nlc.hu
Aktuális
A karácsony illata

A karácsony illata

A közelgõ ünnepet nem csupán a fenyõ illata jelzi, vannak más illatok is, amelyek ilyenkor belengik az otthonunkat. Van, aki szagos gyertyával oldja ezt meg, ám séfünk, Tamás azt szereti, ha a konyha felõl érkezik a szimatolnivaló…





Narancs, alma, citrom, szegfűszeg, fahéj… Az ünnep kedves hírnökei. A finoman savanykás, mégis édes meleg almaleves igazi ünnepváró. Szegfűszeggel, fahéjjal készül. Általános tanács, hogy a szegfűszeget ne hagyjuk benne az elkészült ételben, mert megkeseredik – ha lehet, teatojásban lógassuk a főzőedénybe. Tamás azt ajánlja, hogy ha a fahéjat belefőzzük valamilyen ételbe, akkor egészben tegyük bele, a süteményekhez viszont őrölt fahéjat használjunk. (A muszakába is!) Bár egy nagyon kellemes aromájú fűszerről van szó, vigyázzunk, nehogy túladagoljuk!

Akik nem báránysültet készítenek, azoknak is megszívlelendő receptajánlat a szegfűszeges-fahéjas savanyú káposzta, melyet kis cukorral készített el séfünk, és ami talán kacsához, libához is kiváló köret.

A konyhából is kikerülhetnek rendkívül jó, ötletes és nagy örömet szerző ajándékok. (Ezekről a nemrég megjelent Nők Lapja Konyha téli számában bővebben is olvashatnak!) Az a finomság, melyhez a fahéjat, szegfűszeget, kandiscukrot, narancshéjat fehér rummal öntünk le, négy hónap alatt érik össze aromás itallá.

Már csak egy szép üveget kell választanunk és követni Tamás tanácsait…

Jó étvágyat, jó készülődést!






Fahéjas narancsos fehér – majd barna – rum


Hozzávalók: 1 narancs, fél l fehér rum, 3 szál fahéj, 6 szegfűszeg, 2 ek. fehér és 2 ek. barna kandiscukor.







A narancs héját vékonyan, a fehér része nélkül levágjuk. Nagy üveg aljára tesszük a fűszerekkel és a cukorral együtt. Ráöntjük a rumot, és lezárjuk. Már egy hónap után fogyasztható, de minél tovább tartjuk üvegben, annál jobban összeérnek az ízek!





 


 


 További




























karácsonyi recepteket (Báránysült illatos savanyú káposztával, Fűszeres almaleves) találhatsz Tamástól a Nők Lapja 2007. december 12-én megjelenő, 50-es számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top