nlc.hu
Aktuális
Csillagnaptár – 2008

Csillagnaptár – 2008

Különleges kalendáriumunkban az év legfontosabb csillagászati és asztrológiai eseményeit vesszük számba. Sõt, azt is eláruljuk, mikor érdemes az éget kémlelnünk…

…asztrológiai és életmódtanácsaink pedig abban segíthetnek, hogyan kerüljük el a nehéz helyzeteket, hogyan döntsünk a lehető legjobban, és hogyan tartsuk magunkat lelkileg és fizikailag is jó formában.

Január – Meteorrajtól fényes az ég

Január 4. péntek: Hullócsillagokban gyönyörködhetünk.

Csillagtipp: Maradjunk fent éjfélig, majd menjünk ki a szabad ég alá, ahol távcső nélkül is megcsodálhatjuk az elvileg percenként hulló, fényes, kékesfehér színű Quadrantida meteorrajt.


Január 6. vasárnap: A Nap és az Uránusz 60, a Vénusz és a Szaturnusz 90 fokos fényszögben kapcsolódik egymáshoz.

Asztrotipp: Az új kapcsolatokban a varázslatos pillanatok, míg a régi ismeretségekben, viszonyokban az elhidegülés lesz a jellemző. Fordítsunk különös figyelmet a pénzügyeinkre, és minden szabályt, főleg az adókkal kapcsolatosakat, tartsuk be!


Január 20. vasárnap: A Vénusz szembekerül a Marssal, a Nap a Vízöntő jegyében folytatja útját, és a két sorsbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz a lehető legszerencsésebb fényszögekkel kapcsolódik egymáshoz.

Asztrotipp: A sorsszerű változások, a nagy találkozások ideje. Nincs olyan akadály, amely a becsvágyunkat letörhetné, kibontakoztatható erőnk és optimizmusunk különleges tettekre tesz képessé, és talán még a régóta húzódó betegségből is felgyógyulunk.


Január 22. kedd: Telihold, a Merkúr együtt áll a Neptunusszal, a Vénusz pedig a Plútóval.

Asztrotipp: Történjen velünk bármi, tartózkodjunk a bosszú gondolatától, és ne ígérjük olyat, amiről már most tudjuk, hogy nem fogjuk betartani!

Életmódtipp: Nehezebben jön álom a szemünkre. Lefekvés előtt járjunk egy jót a szabad levegőn, ami jótékony hatással lesz a vérnyomásproblémákra is.

 







Február – Teljes holdfogyatkozás

Február 1. péntek: A Vénusz megközelíti a Jupitert.

Csillagtipp: Az égbolt két legfényesebb bolygója, a Vénusz és a Jupiter átlagban kétévente közelíti meg szorosan egymást. Erre a látványos eseményre most kerül sor, amely szabad szemmel is igen feltűnő lesz. A Vénusz olyan fényesen ragyog, hogy megláthatjuk a hóra vetett árnyékát.

Asztrotipp: Minden, amibe most kezdünk, szerencsés lesz.


Február 7. csütörtök: A Nap, a Merkúr, a Hold együtt áll, a Vénusz támogató kapcsolatban lesz az Uránusszal.

Életmódtipp: Menjünk el szaunázni, és éljük át a tisztulással járó üdítő érzést! Otthon pedig engedjük tele a kádat a szokásosnál melegebb vízzel, tegyünk bele fürdőolajat, tíz-tizenöt percig relaxáljunk a kádban, majd zuhanyozzunk le hideg vízzel!


Február 21. hétfő: Teljes holdfogyatkozás hajnala.

Csillagtipp: Az év első holdfogyatkozása a kora hajnali órában kezdődik, és reggel ér véget. A holdfogyatkozás kezdetén a Hold magasan áll az égbolton, a jó szemű megfigyelők halvány barnás-szürkés homály megjelenését észlelhetik a Hold bal alsó részén. Az árnyék hajnali 1 óra 42 perckor ér a holdkoronghoz, és egy óra tizenöt perc alatt borítja be azt.

Életmódtipp: Számítsunk rá, hogy feszültebbek leszünk az átlagosnál! Masszírozzuk egy-két percig az úgynevezett antistresszpontot, amely a szegycsont fölött, a két mell között négyujjnyi szélességű területen helyezkedik el.





