Aktuális

A megfoghatatlan női szépség

Kedvenc csángó népmesémnek az Ördögöcske a főhőse. Az Ördögöcske, aki a nőkben lakik. A csángó Ördögöcske nem rossz, és a mese szerint (amivel majdnem teljesen egyetértünk) a nők sem rosszak, de bizony ellenállhatatlanok. Nem lehet nekik nem mondani. Visszautasítani őket.

Az Ördögöcske a nők szívében, de nem a lelkükben lakik, ezért lehet, hogy szendék, anyák, gömbölyűk, vékonyak, alázatosak és kegyetlenek, finomak és érzékiek, vadócok és sírósak egyaránt gyönyörűek, ezért lehet, hogy a női szépség megfoghatatlan, és sohasem egyforma, mert a nők érzékisége a teremtéstől való dolog, és lányoknak, asszonyoknak nincs más dolguk vele, mint hogy pazarolják.

Ellen von Umwerth fotója
Ellen von Umwerth fotója

 

Man Ray Violon’d Ingres című fotóján a nő a vágyakozás csupasz tárgya, a kép címe komisz szójáték, lviolonl magyarul a hegedű, a lviolon d’Ingresl pedig a forró imádat, a kedvtelés… amire büszkék vagyunk. Ellen Von Unwerth lányai a bibliai Éva almáját eszik, és ahogy a padkán ülnek, kívánatosan és taszítóan, úgy látom, nem is az első falat ez a tudás megkeseredő gyümölcséből. Ellen maga is fotómodell volt, éles és kérdő tekintetű német nő, aki meg tudja mutatni, hogy a szépség és kreativitás egy tőről fakad. Verebics Kati nője már a szívével (is) gondolkodó asszony, és legalább olyan szabad és öntörvényű, mint Dalí felesége és múzsája (Gala korábban Paul Éluard francia költő felesége és Max Ernst szeretője). Az érett asszony szépségének dicsérete ez, a szférák magasába feljutó nő himnusza… Mikor Picasso 1907-ben bemutatta az Avignoni kisasszonyokat, elszörnyedve fogadta a közönség. Apollinaire, a régi barát próbálta mentegetni az összetört művészt. A „szörnyűséges magány áldozata lett”, mondta róla. Hát, igen, így vagyunk, mi férfiak, nők nélkül.
Szörnyűséges magányban.

Picasso: Avignoni kisasszonyok (1907)
Picasso: Avignoni kisasszonyok (1907)
Salvador Dali: Feleségem aktja, amint nézi, hogy saját húsa átváltozik lépcsővé, oszlop, és és építészet három csigolyájává (1945)
Salvador Dali (1945)

Man Ray: Violon'd Ingres (1924)
Man Ray: Violon’d Ingres (1924)
Verebics Kati: Anna anno
Verebics Kati: Anna anno
Még több az e heti Nők Lapjából:

Bőrünk védelmében »
10 és 1/2-dik randi Fenyő Ivánnal »
D. Tóth Kriszta: Én és a Zöldszem »
Gabriellából Gábor – 3. rész »
Az én gyerekemmel nem fordulhat elő?! – Alkoholmérgezés, drogok, eszméletvesztés »
Pudingparádé »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top