Aktuális

Eper – a tavaszi gyümölcskirálynő!

Az évnek azt az időszakát éljük, amikor minden héten megjelenik a piacon valami rég várt finomság. Épp jókor! Az eper jön, mi látjuk, aztán várunk egy kicsit, amíg megfizethető lesz, ám utána…

Talán meglepő, de ez az ázsiai eredetű gyümölcs eleinte a gyógyító könyvekben fordult elő, hiszen az ókorban inkább gyógyszerként tartották számon. És bár valóban számos egészségvédő és szépségápoló tulajdonsággal rendelkezik, mégsem állítható például a ricinussal egy sorba… Az eper ugyanis finom. Sőt! Az egyik legfinomabb, legjobb ízű gyümölcsünk. Mármint ez a most kapható illatos eper, amely földön termett, és megsütötte a nap.

Séfünk, Tamás ezúttal három receptet kínál, de biztosan ő sem választott könnyen. Az eper ugyanis levesként, salátaként, köretként és édességként egyaránt számos variációs lehetőséget kínál. Ehető szinte mindennel: túróval, mákkal, csokoládéval, palacsintában, pitében, tésztafélékben, hidegen és melegen. Illik hozzá a vörösbor, a dió, a tej és szinte minden tejtermék. Hús mellé is adhatjuk, Tamás étlapján szerepel libamáj mellett rózsaborssal, de bélszínnel is párosítható. Adhatjuk túrógombóchoz rösztiként, készíthetünk belőle fagylaltot, turmixot, parfét. Kompótként, lekvárként, de fagyasztva is eltehetjük.

Csupán arra kell ügyelnünk, hogy ne folyóvízben mossuk, mert könnyen törhet, és ne cukrozzuk agyon, mert gyorsan erjed. (Inkább ne is cukrozzuk!)

Az egyik tradicionális epertermő vidéken, Tahitótfaluban június 6-ától 8-áig tartják ez eperfesztivált, érdemes elmenni, és nagyobb tétellel beszerezni, valamint jó lekvárreceptet kérni és megkóstolni az eperbort.

Jó eprészést mindenkinek!

Eperszorbet


Hozzávalók: 1 kg eper, 3 dl pezsgő, 2 lime, 3 szál bazsalikom, 1 dl édes tokaji szamorodni vagy aszú, 10 dkg barna cukor.

Az epret megmossuk, szárát levágjuk, és lecsepegtetjük. A bazsalikomokat megmossuk, és apróra vágjuk. A lime héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Az epret és a cukrot turmixgépbe tesszük, ráöntjük a bort és a lime levet, majd összeturmixoljuk. A gépből fém keverőtálba öntjük, belekeverjük a bazsalikomot, a lime-héjat és a pezsgőt. Végül mélyhűtőbe tesszük és időnként habverővel megkeverve kásásra fagyasztjuk. Pohárba töltve kínáljuk.


További két epres Tamás-receptet (
Epersaláta
illetve Fehércsokoládé-mousse eperrel) találsz a Nők Lapja május 28-án megjelenő, 22. számában!


Még több az e heti Nők Lapjából:

Gimnazisták szerkesztették a Nők Lapját »
D. Tóth Kriszta: Anyák napján – büntetésben »
Dobó Kata elárulta szépsétrükkjeit »
Varázslatos tudás: a szülés »
Hogyan őrizzük meg fiatalságunkat? »
Dr. Csernussal, feketén-fehéren »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top