Erősödik a napfolttevékenység

– Nincs élő ember, aki előre jelezni tudná, hogy mikor lesz napkitörés vagy mikor lesz sarki fény – mondja szakértőnk, Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. – Az azonban biztos, hogy a 2007-es esztendőben a Nap tevékenysége a minimumon volt, nagyon kevés napfoltos napunk volt. Az új esztendőben várhatón a napfoltos napok száma emelkedni fog, ami csillagászati szempontból izgalmas, érdekes, hiszen lesz végre látnivaló a Napon.
Március – Tavaszi napéjegyenlőség

Március 12. szerda: A Vénusz átlép a Halak jegyébe, és a Hold elfedi a Fiastyúk csillagképet.

Csillagtipp: Derült időben fantasztikus látványt nyújt, de aki látcsővel nézelődik, annak lesz igazán nagy élményben része: megfigyelheti, hogyan „nyeli el” a Hold a Fiastyúk csillagait.

Asztrotipp: Határtalan odaadásra leszünk képesek, érzéseink finomak, bátran vágyakozhatunk a kifürkészhetetlen dolgok után.


Március 20. csütörtök: Tavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai újév napja, a Nap Kosba lépésének és Plútó általi támadásának, valamint a közeledő teliholdnak az ideje.

Csillagtipp: A Nap áthalad az égi egyenlítőn, ezt követően hosszabbodnak a nappalok.

Asztrotipp: Tele leszünk életerővel, aktivitással, kezdeményezővé válunk, és mindennél erősebb bennünk a vágy, hogy saját magunk alakítsuk az életünket. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyünk kellemetlenül énközpontúak!


Március 23., 24. vasárnap, hétfő: Húsvét, a Merkúr, a Vénusz, az Uránusz együtt áll, és jó fényszöget alkot a Jupiterrel.

Asztrotipp: Most különösen fontos a szabályok és a törvény betartása, a rend és a hagyományok őrzése. Értékeljük nagyra az egyenességet, a becsületességet és a komolyságot!


Április: A Hold elfedi a Kaptár csillagait

Április 13. vasárnap: A Hold elfedi a Kaptár csillaghalmazt, a Nap a Jupiterrel nehéz, a Neptunusszal jó fényszöget alkot.

Csillagtipp: Sokéves szünet előtt még egyszer megfigyelhetjük, lefotózhatjuk azt a szép égi jelenséget, amikor a Hold elfedi a Kaptár csillaghalmazt.

Életmódtipp: Menjünk színházba, múzeumba, hangversenyre, most különleges kulturális élményben lehet részünk!


Árpilis 20. vasárnap: Telihold, amelyet a Szaturnusz és a Plútó jó fényszögei még erőteljesebbé tesznek.

Asztrotipp: A nagy és szenvedélyes szerelmi kapcsolatok ideje jön el. A szervezet regenerációs készsége is erőteljesebb, ezt használjuk ki!


Április 22. kedd: A Mars és az Uránusz jó fényszögekben kapcsolódnak egymáshoz.

Asztrotipp: Az újdonság iránti vágyunk erőteljes, a saját utunkat akarjuk járni, és újabb tapasztalatokat szerezni. Türelmetlenebbek, robbanékonyabbak vagyunk. Utazás során legyünk körültekintőbbek!









Május: Fényesen ragyog a Merkúr

Május 5. hétfő: Újhold a Bikában.

Életmódtipp: Tudományosan bizonyított, hogy az ember a fák és a zöld növényzet látványától jobban érzi magát. Aki kénytelen nélkülözni a természet közelségét, sétáljon ki legalább egy parkba, és vegye körül magát virágokkal, zöld növényekkel.


Május 14. szerda: A Merkúr fényesen ragyog, a Nap és a Neptunusz nehéz fényszöggel kapcsolódik egymáshoz.

Csillagtipp: A Merkúr fénye vetekszik a legfényesebb csillagok – a Capella, a Pollux és a Castor – csillogásával.

Asztrotipp: Felfogóképességünk, logikánk kitűnő. Most remek kapcsolatokat tudunk kialakítani, amelyek később előnyt, hasznot hajtanak.


Május 26. hétfő: A Merkúr és a Neptunusz hátrafelé mozgásba kezd, a Vénusz és a Szaturnusz nehéz fényszögekkel kapcsolódik egymáshoz.

Asztrotipp: Nemcsak mások, hanem a mi felfogásunk is lassúbb lesz, ezért ha nem értünk valamit, akár többször is kérdezzük meg. Ne szorítsuk háttérbe az érzelmi életünket, figyeljünk szeretteinkre!

