Aktuális

Helyi lapot csinálnának a gyerekek Somogyapátiban

Somogyapáti 573 lelkes falu Szigetvár szomszédságában. A pályázó Lépjünk Együtt Előre Egyesület (pedagógusokból és a gyermekjóléti szolgálat munkatársaiból áll) a falu kulturális centrumában, az aprócska Teleházban lakik.

Somogyapáti 573 lelkes falu Szigetvár szomszédságában. A pályázó Lépjünk Együtt Előre Egyesület

Amire szükség lenne:

– Nyomtató
– Fénymásoló
– Digitális fényképezőgép
– Papír a lap sokszorosításához

A gyerekcsoport kódja: 04

(pedagógusokból és a gyermekjóléti szolgálat munkatársaiból áll) a falu kulturális centrumában, az aprócska Teleházban lakik. Az egyesület, ahová csak tud, pályázik, de nincs vele túl sok szerencséje. Nyert nemrég több százezer forint értékű könyvcsomagot, benne olyan könyvekkel, mint például „A Szövetségi Ellenőrző Bizottság jegyzőkönyvei 1945-1947″. Nem csoda, hogy a Teleházat látogató gyerekek még nem olvasták ronggyá, az interneten viszont szívesen szörfölgetnek, fejenként egy óráig mindennap ingyen.

A Teleház jobb felszerelése tehát a gyerekeknek is érdekük, ugyanakkor a Nekem is van véleményem! című helyi újság ötlete nem az ő fejükből pattant ki, hanem Paizsné Kósa Erika és munkatársai gondolkoztak el azon, hogyan lehetne „megmozgatni a fiatalokat”. Az egyesület Elújságoló címmel már gondoz egy háromhavonta megjelenő helyi lapot. „Az öröm a tiéd!” pályázatra beadott elképzelés szerint a gyerekek maguk állítanák elő ezt az új helyi lapot: a szerkesztéstől az újságkihordásig mindent egyedül végeznének.

– Mivel mindennap itt vannak körülöttünk, látják, milyen előkészületekkel jár egy lap. De nyilván majd le kell velük ülni mindent megbeszélni.

Annál is inkább, mert a háztartásokban újság nem nagyon fordul elő, így nem csoda, hogy a „szerkesztés”, „rovat”, „interjú” szavak nem sokat mondtak a reménybeli lapszerkesztőknek. Azért ott helyben egész jó kis magazint sikerült összeraknunk. Akadt például egy tehetséges kis riporterünk, Arnold, aki Adorjáni Botrányok (Adorján Somogyapáti része) címmel rendszeresen tudósítana arról, milyen égbekiáltó gazság miatt zengett a főutca… Bulvárban tehát máris erős a lap, és akad sportújságírónk is.

Erika kicsit másképpen képzeli a gyerekek tervezett lapját. A diákok földolgoznák a falu történelmét, írnának az ünnepekről, a környékbeli műemlékekről.

– Hat településről járnak a helyi iskolába gyerekek – mindegyikről írhatnának kicsit, és lefényképeznék a helyi nevezetességeket. Megjelentethetnénk az iskola hirdetményeit is. Olyan nehezen mozdulnak ki az otthonukból a falu lakói, talán ezt elolvasnák, amit mi kiadunk nekik!

A koncepción gyerekeknek és felnőtteknek van még mit csiszolni, a munkában egymásra hangolódni, a szerkesztőbizottság viszont a jelenlétünkben – úgy tűnik – megalakult.

Szavazni a gyermekcsoport kódjának megadásával lehet:

– SMS-ben a PALYAZAT szót és a gyermekcsoport kódját kell elküldeni a 06 91 331 442-es telefonszámra (pl. PALYAZAT 21) Az SMS bruttó díja 90 forint. Ügyfélszolgálati szám: 06-1/422-3490, Tele-For Kft.

– Telefonon a 06-1 371 3242 szám felhívásával és a gyermekcsoport kódjának beütésével lehet “tone üzemmódú telefonkészülékeken.

– Interneten a nlc.hu/unicefszavazas oldalon.

Az egész akció alatt a szavazók között egy félmillió forintos utazást sorsolunk ki. Sorsolás: 2008 április 18-án.

A játékban való részvétellel automatikusan hozzájárul adatainak továbbításához a magazin kiadója és tulajdonosának egyéb vállalkozásai felé.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top