Ne higgye senki, hogy a böjt egyenlő a sóban-vízben krumplival (ja, az a diéta!) vagy a híg köménylevessel, szó sincs róla! Arról nem is beszélve, hogy Tamás szerint az általa elkészített ételek ehetők főételként, de a megveszekedett húsevők köretként is értelmezhetik ajánlatait.
Mondjuk, a rántott kelkáposztát inkább önmagában ajánlatos fogyasztani. Aki szereti a rántott karfiolt vagy a tököt, az nem fog idegenkedni tőle. A kelkáposzta leveleit nem is főzni, szinte csak leforrázni kell, a főző (értsd: leforrázó) vízhez pedig adjunk egy kis tejet. Ez semlegesíti kissé a kelkáposzta karakteres ízét. A kisütött zöldséget pedig – egy csöpp vajat és tejfölt csepegtetve rá – még betolhatjuk a sütőbe, hogy puhábbra párolódjon.
A tésztában sült zöldségtorta tökéletes családi vacsora, vegetáriánus vendégnek is örömet szerezhetünk vele. A brokkolit forrázva, a póréhagymát és a répát nyersen tegyük bele! Mivel mindezeket kész leveles tésztában kell megsütni, belátható, hogy nem csupán egészséges, de gyors ételről van szó.
A tejfölös répa az a bizonyos emlegetett menekülő út a húsevők számára, ugyanis remekül illik köretként szárnyas ételekhez is. Persze megtartható főételnek is, illetve, meg ne tartsátok!
Jó étvágyat!
Zöldséges torta
Hozzávalók: 20 cm-es póréhagyma, 40 dkg sárgarépa, 40 dkg brokkoli, 1 tojás, 25 dkg krémsajt, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 25 dkg leveles tészta, szerecsendió.
A pórét karikákra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, a brokkolit leforrázzuk. A tejet a vajjal, a sajttal, a tojással összekeverjük, és ízesítjük frissen őrölt szerecsendióval. Egy alacsony peremű tepsit kibélelünk a vékonyra nyújtott tésztával. Beletesszük a zöldségeket és a sajtos keveréket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Negyedóra pihentetés után felszeletelve kínáljuk. |
További két ínycsiklandozó Tamás-receptet (Tejszínes sárgarépa, Rántott kelkáposzta) találhattok a Nők Lapja március 12-én megjelenő, 11-es számában!