Élettipp: Figyeljünk az étkezésünkre, és ne párosítsuk például a joghurtot a szénsavas üdítőkkel, mert a szénsavas üdítők foszfortartalma gátolja a joghurtban lévő kalcium beépülését a csontokba.



Június: Két hold árnyéka a Jupiteren

Június 8. vasárnap: A Jupiter korongján két hold árnyéka látszik. A Merkúr, a Vénusz, a Nap együtt áll az Ikrek jegyében, amihez a Mars a legjobb fényszöget veti.

Csillagtipp: A Jupiter holdjai a keringésük során időnként árnyékot vetnek a bolygó felszínére. Általában csak egy hold árnyékát tudjuk elcsípni, de most kettő is megfigyelhető. Budapesten 20 óra 48 perckor kel fel a bolygó, korongján az Europa és a Ganymedes árnyékával.

Életmódtipp: A rendszeresen végzett átmozgató gyakorlatok bizonyítottan növelik a specifikus immunsejtek számát. A futás és az úszás, ha jó légzéstechnikával végezzük, segít a légzőszervi allergiákon is.


Június 20. péntek: A nyári napforduló napja.


Június 21. szombat: A Nap állatövi jegyet vált, a Mars szemben áll a Neptunusszal, a Vénusz és a Szaturnusz harmonikus fényszöget alkot.

Csillagtipp: A Múzeumok Éjszakája az egyik legnépszerűbb országos kulturális esemény, amelynek programjához tartoznak a távcsöves csillagászati bemutatók.

Asztrotipp: Romantikus hangulatban leszünk, nagy hatást gyakorolnak ránk a művészetek, és a naivitásig bízunk másokban.

Életmódtipp: A táplálékunk közé kerüljön be a spárga, amelyről úgy tartják, hogy cinktartalma miatt kiváló afrodiziákum.



Július: Láthatjuk a nyári Tejutat

A Tejút egész évben látható, de a nyári hónapokban a legtüneményesebb. Csendes, derült éjszakán a Tejút szabad szemmel nézve is csodálatos. Szabad szemmel ismerkedjünk a jó esetben horizonttól horizontig hömpölygő Tejúttal!


Július 10. csütörtök: A Merkúr és a Plútó szemben, a Mars és a Szaturnusz együtt áll.

Asztrotipp: Erős feszültségeket okoznak ezek a konstellációk, táplálják a kisebbrendűségi komplexusokat, és olyan kemény harcra késztetnek, amelyre a túlkompenzálás a jellemző. Fontos döntésre kerülhet sor, amely nagy lelki tehertételt jelent, ám ha túl vagyunk rajta, megkönnyebbülünk.


Július 27. vasárnap: A Mars és a Jupiter a legjobb fényszögekben kapcsolódik egymáshoz, a Hold átlép az Ikrek jegyébe.

Asztrotipp: Energia, siker és a szabadság érzésének öröme jellemzi a mostani időt.



Augusztus: Részleges napfogyatkozás

Augusztus 1. péntek: Elő a napfogyatkozáshoz használatos szemüvegekkel!

Csillagtipp: A napfogyatkozás sávja Észak-Kanadából indul, és Kína keleti részén ér véget. Magyarország területéről 20 százaléknyi látható. Budapestről nézve a Hold 9 óra 02 perckor érinti a Nap korongját.


Augusztus 10., 11., 12. szombat, vasárnap, hétfő: A Perszeidák meteorraj most a leglátványosabb.

Csillagtipp: Igaz, hogy a Hold fénye is erős, hiszen 16-án lesz teljesen kerek, de azért érdemes kifeküdni az éjszakába, mert jól megfigyelhető lesz a meteorraj.

Asztrotipp: Aki hullócsillagot lát, az fogalmazza meg egy kívánságát, mert az a népi hagyományok szerint ilyenkor gyorsan teljesül.





Eső előtt izgatottak leszünk

A napfolttevékenységek hatással vannak az emberre. Ilyenkor a Napból jövő nagy energiájú plazmafelhők a környezetünkben is kimutathatók. Hiszen szervezetünk is mágnesesen-elektromosan működik. Ezért például napfoltmaximum idején az emberek úgy viselkednek, mint a hangyák eső előtt. Több a baleset, a katasztrófa, az emberek idegesebbek, könnyebben befolyásolhatók. Nő a földrengések, valamint a bőrrákos megbetegedések száma.
Szeptember: Figyeljük meg Kleopátrát!

