Aktuális

Felnőttképzés A-tól Z-ig

Nagyon kevés olyan szerencsés ember van, aki ne akarna változtatni - jobbítani - a helyzetén, esetleg megfordítani a sorsának kerekét.

Európai uniós csatlakozásunk óta egyre nyilvánvalóbb, hogy egy jobb élethez gyakran egy képzésen át vezet az út – nemcsak azért, mert a pályamódosításhoz, pályaválasztáshoz megfelelő ismeretek szükségesek, hanem azért is, mert ma szinte minden szakmában megkövetelik a megfelelő végzettséget.

A felnőtt korú lakosság körében még ma is sok helyen tartja magát egy tévképzet, melyet legjobban a „kinőtt már az iskolapadból” kifejezés illusztrál: az élethosszig tartó tanulás korszakában azonban az iskolapad nyugdíjas korig, sőt még azon is túl kísérheti az embert!

 

A felnőtteknek szóló képzéskínálat elképesztően sokszínű, mint ahogy a jogi környezet és az igénybe vehető támogatások is számtalan lehetőséget kínálnak. Annak, aki eltévedne a felnőttképzési formák és lehetőségek duzsungelében, kiváló tájékozódási pontul szolgálhatnának az erre szakosodott helyi felnőttképzési tájékoztató szolgálatok – ilyen szolgálatok azonban egyelőre csak Budapesten néhány közművelődési intézményben, illetve Biatorbágyon működnek – ezeknek szakmai alapjait a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósult PALLÓ projekt vetette meg.

 

A tájékoztató pontok működését, a Felnőttképzésinfó.hu honlap szolgáltatásait, a felnőttképzési konzulensek munkáját és általában a felnőttképzés lehetőségeit mutatja be a három helyszínt érintő, Pályainfó című, felnőttképzést népszerűsítő és információs programsorozat, melynek főszervezője a Budapesti Művelődési Központ.

Március 19-én Nyíregyházán, március 27-én Budapesten, április 16-án pedig (Felnőttképzésinfó címmel) Szombathelyen hozza össze a felnőttképzést kínáló szervezeteket és a felnőttképzés iránt érdeklődő lakosokat.

A rendezvényeken a személyre szóló felnőttképzési információnyújtáson túl ingyenes munkaerő-piaci mini tréningeken is részt vehetnek a látogatók. A felnőtt korban tanulni vágyók a másfél órás tréningeken a hatékony önéletrajzírás és álláskeresés, a munkavállalás és képzésválasztás fortélyaiba kóstolhatnak bele, valamint ízelítőt kaphatnak az egyre elterjedtebb, időt és energiát megtakarító internetes ügyintézésből is.

A rendezvényre látogatók az itt kapott információkat a „Felnőttképzési iránytű” című ingyenes kiadvány formájában akár haza is vihetik, hogy később képzésválasztás vagy pályamódosítás előtt haszonnal forgathassák.

 

Helyszínek:

Budapesti Művelődési Központ (1119 Budapest, Etele út 55.)

VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár (4402 Nyíregyháza, Toldi út 23.)

Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (9700 Szombathely, Ady tér 5.)

 

A Pályainfó programsorozatot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány az SZMM Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási alaprészéből támogatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top