Aktuális

A Bartók-Pásztory díj idei nyertesei

Idén 24. alkalommal adják át Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított Bartók-Pásztory díjat március 25-én. A díjátadás alkalmával fellép az Amadinda, valamint Kelemen Barnabás is.

Kapcsolódó oldalak:

Bartók Béla lap »
Magyar zene lap »
Híres magyarok lap »
Fotó: mindentudas.hu
Fotó: mindentudas.hu

Első alkalommal 24 éve, 1984-ben került sor a Bartók-Pásztory díj átadására, melyet Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta alapított. A Bartók-Pásztory díjat minden évben Bartók Béla születésnapján adják át, a díjazottakról a Zeneakadémia neves professzoraiból álló szakmai grémium dönt. Az elismerést egy zeneszerző és egy zenei előadóművész kaphatja, a díjazottak között szerepelhetnek továbbá zenei együttesek is. A Bartók-Pásztory díjat azoknak a művészeknek adják át, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a bartóki szellemiség megőrzéséhez. Az elmúlt több mint két évtized során a Bartók-Pásztory díjat többek között olyan elismert művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán (két alkalommal), Schiff András és Marton Éva. 2008-ban Pauk György, az Amadinda Ütőegyüttes és Reményi Attila zeneszerző részesülhet a rangos elismerésben.

Az idei díjátadás alkalmával Pauk György tiszteletére Kelemen Barnabás lép fel, az Amadinda Ütőegyüttes pedig – a Párizsból hazalátogató Károlyi Katalin közreműködésével – Ligeti György: Síppal, dobbal, nádihegedűvel című darabjából ad elő részletet, ezúttal szájharmonikán.

A díjátadás időpontja: 2008. március 25. 12:30 óra

A díjátadás helyszíne: Zeneakadémia, Tanácsterem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top