Aktuális

Zűrös páros Franciaországból

Christian Clavier és Daniel Auteuil neve garancia egy igazán jó francia vígjátékra. A két színészben, azonkívül, hogy játszottak már azonos szerepeket, semmi közös nincs. Így aztán nem csoda, hogy zűrös párost alakítanak egy üldözéses-menekülős kémfilm-vígjátékban.

A francia filmszínház két filmszínésze, Christian Clavier és Daniel Auteuil valamilyen véletlen folytán mindketten alakították már Napóleont – a részben Magyarországon forgatott tévésorozatban, illetve a gyöngyvásznon –, továbbá mindketten előszeretettel mutatják meg komikus oldalukat, és majdnem egyazon évben születtek, ám ezenkívül semmi hasonlóság nincs köztük. Az „Éretlenek”-ben is látható Daniel Auteuil ma az ötödik legjobban fizetett francia színész, köszönhetően az egyéni és a populáris műfajokban is minőségi alakításainak. Bár némely filmje nem éppen a nagyközönség igényei szerint készült, töretlen népszerűségnek és megbecsülésnek örvend mind a szakma, mind a nézők részéről.

A Francia Filmnapokon már bemutatott „Zűrös páros” című filmben ismét együtt mutatják meg, hogyan is kell európai vígjátékban szerepelni.

A film lényege, hogy François de la Conche, az egykori francia diplomata (Christian Clavier) hazája érdekében nyugdíjaséveit megszakítva Londonba utazik, hogy lebonyolítson egy szimplának látszó fegyverüzletet az oroszokkal. Vele utazik tolmácsként Jean-Pierre Moindrau (Daniel Auteuil), akivel amúgy is gondok lennének, ám mikor François véletlenül belefecskendezi társába a fegyver halálos tartalmát, egy csapásra felgyorsulnak az események… Jean-Pierre élő bombává válik, és 12 óra múlva robban. A szokatlan párosnak ennyi ideje van arra, hogy valamilyen megoldást találjon az égető problémára, de egymással sem igazán sikerül megtalálniuk a közös hangot. Hab a tortán, hogy londoni menekülésük során a Scotland Yard, a francia haderő és néhány tajvani terrorista is útjukat próbálja állni…

A két színész tényleg mindent megtesz, hogy szeressük ezt a filmet is, ha kell, komoly képpel bohóckodnak, ha kell, gesztikulálnak hosszú percekig, meggyőzően alakítják szerepüket. Vincent De Brus filmjében Franciaország legnépszerűbb színészei mellett felbukkan két ismert angol komikus, Jennifer Saunders és John Cleese is. (NLC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top