Aktuális

Manóvárat építenének a szülõk Magyarlapádon

Szeretnénk az üres és kopár iskolaudvar egy részét játszótérré,egy fából ácsolt „manóvárrᔠváltoztatni. - mondja az erdélyi Magyarlapád lelkes óvó nénije. A terv mostanra már majdnem valóság!

Ilyenkor, késő ősszel Erdély már a sötét és vadregényes arcát mutatja a látogatónak. A rossz idő szürkévé teszi az épületeket, a ködtől nem látni a hegyeket, az autó pedig csúszkál a falvak olykor aszfalt nélküli, eső áztatta utcáin.

Egy apró erdélyi falu még apróbb óvodájában, egy lelkes óvó néni, Székely Andrea, és a közösség tiszteletes asszonya, Borbándi Erika elérte, hogy a falu összefogjon, és jót tegyen azoknak, akik számukra a legfontosabbak: saját gyermekeiknek. Tavaly, amikor az önkormányzat elvégezte a legszükségesebb felújításokat az óvodán, megbeszélték a szülőkkel, hogy segítsenek be ők is. Hiszen a gyerekek többet érdemelnek egy felújított, ám hangulattalan épületnél. Igazi második otthon kell nekik, játékokkal, kényelemmel, vidám hangulattal.

A felhívás értő fülekre talált, és a falubeliek ott segítettek, ahol tudtak: az egyik szülő a piciny konyhát csempézte ki, a másik ugyanide bevezette az ivóvizet. Egy apuka felbérelt egy mesterembert, aki fából és zsindelyből játszókuckót épített a gyermekeknek – erre egy másik apuka kijelentette: ő állja az anyagköltséget… Mire elkészült az óvoda, mindenki láthatta, mennyi mindent el lehet érni egy kis jóakarattal, összefogással – és nem utolsósorban szeretettel.







A boldog gyerekarcokat látva az óvó néni és a tiszteletes asszony nemrég ismét gondolt egy nagyot.

– Hogy a legkisebbek ne csak a teremben, de a szabadban isjól érezzék magukat, szeretnénk az üres és kopár iskolaudvar egy részét játszótérré változtatni – mondja Andrea. – Egy fából ácsolt „manóvárrá”, ahol az ovisok csúszdázhatnak, mászókázhatnak, hintázhatnak kedvükre. Természetesen a kisiskolások is bemehetnének tanári felügyelet mellett, de a „tulajdonjog” az ovisokat illetné… – teszi hozzá nevetve.




Amire szükség lenne:

– Festékek
– Kültéri fakezelő szerek
– Csúszda
– Hinta
– Rugós hinta
– Libikóka
– Mászóka


A terv mostanra már majdnem valósággá vált. Az iskola tűzifájából félretették a megfelelő minőségű és mennyiségű faanyagot. Ezeket nemrég az iskola felső tagozatosai előkészítettek a megmunkálásra. A falubéli mesteremberek megígérték, hogy ingyen és bérmentve kifaragják majd a játékokat.

Gyakorlatilag egyetlen utolsó „tőkeinjekció” hiányzik: ebből lehetne megvásárolni a színes olajfestéket, a fakímélő védőanyagot, amellyel tartósítani lehet az elkészült építményeket, és – amennyiben marad pénz – a játszótéri játékokat is. Magyarlapádon ez lesz az első játszótér.


Ha szeretnél nekik segíteni, szavazzatok rájuk itt! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top