nlc.hu
Aktuális
Tekerem, csavarom, göngyölöm

Tekerem, csavarom, göngyölöm

Volt egykoron a töltike. Ez megint csak egy olyan étel, amely más népek konyhájában is megtalálható. Erdélyben hívják így, mások dolmasnak vagy dolmadesnek, ha éppen a török-görög konyhát vesszük alapul. Nekünk viszont töltött káposztánk van. Húsos, szaftos, laktató.

Mi a leggyakrabban káposztalevelet töltünk meg, ők szőlőlevelet. Mi leginkább darált hússal és rizzsel vagy gerslivel dolgozzuk össze, ők is, többnyire. Persze más ízesítésben. Mert ahány ház, annyi szokás, ugyebár? Hiszen a darált hús helyett hallal, gombával vagy akár kukorica-, árpa- vagy köleskásával is tölthetjük. Megannyi receptje és fűszerezése csak ennek az egy ételnek.

Receptek:

Cukkinibe rejtett süllő

Töltött mangold

Zöldséges húsrolád

 

És akkor ott van a többi leveles zöldség: a spenót, a mangold, a fehér és lila káposzta, a kelkáposzta és a kínai kel, amelybe mind csomagolhatunk valamit. De tekerhetünk, csavarhatunk még vékonyra szelt cukkinit és padlizsánt is, hogy csak azokat a zöldségeket említsük, amelyek a városi ember számára is könnyen hozzáférhetők.

Válasszunk ki néhány hozzávalót a kertből vagy a piacról, és kezdődjék hát a „tekerem, csavarom, göngyölöm” játék!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top