Aktuális

Múltat idéznek a mezőberényi gyermekmuzsikusok

Időutazónak éreztem magam a mezőberényi citerás gyerekeknél. Nem az előadás miatt, hiszen a népdalok jó művészek előadásában kortalanok, és a berényi gyerekek igazi muzsikusok. A múltat idéző érzés azért fogott el, mert ezek a kamaszok nemcsak élvezik a muzsikát, de büszkék is arra, amit csinálnak.

Nyíltak, okosak és tele vannak szeretettel. Őket hallgatva, nézve, azonnal megérti az ember, mekkora csoda a közös muzsikálás. Egy közösség, melyben egyformán fontos az elsős kislány, aki még összeráncolt homlokkal koncentrálva keresgéli a megfelelő húrokat, és a bariton hangon szólót éneklő, a pengetőt virtuóz magabiztossággal kezelő nagykamasz fiú.

Amire szükség lenne:
• Segítség az utazáshoz
• Kisbuszra
• Citerákra, citera kottákra
A gyerekcsoport kódja: 18

– Harminc éve, a népdalkörrel együtt indult a zenekar – meséli Szabó Antalné, Irénke néni, aki a kezdetektől egyengeti a citerások útját. – A gyerekek felnőnek, van, akiből néprajz szakos lett, másból népzenész, egyikük – már deres fejjel – azóta is velünk zenél. Nálunk nemcsak a népdallal, népzenével ismerkednek meg, hanem a népművészet egészével. A mostani gyerekek között is van, aki szőni tanul, és már korongozik, akad néptáncos, a basszus hangon mutáló szólóénekes pedig „másodállásban” metálzenekarban játszik – ott is citerán.

 

Alakulóban van egy testvérkapcsolat az erdélyi Szovátával. Nagy álmuk, hogy egyszer meglátogassák őket. Csakhogy az utazáshoz pénz kell, és ezek a gyerekek nem jómódúak. Egy volt tanítvány, ma már vállalkozó révén nemrég néhány új hangszerhez jutott az csapat, egy másik baráti áron eladna számukra egy használt kisbuszt, hogy járhassák az országot. Csakhogy a baráti ár is túl magas a lehetőségeikhez képest. Még egy kis segítség kellene, és ők lennének a legvidámabb citerások.

Szavazni a gyermekcsoport kódjának megadásával lehet:

– SMS-ben a PALYAZAT szót és a gyermekcsoport kódját kell elküldeni a 06 91 331 442-es telefonszámra (pl. PALYAZAT 21) Az SMS bruttó díja 90 forint. Ügyfélszolgálati szám: 06-1/422-3490, Tele-For Kft.

– Telefonon a 06-1 371 3242 szám felhívásával és a gyermekcsoport kódjának beütésével lehet “tone üzemmódú telefonkészülékeken.

– Interneten a nlc.hu/unicefszavazas oldalon.

Az egész akció alatt a szavazók között egy félmillió forintos utazást sorsolunk ki. Sorsolás: 2008 április 18-án.

A játékban való részvétellel automatikusan hozzájárul adatainak továbbításához a magazin kiadója és tulajdonosának egyéb vállalkozásai felé.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top