nlc.hu
Aktuális
Irány az olimpia!

Irány az olimpia!

Húsvéthétfőn, magyar idő szerint 10 órakor megkezdődött a 2008-as nyári olimpiai játékok fáklyagyújtási ceremóniája Olümpiában. Schmitt Pál és a magyar olimpikonok gőzerővel dolgoznak azon, hogy kiemelt támogatókat találjanak az ötkarikás játékokon való részvételhez.

Az olimpiai játékokra való felkészülés nemcsak a sportolók teljesítményén múlik, fontos szerepet játszanak az anyagi körülmények is. Igazi sztársportolói az országnak, akiket támogatni kell céljaik elérésében, hogy képviseljék az országot az ötkarikás játékokon. Ebben több vállalat is segítséget nyújt.

Kiemelt támogatói megállapodás jött létre a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc között is. Schmitt Pál, a MOB elnöke és a tizedik születésnapját ünneplő Auchan Magyarország vezérigazgatója, Jean-Paul Filliat számos olimpikon részvételével írta alá az olimpiára való felkészülés támogatására szolgáló szerződést. Az áruházlánc az idén is (négy évvel ezelőtt is) az olimpiai csapat kiemelt partnere lett, harmincmillió forinttal támogatja a magyar sportolókat a pekingi nyári ötkarikás játékok alkalmából.

– Akár az első tizenötben is végezhetünk a pekingi olimpia éremtáblázatán, annak ellenére, hogy a magyar sport katasztrofális állapotban van. Az egyesületek száma csökken, a létesítmények pedig kritikus állapotban vannak – mondta Schmitt Pál, amikor beszámolt a magyar sportolók olimpiai felkészüléséről.

A négyévente megrendezett legnagyobb nemzetközi sporteseményt az idén nemcsak anyagi nehézségek sújtják, a Kína tibeti uralma elleni tiltakozások is árnyékot vetnek a rendezvényre. A MOB elnöke megemlítette, hogy a nyári pekingi olimpiai játékok esetleges nemzetközi bojkottját a dalai láma is elutasította. Schmitt Pál elmondta, hogy a korábbi hasonló akciókkal a melbourne-i, a moszkvai vagy a Los Angeles-i ötkarikás játékokon sem sikerült elérni azokat a politikai változásokat, amelyeket a tiltakozók szerettek volna.

Magyarországot az idén a nyári játékokon körülbelül 165-170 élvonalbeli magyar sportoló képviselheti majd Pekingben. A küldöttség kisebb lesz, mint legutóbb Athénban volt, ám még így is a tizenötödik helyre számíthatunk az országok közötti versenyben a helyezéseket tekintve. (NLC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top