Aktuális

Ifjú tûzoltók Borsodbótán

A borsodbótai tizenkét-tizennégy évesek az önkéntes tûzoltóparancsnok vezetésével tanulnak életet menteni. Ha lenne felkészítõ táboruk, a kamaszok még a mostaninál is ügyesebbek lennének.

„Fut! Kihúz! Szerel!” – hangzanak a rövid vezényszavak. A borsodbótai tizenkét-tizennégy évesek gyakorlatoznak az önkéntes tűzoltóparancsnok vezetésével. Megfeszített munkát, fegyelmet igényel a fiataloktól a tűzoltógyakorlat, de meg is van az eredménye. Már többször megnyerték a térségi versenyt.

– A felkészítések, az erőnléti edzés nekem való – mondja Nagy Emőke, a tavalyi kupanyertes csapat kapitánya, akinek a kedvence a futás. – A versenyeken mindenkinek más a szerepe a csapatban. Soha nincs vita belőle, ki, melyik posztot kapja. A vezetőink nagyon jól látják, ki, miben a legjobb. Ők osztanak be minket. A vetélkedőknek elméleti részük is van. Becsapós kérdéseket tesznek fel, a megoldásokon mindig sokat kell gondolkodnunk. Igazi agytorna! Erre is készülünk már jó előre, egy-egy osztályfőnöki óránk erről szól. Sokkal érdekesebb, mint az összes többi tanóránk együttvéve!












Amire szükség lenne:

– Egyenruhák
– Helyszín és szakértői segítség a felkészítő táborokhoz
– Jutalomkönyvek, ajándéktárgyak, amelyekkel a gyerekek munkáját díjazhatnák  


– Idén újfajta szabályok léptek életbe a tűzoltóversenyeken – meséli Gulyás János, a Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület elnöke. – Magyarország is csatlakozott a nemzetközi lebonyolítási rendhez. Mások lettek az elvárások. Sok, még ismeretlen dolgot kell megtanulniuk a gyerekeknek, például az összehangolt alaki mozgást. Ha lenne felkészítő táboruk, ott minden elemet begyakorolhatnának, hogy megint a legjobb eredményeket érhessék el.

Ha az utánpótlás jó szerepléséről és a tűzoltás megszerettetéséről van szó, akkor az elnök nem ismer lehetetlent. Falunapon arra vállalkozott, hogy a gyerekek kiszabadítsák egy roncsautóból. Miután a „sérült” megmenekült, a kocsit meggyújtották, hogy majd el is olthassák azt. Ezzel próbálták ki, mit tanultak eddig a fiatalok. Nagy élmény volt számukra az első sikeres „éles bevetés.”

A gyakorlatok között az elsősegélynyújtás és a környezetvédelem oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Évről évre visszatérő feladat, hogy az ifjak kitakarítják a közeli Elli-forrást, nehogy elapadjon. Tavaly nagy szükség volt rá, mert erről a forrásról is kellett vizet hordani egy erdőtűzhöz. Két kamasz szállította innen a vizes palackokat. Azóta vérbeli tűzoltóként tartják őket számon a csapatukban és a faluban egyaránt.


Ha szeretnél nekik segíteni, szavazzatok rájuk itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top