nlc.hu
Aktuális
Tanyasi gyermekeknek szerveznének színházat Mórahalmon

Tanyasi gyermekeknek szerveznének színházat Mórahalmon

– A gyerekeink nagyon szeretnek színházba járni, de erre sajnos nem jut pénz. Nemrég járt itt a szegedi Playback Színház. Megdöbbentõ volt látni, ahogy megnyíltak a kicsik...

Gyerekzsivaj fogad bennünket a mórahalmi könyvtárban. Két asztalt ülnek körbe a gyerekek, az egyiknél gyöngyből fűznek csillagot karácsonyfadísznek, a másiknál száraztésztával, és magokkal díszítenek képkeretet. Az osztály harmadik fele a konyhában gyertyát önt, készülnek a piros, lila, rózsaszín és fehér gyertyacsodák.

– Tanulni boldogan is lehet, nem csak az iskolapadban ülve, egy szigorú óra keretében! – magyarázza Pipiczné Zsuzsi néni, a negyedikesek osztályfőnöke, aki azt mondja, ez a csapat a legjobb osztálya. – Kicsit sajnálom is, hogy jövőre át kell adnom őket a felső tagozatos kollégáknak! Az osztálynak szinte minden foglalkozás, lehetőség örömöt szerez! Járunk ide, a könyvtárba a Szociális Alapítvány szervezésében kézműves foglalkozásokra, az itt készülő tárgyakat megtartják, vagy ajándékok lesznek. Minden hónapban van vásár a városban, ahol mi mindig áruljuk a saját munkáinkat! A bevételből szervezünk teaházat, táncházat a gyerekeknek és a szüleiknek.







Zsuzsi néni alig fejezi be a mondatot, máris segélykérő gyerekhang hívja: lepereg a frissen felragasztott szezámmag a papírkeretről.





Amire szükség lenne:

– Gyöngyök drótok, fonalak
– Festékek, ragasztók, papírok
– Gyertyaviasz
– Könyvek
– Játékok, társasjátékok
– Terepjáró a gyerekek utaztatásához
– Mórahalom környékén ezernyolcszáz tanyában élnek családok. Az épületekhez csak földút vezet, víz, villany gyakran nincs is bevezetve. Ezek a családok nagyon szeretik a gyerekeket, de sokszor rendes ételt sem tudnak adni nekik, játékaik pedig szinte egyáltalán nincsenek – vázolja a környék gyerekeinek megdöbbentő helyzetét Kovács Csilla, a Mórahalmi Szociális Magánalapítvány munkatársa. Csilla azt mondja, a pályázaton nyert pénzt szinte bármire költhetnék, a játékoktól kezdve a könyvekig, vagy táborozásra – a gyerekek mindennek örülnének. Ők mégis úgy gondolják, ha nyernek, akkor színházat szerveznek. – A gyerekeink nagyon szeretnek színházba járni, de erre szinte egyáltalán nem jut pénz. Nemrég járt itt a szegedi Playback Színház. Ez egy drámapedagógusokból álló csapat, akik az előadásba bevonják a gyerekeket is. Megdöbbentő volt látni, ahogy megnyíltak a kicsik, és olyan dolgokról is beszéltek, amikről előtte sohasem. Utána látszott rajtuk, hogy közelebb kerültek egymáshoz, a szüleikhez és a tanáraikhoz is. Azt hiszem, ha szervezhetnénk nekik egy ilyen előadássorozatot, azzal tehetnénk őket a legboldogabbakká!

Ha szeretnél nekik segíteni, szavazzatok rájuk itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top