Aktuális

Kevesen hallják csak a hipermarketekben segítségért tátogó halakat

Egyre több vásárló nehezményezi a hipermarketek akváriumaiban látott szenvedő halak tarthatatlan helyzetét.

A lakosok kérik a szankciókat, azonban az állatvédők Magyarországon nincsenek felruházva olyan jogokkal, hogy az állatkínzásnak vélt esetekben hathatósan felléphessenek. A büntetés lehetősége a hatóságok kezében van. Amikor a hatósági állatorvosok véletlenszerű ellenőrzést tartanak, nem mindig találnak rá az állatkínzó helyzetekre.

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az egyik áprilisi napon egyszerre öt élő halakat is árusító bevásárlóközpontot látogatott meg. Az ötből kettőben láthatóan szenvedtek az állatok.

 

A próbavásárlás

Kérek egy szép pontyot – szólította a próbavásárló állatvédő az eladót. A halas ember az akváriumba nyúlt. A vízben szűkölködő, de halakkal tömött üvegdobozból kikapott egy ficánkoló példányt. A mozgó állatot zacskóba csomózta, majd rádobta a mérlegre, levonalkódozta és elém tette. – Tessék parancsolni – mondta. – Így vigyem el? Nem szenved az állat? – kérdezte az állatvédő. – A legtöbben élve viszik, mert így szerintük jobb az íze – válaszolja az eladó. – Köszönöm, így nem kérem – válaszolt az állatvédő. A hal így visszakerült az akváriumba…

Levegőért tátogó hal a zacskóban

A legtöbb vásárló élve, levegő nélkül bezacskózott halat kap a kosarába. Még a pénztárhoz érve is haláltusával küzd az élelmezés céljából vásárolt hal. Mire hazaér egy-egy vevő, a ficánkolás az állat fulladása miatt „lentebb csendesedik”.

 

A leghumánusabb megoldás hiányzik

Az élő halat (szakszerű kábítás után) még a pultnál le kellene ölnie az erre kiképzett húsfeldolgozónak. Az állat így a legminimálisabb szenvedésnek lenne kitéve. A halgazdaságok kiskereskedelmi egységei sok helyen ezt a módszert sikeresen alkalmazzák. Termékeik így az állat legkisebb szenvedése révén kerülnek a lakosság asztalaira.

 

Horror az élő halas raktárban

Az egyik hipermarket dolgozója arról számolt be, hogy ünnepek előtti boltzáráskor a raktárakban maradt, el nem adott élőhal-„maradékot” ledarálják, és a többi szerves hulladék közé öntik. Olcsóbb így a kezelésük, mint a halakat eltárolni, azokat eladható állapotban tartani. Persze a bejelentő nevét és munkahelyét – megélhetési félelem miatt – titok fedi.

 

Mit tehet a vásárló az állatkínzó halárusok ellen?

Felhívjuk az állatvédelmet fontosnak tartó, az állatokkal együtt érző emberek figyelmét, hogy ha bármilyen rendellenességet (az akváriumban piszkos vizet, haltetemeket, túlzsúfoltságot, vásárláskor nem megfelelő kábítást és ölést) tapasztal, úgy írjon be a bolt panaszkönyvébe, és ezzel egy időben értesítse az állat-egészségügyi hatóságot, hatósági állatorvost. Ez az állatok és az őket elfogyasztó emberek érdeke is.

 

Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top