nlc.hu
Aktuális
Itt van a fánk, tele a szánk!

Itt van a fánk, tele a szánk!

Séfünk, Tamás ezúttal három egészen elképesztően finom fánk-recepttel ajándékoz meg minket, melyek bár egymástól sokban különböznek, valami nagyon lényegesben hasonlítanak: isteniek!

Mi, magyarok „fánkilag” igen jól állunk, csörögétől a farsangiig van miben dúskálnunk. Kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak a túrófánkkal, ez ugyanis gyorsan és egyszerűen elkészíthető édesség. Ha két evőkanál segítségével szaggatják ki, akkor ráadásul nem amorf labdacsokat, hanem helyes kis hurkaformákat tálalhatnak a család elé.

A mézes narancsfánk – a jelen lévő zsűritől egyöntetűen tíz pontra értékelve!!! – marokkói édesség, az ottani piacokon gyakorta árusítják. Ha ez így van, akkor azt kívánjuk, Tamás utazzon minél többet, mert érdemes! Ez a fánkféle amúgy nagyon laktató, az ember nemigen tud egynél (na jó, kettőnél….) többet megenni belőle. Sütés után meg kell szurkálni villával, és mint minden fánkot, ajánlatos még frissiben megenni. A megadott mennyiségű alapanyagokból egyébként tizenkét darab lesz.

Végső esetben az aszalt szilvás kelt fánkot melegíthetjük, de Tamás nem javasolja, hogy a szilvát másik aszalt gyümölccsel helyettesítsük. Nem is beszélve a pálinkáról!

Túrófánk málnavelővel

Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 rúd vanília, 2 dkg vaj, 8 dkg cukor 10 dkg liszt, 3 tojás, 1 citrom lereszelt héja, 1 dl tej, 1 csipet só; a málnavelőhöz: 50 dkg fagyasztott málna, 15 dkg cukor, 1 citrom leve.

A túrót áttörjük. A vaníliarudat félbevágjuk, magját kikaparjuk, a vajon megfuttatjuk, és a tejjel egyet forralunk rajta. Ezzel a vaníliás tejjel, 5 dkg cukorral, a tojások sárgájával, a sóval, a citromhéjjal és a liszttel összekeverjük a túrót. 1 órára hűtőbe tesszük. Ekkor a tojásfehérjéből, a maradék cukor hozzáadásával kemény habot verünk, és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Lábasban olajat melegítünk, nagyjából 160 C-°ra, és a túróból két evőkanállal galuskákat szaggatunk bele. Ezt a hőfokot kell tartani, különben a túrófánk kívülről megég, ám belül nyers marad. A málnát a cukorral, fél liter vízben, 20 percig főzzük. Ekkor szitán átpasszírozzuk, és ízesítjük citromlével. A fánkokat porcukorral meghintve, málnavelővel kínáljuk.

További két fantasztikus fánk receptet (Aszalt szilvás kelt fánk, Mézes narancsfánk) találtok a Nők Lapja február 6-án megjelenő, hatos számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Mama, nem dark! »
Írországban sincs kolbászból a kerítés »
Rajzold oda a apát is! »
Kell-e választani karrier és anyaság között? »
Marsi Anikó: Rohanós az élet , de boldog vagyok! »
Nőből nő! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top