Aktuális

Visszatekintés a múltba

Glenn Miller, Count Basie, Duke Ellington a dzsesszzene igazi sztárjai. A nemzetközi hírű dzsesszzongorista, Oláh Kálmán gyerekeknek prezentálja, milyen is volt a régmúlt korszak hangulata.

„Bővebben a jazzről” címmel a Budapest Jazz Orchestra és a kitűnő dzsesszzongorista, Oláh Kálmán mutatja be dióhéjban a több mint százéves múltra visszatekintő műfaj valamennyi lényeges stíluselemét.

Gondolkodó koncerteknek hívják, de inkább a szabad asszociációra épül azoknak a hangversenyeknek a sora, amelyet januárban indított útjára a Művészetek Palotája. Az ötletet a zene ősi sajátossága adta. A muzsika természetes közege ugyanis a komplex emberi tevékenység: a munka, mágia, játék, ringatás, siratás, szertartások, háborúk. Ugyanez elmondható a táncról, a költészetről, a képzőművészetről is: miért ne lehetne akkor a műfajok egymás iránti nyitottságára építeni a középiskolás korosztályt megcélzó koncerteket?

Szerencsére a 14 és 21 év közötti életkorban is nagyon sokan vannak, akik vonzódnak valamilyen művészeti ághoz: szívesen rajzolnak, szeretik az irodalmat, ismerik a sztenderd és latin táncokat, közel áll hozzájuk a dzsessz.
A nemzetközi hírű Oláh Kálmán saját műveiben mesterien ötvözi a népzene és a dzsessz elemeit, de a mainstream és a kortárs improvizációs zene terén is jelentős muzsikus. Elhangzanak Glenn Miller, Count Basie és más szerzők big band darabjai, a mainstreamhez tartozó, témájukat klasszikus zeneművekből kölcsönző kompozíciók. A ragtime-ok, a szving korszakát Duke Ellington feldolgozásai reprezentálják. Lesz természetesen rögtönzés is. Mindez Retkes Attilának, a dzsessz talán legismertebb hazai teoretikusának kalauzolásával. (NLC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top