Aktuális

Szenvedély, tüzes vágyak és tánc

Vágy és szenvedély - három táncmenetben. A Carmen nagy sikerű felújítása mellett két premiert, a Bolerót és a Déjà-vut kínálja a Magyar Balett Színház Gödöllő nem akármilyen szereposztással a Művészetek Palotájában.

Mint minden tánc, a balett is képes arra, hogy tökéletesen bemutassa és átadja az érzelmeket, a tomboló vágyat, a szenvedélyt. Maurice Ravel sokakat megihlető zenéjét, a Bolerót az együttesvezető Egerházi Attila röviden így foglalta össze: „Rítus a vágy ritmusára.” A koreográfia érdekessége, hogy igazán nincs főszereplője.

A Dániától Ausztrálián át Kanadáig elismert koreográfus, a Cseh Nemzeti Balett igazgatója, Petr Zuska darabja (Déjà-vu) „kvartett nőre, férfira, székre és asztalra” – az együttes új csillaga, Linda Schneiderová és Svidró Viktor főszereplésével.

Az est harmadik részében szintén az együttes balettigazgatójának, Egerházi Attilának az átütő sikerrel játszott Bizet–Scsedrin: Carmen című művére készített koreográfiája Popova Aleszjával, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosával és a Magyar Balett Színház Gödöllő művészeti vezetőjével a főszerepben kerül bemutatásra.

Carmen világhódító történetében Egerházi Attila koreográfiája a végzet elkerülhetetlen hatalmát emeli ki: az újonnan előálló emberi helyzeteken a szereplők képtelenek úrrá lenni. A végzetes asszony címszerepét Popova Aleszja, világhíres balett-táncos mutatja be, aki Markó Iván tanítványaként kezdte a pályáját. (NLC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top