nlc.hu
Aktuális
Játszóház és hagyományõrzés Acsalagon

Játszóház és hagyományõrzés Acsalagon

Szeretnénk egy kültéri betlehemet, hogy minél szebb legyen számukra a karácsony. S ha lenne egy pianínónk, akkor szolfézsoktatás is lehetne, és nem kellene miatta kilométereket utazni.

– Adja már ide valaki a ragasztót! – Süvít bele egy nyolcévesforma kislány hangja a levegőbe. Több hozzá hasonló korú gyermek jött össze az ötszáz fős Acsalag falu iskolájában. Játszóház van, a kicsik képeket ragasztanak terményekből. Másnap „Ki mit tud?”-ra utaznak.

– Olyan jókat éneklünk együtt, a falu himnuszát is előadjuk holnap! – lelkendezik a tízéves Kajtár Dóra, miközben fel sem pillant, dolgozik tovább egy magokból készülő madáron. Egy másik asztalnál tollakból kreálnak képet, egy harmadiknál pedig lencséből, babból alkotnak.

– Jaj, nagyon szeretem a kézműves foglalkozásokat! – kiált fel egy másik kislány, Csizmadia Klára, aki éppen a bogyós termések között válogat. – A közös játékok is érdekesek. Márton-napon volt libavőlegény és -menyasszony is. Igazi lakodalmat tartottunk! – meséli kipirult arccal. A sok csillogó szemű gyerek nagyokat kacag, miközben buzgón serénykednek a képekkel.







– A magunk szerény módján biztosítjuk a kicsinyek önfeledt örömét. Szeretnénk egy kültéri betlehemet, hogy minél szebb legyen számukra a karácsony – mondja Szabóné Steiner Anita, akinek a sok gyermekrendezvényt: a



Amire szükség lenne:

– Úszótanfolyam Csornán
– Néptáncos ruhák, cipők
– Kültéri betlehem fagyálló figurákkal
– Hangosítás a kultúrházban
– Pianínó
– Videokamera, kazetták
néptáncszakkört, a hagyományok megismerését, a játszóházat és a kórust köszönheti a falu. – A gyerekek szeretnek énekelni, jókedvvel járnak a helyi kórusba. Ha lenne egy pianínónk, akkor szolfézsoktatás is lehetne, és nem kellene miatta kilométereket utazni. Szeretném, ha ugyanannyi esélyük lenne tehetségük kibontakoztatására, mint a nagyvárosokban élőknek!

A játszóház végéhez közeledik, a szülők érkeznek a gyermekeikért. Máris vége? Alig várják, hogy legközelebb adventi ajándékokat készíthessenek. Majd a Luca-napi hagyományokat elevenítik fel. Végül a betlehemezés öröme lesz a hatvan acsalagi gyermeké.

Ha szeretnél nekik segíteni, szavazzatok rájuk itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top