Aktuális

Kávéötletek

Biztosan sokan vannak, akik az ünnepek után és a még igen távoli tavasz elõtt, némi vigasztalásra szorulnak. Kis kényeztetésre… Csakhogy sütibe fojtani a bánatunkat nem okos... Tamásnak erre is van ötlete.





Ki gondolná (eltekintve azoktól, akik tudják…), hogy a feketekávé Európánál sokkal hamarabb elterjedt az arab világban?! Már a 16. században itták, igaz, arról, hogy a pörkölési, darálási, főzési eljárásokat ismerték-e, nincsenek adatok. De itták, és a híre elérkezett hozzánk is. Igaz, a mi tájunkon és kultúrkörünkben volt némi tanácstalanság, nem kellene-e betiltani, mint ismeretlen hatású, gyanús keveréket, de szerencsére a kávé megúszta. Amikor pedig a városiasodás, a polgári életforma megjelent, a kávé és a kávéházak rendkívül népszerűek lettek, hiszen közösségformáló szerepük is volt. Most ott tartunk, hogy életünk szerves része lett, gondoljunk csak arra, hogy egy-egy külföldi utazás során legrémesebb élményeink közé tartozik, ha az adott országban nem jutunk iható kávéhoz…

Tamás kávéajánlatait érdemes kipróbálni, mert az általa használt fűszerek, illetve a méz nagyon is illenek a fekete italhoz.

De az élvezeten túl, gondoljunk az egészségünkre is! Először is: ne igyuk túl édesen, és ne igyuk túl forrón, ez utóbbi ugyanis sem a gyomrunknak, sem a fogainknak nem tesz jót! Azt is jó tudni, hogy bár a legtöbben étkezés után szeretnek kávézni, ez nem túl egészséges, akkor ugyanis emésztenie kell a szervezetünknek, tehát nem jön jól neki a „stimuláló parancs”. Azok is bánjanak vele óvatosan, akik csontritkulásban szenvednek, a koffein ugyanis gátolja a kalcium felszívódását.

De ennyi ellenjavallat után épp itt az ideje az egyik Tamás-féle kávécsoda elkészítésének.






Fehércsokoládés habos kávé


Hozzávalók: 4 dl kávé, cukor, 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín.
A forró kávét kevés cukorral meg a mikróban felolvasztott csokoládé felével összekeverjük, és pohárba töltjük. A tejszínből kemény habot verünk, melyhez a legvégén a szintén felolvasztott csokoládé másik felét hozzákeverjük. Ebből a habból teszünk a kávé tetejére, és megszórjuk barna cukorral.








 


 


 






























További két kávés Tamás-receptet (Fahéjas-rumos kávé, Vaníliás tejeskávé)olvashattok a Nők Lapja január 9-én megjelenő, kettes számában.






Még több az e heti Nők Lapjából:





• Sohasem mertem megkérdezni…»
• Én, egyedül! »
• Kávéötletek »
• Ha nem jön álom a baba szemére… » 
• Szabó Eszter énekesnő arról, hol a színe és hol a fonákja »
• Kovács Katit Albert Györgyi hívta kávézni »
• Pánik után, szülés előtt Schell Judittal » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top