nlc.hu
Aktuális
Galuska, csipetke és a többiek

Galuska, csipetke és a többiek

Kezdetnek van a leves. Az illatos, fûszeres, ezerszínû, gazdag gyönyörûség. Nyitány, amely meghatározza az elõadást. Ilyenkor, tél derekán, az sem lebecsülendõ tulajdonság, hogy: meleg!

Séfünk, Tamás ezúttal sem elégszik meg a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldással, azzal, hogy főz egy jó levest, hanem megmutatja, mi minden kerülhet az illatos lébe, vagy mellé, levesbetétnek.

Itt van mindjárt a gombás-petrezselymes táska, amely olyan laktató és gazdagító, hogy szinte egytálétellé emeli a zöldséglevest. Igaz, tésztát kell nyújtani hozzá, de ettől nem kell megijedni, kezdő háziasszonyok is bátran fogjanak hozzá! Rögtön kiderül, hogy legnehezebbnek a nyújtódeszka előhalászása bizonyul.

És! Akkor! El is érkeztünk a citromos pulykaraguleveshez, melyben a zöldségeken és az omlós húsdarabokon kívül kiskanállal szaggatott galuskák úszkálnak. Nyilván mindenki megérti, hogy egy-egy ilyen ételsor fotózásakor és a róla készülő cikk írásakor minden sajtómunkás elengedhetetlen kötelessége, hogy végigegye az étkeket. Ugye?! Na, akkor maradjunk annyiban, hogy ez a leves és a benne lebegő galuskák olyan finomak, hogy arra egyszerűen nincsenek szavak!! És mivel a közeljövőben nincs lehetőség a rímekre való áttérésre, csak annyit mondhatok: próbálják ki, főzzék meg, egyék és terjesszék!

Ilyen himnikus elragadtatás után sem feledkezhetünk meg a tökmagolajos kifliről, de aki már kóstolt tökmagolajat, az ezt nem is hagyná. A kifliket, igaz, nem a levesbe kell tenni, hanem melléje harapdálni, de ez mit sem von le élvezeti értékéből. Sőt!

Jó étvágyat minden levesevőnek!

Citromos csirkeraguleves bazsalikomos vajas galuskával

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, só, 3 sárgarépa, 2 gyökér, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 tojás, 2 szál bazsalikom, 1 citrom.

A csirkemellet 2×2 cm-es kockára vágjuk, és 1 liter enyhén sós vízben leforrázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk és karikára vágjuk. Lábasban 3 dkg vajat melegítünk, és a zöldségeket ebben megpároljuk. Ezután felöntjük 1,5 l vízzel vagy szárnyashúslevessel (leveskockából), megsózzuk, és hozzáadjuk a csirkehúst. A maradék vajból, a lisztből, a tojásból, csipetnyi sóval és a finomra vágott bazsalikommal galuskát készítünk. 10 perc főzés után, kanállal a levesbe szaggatjuk. Legvégül kevés citromlével ízesítjük.

 


További két tuti leves receptet (Gyömbéres édesburgonya-leves tökmagos-tökmagolajos kiflivel; Zöldségleves gombás-petrezselymes táskával) olvashattok a Nők Lapja január 23-án megjelenő, négyes számában.

Még több az e heti Nők Lapjából:

Oroszlán Szonja és Christopher »
Áldás és átok a szépség »
Már nem vagyok lány, de még nem vagyok fiú »
Kicsi is, nagy is »
10 kérdés és válasz az állatszőr-allergiáról »
Izing Klára kutyahoroszkópja »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top