-receptet (Parajkrémleves, Burgonyakrémleves baconnal) olvashatsz a Nők Lapja október 24-én megjelenő, 43-as számában!