nlc.hu
Aktuális
Egy hazai klasszikus: a sertéshús

Egy hazai klasszikus: a sertéshús

Igen, igen, ne tessék fintorogni és egyszálbélű modellek képére mutogatni: a disznóhús nem egyenlő a pestissel! Mértékkel és jól elkészítve nagyon is fontos része a táplálkozásnak. Ráadásul igen finom…

Séfünk, Tamás nyilvánvalóan a porrongyból is képes volna valami ehetőt varázsolni, de ezúttal klasszikus nyersanyaghoz, sertéshúshoz nyúlt. Ami, lássuk be, nagyon is jól jön az egyre jobban unott télben. Persze ahhoz, hogy valaki ízletes ételt kreáljon a disznóból, nem árt megtanulnia, hogy melyik része mire való. Régi szakácskönyvek elején ott ékeskedett egy disznó, szépen „felparcellázva”, bejelölve, hogy melyik része a comb, melyik a csülök, a lapocka, az oldalas és így tovább. Így a kezdő háziasszony is megtanulhatta, hogy egybe inkább olyan húst süssön, amelyben van csont, így kevesebb az esély a kiszáradásra, és azt, hogyan bánjon az értékes szűzérmével.

Nos, ezekre nézvést most Tamástól is kapunk néhány jó tanácsot, recept formájában.

Jó étvágyat!

Szárított sonkával és rukolával göngyölt karaj

Hozzávalók: 4 szelet hosszú karaj (egyenként 14 dkg), 4 szelet pármai sonka, 5 dkg rukola, 6 dkg juhsajt, só, bors, 30 dkg paradicsom, fél dl olívaolaj, 1 kk. cukor, fél dl fehérbor.

A karajszeleteket kiütögetjük, és mindegyikre 1 szelet sonkát fektetünk. Lereszeljük a sajtot, és elosztjuk a karajon négyfelé, a rukolával együtt. Felgöngyöljük, összetűzzük, vagy megkötözzük zsineggel, és kívülről megsózzuk. Serpenyőben az olívaolajon, állandóan forgatva megsütjük. Közben a paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe mártjuk, a bőrüket lehúzzuk. Magjaikat kikaparjuk, húsukat apró kockára vágjuk. Ha a hús megsült, kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt olajon a paradicsomkockákat megfuttatjuk, ízesítjük sóval és cukorral, majd legvégül a borral összeforraljuk. A felszeletelt hús mellé teszünk a paradicsomvelőből.

Tipp: Köretnek zöldsalátát vagy grillezett cukkinit és paprikát kínáljunk.

További kettő ínycsiklandozó sertés-receptet (Egészben sült rozmaringos karaj, Zsályás sertéskaraj zöldspárgával) olvashattok a Nők Lapja február 20-án megjelenő, nyolcas számában.

Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Pongó a csizmában »
Exkluzív interjú Kylie-val »
Nőből férfivé – a műtőasztalon »
A primadonna Janza Kata »
Médiaszemélyiségek öltözködnek »
• Kínai horoszkóp 2008 »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top