Aktuális

Városnéző királyséták, reneszánsz vigadalom

550 évvel ezelőtt lépett trónra a magyar történelem mindezidáig legjobb "sajtóval" rendelkező koronás fője, Mátyás király.

Hunyadi Mátyás nevéhez nemcsak az igazságos király mítosza (ami valójában egy nagyon is tudatos, központosított hatalompolitikát takar), hanem a magyar reneszánsz virágzása is fűződik. A műveltségét a legnevesebb itáliai mesterektől megszerző fiatal király Magyarországon is meghonosította a reneszánsz udvari kultúrát, új fejezetet nyitva a magyar művelődés történetében.
Ez az apropója annak, hogy koronázására emlékezve egyszersmind a magyar reneszánsz emlékévét ünnepljük.
A Reneszánsz Év 2008 országos programsorozat részeként megvalósuló „Történelmi királyséták” program a Budapesti Művelődési központ szervezésében budapesti városnéző sétákra és hangulatos esti reneszánsz dínomdánomra invitálja a fővároslakóit és idelátogató turistáit április 6-án.

A négy – választható – helyszínről kétóránként (10.00, 12.00, 14.00 és 16.00 órakor) induló ingyenes sétákat idegenvezető és az esetleges külföldi részvevőkre való tekintettel tolmács is kíséri, az útvonalak érintik a magyar reneszánsz ismert és kevésbé ismert helyszíneit. A program 17.00-21.00 órakor reneszánsz esttel zárul a Budavári általános iskola (I. ker. Tárnok utca 9-11.) udvarán. A műsor egy reneszánsz udvari forgatagba enged betekintést: a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány jóvoltából Mátyás udvarában játszódó történelmi jelenetek elevenednek meg, lovagok csapnak össze egymással, lesz fegyver- és mutatványos bemutató. A talpalávalót a Tabulatúra régizenei együttes szolgáltatja, ugyanők fogják táncba vinni a közenséget; a finom reneszánsz falatokról pedig a Fekete Holló étterem gondoskodik.
Az esti programra a belépő 1000 Ft-ba kerül, de a sétákon résztvevők jelentős kedvezményt kapnak!

Az indulási pontok és a választható útvonalak a következők:

1. helyszín – Hősök tere

Útvonal: királyok galériája és Vajdahunyad vár

(Program: a Hősök terei szoborgaléria „szereplőinek” és a galéria domborművein ábrázolt történelmi események ismertetése, valamint a Vajdahunyad vár épületeinek bemutatása a magyarországi építészeti stílusok jegyeinek ismertetésével)

2. helyszín – Margitsziget, centenáriumi emlékmű

Útvonal: szigeti séta a Margit-legenda helyszínének felkeresésével

(Program: a Pest-Buda egyesítése 100. évfordulójára emelt emlékmű bemutatása, majd séta a szigeten a XIV. században épült Domonkos-rendi kolostor romjainak felkeresésével és az Árpád-házi Szent Margit életének, kolostorba kerülése történetének ismertetésével. A séta érinti a magyar irodalom jeles képviselőit ábrázoló szoborsétány útvonalát is.)

3. helyszín – Budai Vár – Bécsi kapu

(Program: A várbeli séta bemutatja a reneszánsz polgárházakat és a Budai Vár épületeit, az ásatások eredményeit, a vár történetét)

4. helyszín – Moszkva téri metró kijárata

Útvonal: Budai hegyek forrásai és kolostorromjai

(Program: A mintegy 2-2 és fél óra időtartamú, séta vagy inkább kirándulás résztvevői felkeresik az egyetlen magyar szerzetesrend, a Pálosok kolostorának romjait, majd azokat a forrásokat (pl. Városkút), amelyek a középkorban a Budai Vár palotái vízellátását jelentették.)

A négyféle útvonal nemcsak a témák között enged választási lehetőséget, hanem a fizikai igénybevétel fokát illetőleg is: a városligeti és a margitszigeti séta bárki számára könnyen teljesíthető, a Budai várban vagy a Budai hegyekben tett könnyű gyalogtúrák már alaposabban megmozgatják a résztvevőket.

Április 6-án fedezzük fel együtt Budapest reneszánsz emlékeit!

Információ: www.bmknet.hu, muveszetek@bmknet.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top