nlc.hu
Aktuális
A pogácsasütés titkai

A pogácsasütés titkai

Az újévi vendégeket és persze magunkat meg családtagjainkat is kényeztessük sós süteményekkel! Pogácsával, haséval, melyek a magyar konyha és vendéglátás kedvelt darabjai. Séfünk ezúttal saját kedvenceit mutatja be.

A pogácsa az, amit minden magyar asszony tud sütni – szögezte le néhány éve akkori köztársasági elnökünk felesége. Bár ez sajnos, így, ebben a formában nem teljesen igaz, de az biztos, hogy aki egyszer megszerezte a pogácsasütéshez szükséges rutint, az felsőbb osztályba lépett a gasztronómia iskolájában. Ebből következik, hogy szinte mindenkinek megvan a maga titkos vagy nyilvános, de biztos receptje, amelyre esküszik. Szerencsére van miből válogatni, hiszen krumplis, sajtos, vajas, túrós és még rengeteg fajtája létezik a pogácsáknak. Maga a szó egyébként szláv eredetű, és kerek kenyeret, süteményt, lepényt jelent. A pogácsa omlósságának titka a zsiradék arányában rejlik, könnyűsége pedig a liszt minőségében. Ha nagyon könnyű darabokra vágyunk, akkor finomabb lisztet kell használnunk, ám ha teljes kiőrlésűt is teszünk hozzá, ízesebb tésztát kapunk. A hajtogatott pogácsák esetében vigyázzunk, hogy a rétegekre kent tojás ne csurogjon túl, mert összeragasztja a tésztát, így az nem tud megemelkedni.

A hasék elkészítését jelentősen megkönnyítik a készen kapható tészták, melyek felolvasztás után sokféleképpen használhatóak. Ragasztáshoz tojást használunk, a tészta kenéséhez is. A haséba töltelékként kerülhet hús, káposzta, velő és még sok minden, de szinte mindig némi előkészítés után. Emiatt lesz aztán annyira laktató, hogy nemcsak uzsonnára, de akár egy leves után második fogásnak is adhatjuk.

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg vaj, 25 dkg juhtúró, 60 dkg liszt, 0,5 dl joghurt, 3 dkg élesztő, 1,2 dl tej, 3,5 dkg só.

A vajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a juhtúrót, a lisztet, a joghurtot és az élesztőt. Alaposan összegyúrjuk, lassan hozzáadva a tejet és legvégül a sót. Langyos helyen kelesztjük háromnegyed órát. Ezután másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Konyharuhával letakarva újabb 15 percig pihentetjük, majd tepsibe tesszük, felvert egész tojással megkenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp: Kedvünk szerint, még a sütés előtt szórhatunk rá szezám- vagy lenmagot is

 

 


További két tuti Tamás-receptet (Szalonnás masni, Kéksajtos-pórés hasé) olvashatsz a Nők Lapja január 2-án megjelenő, egyes számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top