Aktuális

Születés Hete – mai programok

A Születés Hete programjai országosan 49 településen zajlanak, és a szülésre való felkészítéstől kezdve a dúlák bemutatkozásán, szoptatási tanácsokon át akár a fajátékok készségfejlesztő hatásáról szóló előadásig sokféle színes programkavalkádot nyújtanak.

Napi ajánlónk igyekszik földrajzilag és a témákat tekintve úgy válogatni, hogy szépen mutassa a Születés Hete sokszínűségét.

 

Születés Hete második napján, Szombathelyen, az evangélikus gyülekezet nagytermében, 15–17 óra között egészen a kezdetektől, a fogantatástól indulva beszélünk a szülés-születés misztériumáról. Hoppál Bori testtudatoktató A női test csodái: várandósság és szülés címmel tart előadást. Ebben az előadásban a szülés, születés témakörét járjuk körül. A fogantatástól kezdve vesszük végig, hogy mik a várandósság és a szülés folyamatának legfontosabb testi, lelki, spirituális vonatkozásai, milyen (lenne) a holisztikus szemléletű várandósságkísérés, a természetes, háborítatlan szülés, és milyen tévhitek élnek az emberekben ezzel kapcsolatban. Az előadás nem titkolt célja ébresztgetni a szüléssel kapcsolatos tudatosságot és azt az ösztönös belső erőt, amely minden nőt képessé tesz arra, hogy megfelelő segítséggel, a természet rendje szerint életet adhasson.

 

Megszületett a kisbabánk, s mi boldogok vagyunk, de közben a hétköznapok valahogy mégis félelemmel töltenek el. El tudok látni minden feladatot? Elég jó anya vagyok? Nos, akit ilyen gondolatok gyötörnek, menjen el Sátoraljaújhelyen az Erzsébet Kórház negyedik emeleti klubhelyiségébe, ahol 12–13 óráig Vass Krisztina és Szívósné Székely Ágnes az újszülött otthoni ellátásához adnak tanácsokat. Már a szülés is addig ismeretlen érzéseket indít meg az anyukában, hisz egy egészen új élethelyzet alakul ki. Ám az újszülött otthoni ellátása, különösen azoknak az anyukáknak a számára, akik első gyermeküket hozták a világra, bizony sok nehézséget okozhat. A tanácsadás célja az előzetes felkészítés. A résztvevők hasznos gyakorlati útmutatót kapnak a jelenleg elfogadott szakmai szempontok alapján. Ha előre tudjuk, nagyjából mire számíthatunk, már a nehézségek sem tűnnek annyira megoldhatatlan problémáknak!

 

Most már tudjuk, hogyan küzdjünk meg a hétköznapokkal, de azért picit még bizonytalanok vagyunk. Miért sír a baba, eléggé gyarapszik-e, és így tovább. A hazai erős védőnői rendszer miatt a kismama hamar segítséget kap! Kiskunlacházán a Petőfi Sándor Művelődési Központ és Könyvtárban 10-től 10.45-ig Csordás Ágnes a Védőnői feladatok gyermekszületés idején címmel osztja meg saját tapasztalatait a közönséggel. Az elmúlt évtizedek nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, hogy a mindennapi élet meglévő intézményeire építő egészségmegőrzési stratégia hatékony és sikeres lehet akkor, ha a benne dolgozók – így a védőnők is – folyamatosan frissítik tudásukat. Annak, hogy a kismama és a védőnő közötti nyitott, bizalmas kapcsolat alakulhasson ki, alapvető feltétele, hogy az újdonsült édesanya ismerje a jogait és lehetőségeit, hogy a védőnővel közösen beszéljék át és fogadják el a gondozási tervet, amelyhez aztán az anyuka immár tájékozottan adhatja a beleegyezését.

 

Aztán lassan cseperedik a pici, egyre többet lát, tapasztal a világból s önmagából. A játék során pedig észrevétlenül tanul. Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Kerekes Imre fajátékkészítő, feltaláló A képességfejlesztő fajátékok használata címmel mutatja be, hogyan fejlesztheti a jól megválasztott fajáték a gyermek esztétikai érzékét, egyensúly- és arányérzékét, megfigyelőképességét, kombinációs képességét, kitartását, logikus gondolkozását, fantáziáját, formaérzékét és formateremtő készségét, türelmét a problémák megoldásában, valamint a fa, a természetes anyagok szeretetét.

Család.lap.hu
Szülés.lap.hu
Dúla.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top