Szeptember 4. csütörtök: A Nap és a Szaturnusz együtt áll, és a Jupiterrel a legjobb fényszöget alkotják.

Csillagtipp: A Nap fényözöne miatt a Szaturnusz nem látható.

Asztrotipp: Sorsszerű változások elindítója lesz ez a csillagállás, amely sok ember életében új lehetőséget hoz. Vidámabbak, felszabadultabbak leszünk, bekapcsolódhatunk az élet spontán áramlatába.


Szeptember 14. vasárnap: Kleopátra megfigyelésére alkalmas idő.

Csillagtipp: Vegyük az irányt egy csillagvizsgáló felé, mert teleszkóppal megfigyelhetjük a Kleopátra kisbolygót, amely kutyacsont formájú.


Szeptember 22. hétfő: Őszi napéjegyenlőség, a Merkúr és a Mars együtt áll, a Neptunusz jó fényszöget vet hozzájuk, a Vénusz és a Plútó is harmóniában van egymással.

Asztrotipp: Az elmélyülés ideje a barátságban és a szerelemben. Most olyan embereket választhatunk, akikkel a kapcsolatunk tartós lesz.

Életmódtipp: E napon különösen fontos a testmozgás, sportolás előtt fél órával célszerű 3-5 dl ásványvizet inni.



Október: Az Androméda-köd hónapja

Csillagtipp: Egész hónapban kiváló alkalom kínálkozik a Tejútrendszerhez legközelebbi nagy galaxis, az Androméda-köd megfigyelésére. Amelyet Messier, a francia üstökösvadász úgy jellemzett: fátyolon át látható gyertyaláng.


Október 22. szerda: A Nap és Plútó harmonikus fényszögben áll.

Asztrotipp: E fényszög nagy belső erőt ad, amelynek segítségével nehéz helyzetek megoldása után szinte úgy érezzük, újjászülettünk.


Október 30. csütörtök: Látható a Vesta kisbolygó.

Csillagtipp: A Vesta kisbolygó szemben áll a Nappal, és így láthatjuk.



November: Hullanak a Tauridák

November 1. és 5. között: A Tauridák meteorrajt figyelhetjük meg.

Csillagtipp: A meteordarabok között gyakoriak a tűzgömbök, amelyek fényesebben ragyognak a Vénusznál, ezt a látványt ne hagyjuk ki!


November 13. csütörtök: Telihold, amelyhez csatlakozik a Jupiter, az Uránusz, a Szaturnusz, a Neptunusz és a Mars.

Asztrotipp: Érzékenységünk fokozódik, együttérzésünkkel sokat tudunk segíteni másokon. Elviselhetetlennek tartjuk a rutinmunkát, fogékonyabbak leszünk az illatok iránt. Legyünk óvatosak a gyógyszerfogyasztással!



December: A téli napforduló ideje (december 21.)

December 1. hétfő: A Hold elfedi a Vénuszt.

Csillagtipp: Nem mindennapi élményben lesz részünk, hiszen a két legfényesebb égitest takarja el egymást a koromfekete éjszakában. 17 óra 25 perctől egy órán keresztül követhetjük szabad szemmel, hogyan kebelezi be a Hold a Vénuszt. A látványt drámai szépségét fokozza, hogy a harmadik legfényesebb égitest, a Jupiter az esemény közelében tartózkodik, és fenségesen ragyog.

Asztrotipp: Kötődni akarunk, szeretni tudunk, kellemesek, kedvesek, harmóniát sugárzók vagyunk.


December 27. szombat: Újhold, amikor a Mars és a Plútó együtt áll.

Asztrotipp: A korábban vasakarattal visszaszorított érzelmek, szenvedélyek most a felszínre törnek, és mindent elsöpörnek, ami eddig a beteljesülés útját állta. Közlekedésben fokozott óvatosságra van szükség!

Életmódtipp: A reggeli kávé helyett igyunk egy pohár citromos vizet, amely nemcsak az alvás utáni vízhiányt szünteti meg, hanem méregtelenít, és C-vitaminnal látja el a szervezetet.

Ajánlott irodalom: Meteor csillagászati évkönyv 2008
Ajánlott honlap: www.mcse.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top